Μήνυμα Γιλντιρίμ: Μπορούμε να εξουδετερώσουμε κάθε απειλή

Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά το επεισόδιο στα Ίμια αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

minuma-gilntirim-mporoume-na-eksoudeterwsoume-kathe-apeili
SHARE THIS
0
SHARES

Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά το επεισόδιο στα Ίμια αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε τοποθέτησή του, κατά τα εγκαίνια ενός υποβρυχίου νέας γενιάς, δήλωσε:

«Την στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε: «Το ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ μεταδίδει την δήλωση του κ. Γιλντιρίμ ως μια προειδοποίηση που έχει ως παραλήπτη την Λευκωσία. 

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, και μετά τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex που φτάνει μέχρι την... Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία φαίνεται να απαντά και στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δέσμευσε περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Σε ανησυχητικά υψηλούς τόνους κινούνται πάντως και δηλώσεις στελεχών της ελληνική κυβέρνησης. «Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ενώ μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

«Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές», δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας και σχολιάζοντας την έκφραση «γατάκια» που συζητήθηκε τελευταία, ανέφερε χαριτολογώντας: «Αυτό με τα γατάκια είναι προσφιλής λαϊκή έκφραση, αλλά ξέρετε τι νύχια βγάζουν τα γατάκια;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook