Μπρα ντε φερ ΔΝΤ-Βερολίνου για χρέος, προβλέψεις και πλεόνασμα

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα και οι πολιτικές επιδιώξεις του Βερολίνου για το χρέος. Και στη μέση... η Αθήνα.

mpra-nte-fer-dnt-berolinou-gia-xreos-problepseis-kai-pleonasma
SHARE THIS
0
SHARES

Ενα άτυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πριν την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με επίκεντρο το θέμα των προβλέψεων για τα πλεονάσματα και συνακόλουθα το θέμα του ελληνικού χρέους. 

Η μεν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέχεια των προβλέψεων που δημοσιοποίησε το Ταμείο τις τελευταίες ημέρες, επέμεινε στην ανάγκη λογικών πλεονασμάτων, ενώ ο διευθυντής του τομέα δημοσιονομικών υποθέσεων Β. Γκασπάρ τόνισε ότι η υπέρβαση του στόχου για το 2016 έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο επιμένει ότι η Αθήνα μπορεί να «βγάλει» τα επιθυμητά πλεονάσματα, έτσι ώστε να αποφύγει να δεσμευθεί υπέρμετρα σε ζητήματα που αφορούν το χρέος, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου στη χώρα που έχει ήδη αρχίσει, τουλάχιστον ατύπως. Όπως καθίσταται σαφές, στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν για το θέμα, τον κυρίαρχο ρόλο δεν θα τον έχει η Ελλάδα, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη, αλλά το ΔΝΤ και η Γερμανία καθώς θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός που θα ικανοποιήσει τις βασικές επιδιώξεις των δύο πλευρών. Η Γερμανία δεν θέλει εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ θέλει σαφείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους πριν στείλει τον φάκελο της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Παρά την άτυπη ρητορική «κόντρα» που έλαβε χώρα τις τελευταίες ώρες, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δεν αναμένονται πολλά πράγματα για το ζήτημα που αφορά το ελληνικό χρέος, καθώς οι έλληνες υπουργοί που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον θα έχουν μεν συναντήσεις με όλους τους παίκτες, οι συναντήσεις όμως αυτές θα είναι σύντομες. Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά ο μεταπασχαλινός… ανήφορος με τελικό προορισμό το Eurogroup της 22ας Μαίου οπότε και θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί «τα πάντα», μόλις άρχισε. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει όχι μόνο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης η πλήρης συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λαγκάρντ: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος

Σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι για να πάρει μέρος το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτονται δύο σκέλη, οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και το συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ειδικότερα για το χρέος η κα. Λαγκάρντ είπε ότι “θα πρέπει να γίνει ανάλυση, χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία” τονίζοντας ότι όλα αυτά θα πρέπει να είναι λογικά. “Από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που απαιτείται μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα”, υπενθύμισε.

Νωρίτερα η ίδια είχε τονίσει πως είναι γνωστό σε όλους ότι τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε μπορούν να επιτευχθούν. Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει “να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα” και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη καθώς το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% το 2018 καθώς οι υπολογισμοί του δείχνουν πλεόνασμα μόλις 2% έναντι 1,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Οκτώβριο του 2016.

Σοιμπλε: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας

Μια εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τόνισε ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Ο Ρέγκλινγκ προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι “το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τους επόμενους μήνες στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα” και δικαιολόγησε το Ταμείο για την έως τώρα στάση του λέγοντας ότι η δέσμευση της ευρωζώνης πως θα παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν είναι επαρκής για το ΔΝΤ.

Ωστόσο ο ίδιος, θέλοντας να δώσει μια πιο σαφή εικόνα σε ότι αφορά την προοπτική του χρέους δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια του μηχανισμού. “Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο” είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Η αγορά των δανείων του ΔΝΤ

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαίου.

Κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στις δυνατότητες του ΔΝΤ και του ESM για παροχή στήριξης και φέρνονας την Ελλάδα ως παράδειγμα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός μπορεί να κινητοποιήσει πολύ περισσότερους πόρους από ότι το ΔΝΤ, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν μια χώρα σε μια νομισματική ένωση χάνει πρόσβαση στην αγορά. «Το ΔΝΤ απλώς δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε σχετικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook