Μηνύματα και προσδοκίες από Τσίπρα και Ζάεφ πριν τη συνάντηση

Μηνύματα αισιοδοξίας και μεγάλων προσδοκιών έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις τους λίγες ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Πέμπτης.

megales-prosdokies-tsipra-gia-tin-auriani-sunantisi-me-zaef
SHARE THIS
0
SHARES

Μηνύματα αισιοδοξίας και μεγάλων προσδοκιών έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις τους λίγες ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Πέμπτης με θέμα το Σκοπιανό. 

Προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», με τον πρωθυπουργό να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ' τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία». Επιπλέον, στο ερώτημα τι προσδοκά για την αυριανή συνάντηση των αρχηγών κρατών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ζάεφ είπε πως περιμένει «μόνο πρόοδο». Εξερχόμενος από την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ, και ερωτηθείς αναφορικά με την συνάντησή της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Λίγο αργότερα, με ανάρτηση του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό.Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα. ». 

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ- Δ. Βαλκανίων και στο περιθώριο των εργασιών θα έχει στις 10:15 διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ -στην οποία συμμετέχει και ο κ. Ζάεφ-, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει από τη Σόφια ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή», Βασίλης Νέδος, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια δείπνου πως «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ». 

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook