Λυκούδης:Ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε για να είναι αυτό που είναι σήμερα

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη τακτική «βλέποντας και κάνοντας» και για μετά τον Αύγουστο του 2018.

lukoudiso-suriza-gennithike-gia-na-einai-auto-pou-einai-simera
SHARE THIS
0
SHARES

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» αναφορικά με τα επόμενα βήματα έως επόμενο Αύγουστο διατύπωσε ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ. Αμφιβάλει δε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί γιατί θεωρεί πως «ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε για να είναι αυτό που είναι σήμερα.» 

«Νομίζω ότι κάθε ημέρα η κυβέρνηση είναι σε μια διαδικασία διαμόρφωσης αφηγήματος. Κάθε φορά με βάση τα δεδομένα και με βάση το τι λύνεται και τι προχωράει, ψάχνει να βρει το νέο αφήγημα που θα την διατηρήσει σε επαφή με την πραγματικότητα αλλά και με τον δικό της κόσμο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την βεβαιότητα και ταυτόχρονα την απογοήτευση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί, να αλλάξει και να μετεξελιχθεί. 

«Εγώ θα ευχόμουν να κάνει ισχυρές πολιτικές, θεωρητικές, ιδεολογικές και από κάθε άλλη άποψη μετατοπίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας και μία σχετική γνώση του χώρου, θα έλεγα ότι πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε για να είναι αυτό που είναι σήμερα. Θυμάμαι και τις δικές μας τις διαφωνίες όταν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έγινε ΣΥΡΙΖΑ, τι προβλέπαμε ως εξέλιξη και γιατί προχωρήσαμε σε μία διαφορετική επιλογή. Δεν μπορεί να μετασχηματιστεί, να αλλάξει, να μετεξελιχθεί ο παρών, ο υπάρχων ΣΥΡΙΖΑ, εκτός εάν επιχειρηθούν πολύ μεγάλες τομές που θα ανατρέψουν πολύ βαθιά αυτά που διαμόρφωσαν την σημερινή φυσιογνωμία του. Αυτό θα το ευχόμουν γιατί θα δημιουργούσε νέες καταστάσεις, νέα ενδιαφέροντα, αλλά το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο.

Για Σκοπιανό 

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων εξέφρασε την άποψη ότι οι συνθήκες είναι προσφορότερες από ποτέ για να βρεθεί λύση, ενώ σχολίασε και τις πληροφορίες που θέλουν τη αντιπολίτευση να βάζει πλάτη για μια ακόμα φορά σε περίπτωση που υπάρξει ρήγμα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου για την ονομασία

«Έχει δυο πλευρές το ζήτημα» εξήγησε και πρόσθεσε «Η μια είναι ότι η Βουλή αποφασίζει επί του θέματος. Δηλαδή είναι στοιχειώδης πολιτική λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους ότι τέτοια ζητήματα τα λύνει η Βουλή. Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα. Μέχρι πότε μπορεί η Βουλή ή η αντιπολίτευση να βρίσκεται στο πλευρό των ορθών λύσεων, απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει αν έχει σε τέτοια ζητήματα συνοχή.  Τη συνοχή πως την βρίσκει την κρίσιμη ώρα που χρειάζεται να ψηφίσει για να μην υπάρξει πρόβλημα πλειοψηφίας και δεδηλωμένης; Γιατί δεν την βρίσκει και σε όλα τα άλλα θέματα;»

Ερωτηθείς τέλος για τις διεργασίες που γίνονται εντός του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ο κ. Λυκούδης υποστήριξε ότι το εγχείρημα προχωρά με δυσκολίες.

Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι «δεν έχουν γίνει από την αρχή τα τολμηρά ανοίγματα που έπρεπε να γίνουν για να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτός ο χώρος είναι κάτι καινούριο και ότι δεν είναι εν πάση περιπτώσει σε γενικές γραμμές η επανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ που τώρα πρέπει να ξαναβρεί τις δυνάμεις του».

Αν και εξήγησε ότι δεν είναι κακό το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του αφού αποτελεί άλλωστε τον βασικό κορμό του νέου φορέα, υποστήριξε ότι «αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι εάν θα πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει η δυνατότητα και η πολιτική βούληση να φτιαχτεί κάτι πραγματικά νέο και μεγάλο».


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook