Κοτζιάς σε Ερντογάν: Και η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία

Τη συνάντηση με τον ρώσο ΥΠΕΞ αξιοποίησε ο έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς για να απαντήσει στις πρόσφατες αναφορές Ερντογάν.

kotzias-se-erntogan-kai-i-elliniki-kardia-ftanei-mexri-tin-india
SHARE THIS
0
SHARES

 Τη συνάντηση με τον ρώσο ΥΠΕΞ αξιοποίησε ο έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς για να απαντήσει στις πρόσφατες αναφορές Ερντογάν για τα σύνορα της καρδιάς του που εμπεριέχουν το νεοθωμανικό όραμα του τούρκου προέδρου.

«Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία. Η ελληνική καρδιά περιλαμβάνει μέχρι και την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Με φανερά ειρωνική διάθεση πρόσθεσε:«Κάποιος μπορεί να ερωτευτεί και μια κυρία στη Χαβάη, στην Αυστραλία, κανείς δεν το απαγορεύει αυτό. Αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» 

Και σημείωσε «Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, κι όχι φυλακή».

Από πλευράς  του ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως η Τουρκία οφείλει, όπως όλοι, "να σέβεται το διεθνές δίκαιο" που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Δύσης και Ρωσίας, παρά τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.

Υπογράμμισε ότι "θεμέλιο" της οπτικής γωνιάς της Αθήνας είναι ότι η Μόσχα πρέπει να αποτελεί μέρος μίας κοινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει "να κάνουμε την Ευρώπη κοινό μας σπίτι". 

Ο ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι στους κόλπους του NATO υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές αντιλήψεις για το τι εστί Ρωσία ή τι σχέση θα πρέπει να έχει με την Ευρώπη, καθότι ορισμένες χώρες τον 20ο αιώνα βίωσαν τον Κόκκινο Στρατό ως δύναμη κατοχής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι εν τέλει στη Συμμαχία θα επικρατήσει ο "πραγματισμός" απέναντι στην ανάγκη συνεργασίας με τη Ρωσία, με τακτικές και στοχευμένες επαφές για την επίλυση ανοιχτών θεμάτων.

Ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του χαιρέτισε τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα μας είναι μία από αυτές που επιδιώκουν λύσεις και διάλογο, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό, όπου ο κ. Λαβρόφ διαμήνυσε εκ νέου ότι θα πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις και το πλαίσιο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Απέρριψε κατηγορηματικά την επιβολή δήθεν αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θα παρακάμπτουν αυτό το πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook