Ο δικηγόρος Μ. Δημητρακόπουλος καταγγέλλει την εισαγγελέα Τουλουπάκη

Την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη στη Βουλή για τη Novartis, ο δικηγόρος Μ. Δημητρακόπουλος εξαπέλυσε βολές για τη διαδικασία.

o-dikigoros-m-dimitrakopoulos-kataggellei-tin-eisaggelea-touloupaki
SHARE THIS
0
SHARES

Την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πολιτική μάχη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis και την κυβερνητική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξαπέλυσε βολές προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δικηγόρος κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη ότι παραβίασε το Σύνταγμα και την δικονομία όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

“Κατ’αρχάς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από μία εβδομάδα, σε αυτό εδώ το στούντιο στο ΣΚΑΙ, διαβάζοντας τις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν οι “κουκουλοφόροι” είδα ότι υπήρχε ένα τεράστιο δικονομικό λάθος. Υπήρχε μόνο μια έγκριση ενός αντεισαγγελέα πρωτοδικών για να φορέσουν τις “κουκούλες”. Αυτό συμβαίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στις εγκληματικές οργανώσεις. Εδώ δεν είχαμε ούτε τρομοκρατές ούτε εγκληματίες. Είχαμε δύο πρωθυπουργούς, έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, υπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον επίτροπο της χώρας στην Ευρώπη. Αρα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα. Εάν ήθελαν να ακολουθήσουν αυτήν την διαδικασία έπρεπε να πάνε στο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και να τους χαρακτηρίσουν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτό όμως είχε μία βασική προϋπόθεση. Έπρεπε να υπάρχει η έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και δεν υπήρχε. Όλη διαδικασία, όλη η προδικασία ήταν άκυρη” ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος. “Προϋπόθεση για να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας, δηλαδή με το 45Β του ΚΔΠ, είναι να μην εμπλέκεσαι. Αν εμπλέκεται είναι μια ρωγμή δικονομική” σημείωσε μεταξύ άλλων.

“Είναι ο ορισμός της απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας. Και προσπάθησαν να το διορθώσουν αυτό με ένα επίσης λάθος. Αφού έχουν φύγει οι δικογραφίες, έχουν καταθέσει οι μάρτυρες, πώς έρχεται εκ των υστέρων…” σημείωσε. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ανέφερε: Δυνητικά, προβλέπει ο νόμος, ότι μπορεί να δώσει εντολή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μην τους ασκηθεί ποινική δίωξη για τα ψέματα και για αυτά που έχουν ορκιστεί, και είναι ανακριβή και συκοφαντικά”. “Από τη στιγμή που έφυγε η δικογραφία, τόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και η κ. Τουλουπάκη δεν έχουν καμία αρμοδιότητα”. “Είναι αίολη 100% η διαδικασία” σημείωσε σε άλλο σημείο.

“Ενα άλλο μείζον θέμα, για να δείτε ότι δεν σέβονται ούτε το σύνταγμα. Το Συνταγμα λέει ότι όταν υπάρχει καταγγελία που αφορά υπουργό, πρωθυπουργό, αμελλητί διαβιβάζεται στη Βουλή. Από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2018 μνημονεύονται ονόματα πρωθυπουργών, υπουργών. Δεν έκανε καμία ενέργεια η κ. Τουλουπάκη όπως είχε εκ του Συντάγματος υποχρέωση να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή. Όταν έγινε η μήνυση από τον κ. Σαμαρά σε βάρος του κ. Τσίπρα ορθώς ο εισαγγελέας δεν έκανε καμία δικονομική ενέργεια και αμελλητί τη διαβίβασε στη Βουλή" τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.   

Και πρόσθεσε: "Και αναρωτιέμαι: Όταν κάποιος τόσο ωμά παραβιάζει το Σύνταγμα τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, όπως τόσο σωστά είπε ο κ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου [...], δεν θα πρέπει να πει στα θεσμικά όργανα όταν παραβιάζει μία εισαγγελέας, η κ. Τουλουπάκη, όταν παραβιάζει τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα, δεν θα πρέπει να γίνει μια έρευνα; ".

"Εάν φτάσουμε στο σημείο να πυροβολάμε τα πόδια μας, την εθνική ομοψυχία με τέτοιους τέτοιους κατάπτυστους μάρτυρες και τέτοια ποιότητα καταθέσεων που έχει ευθύνη καταθέσεων η κ. Τουλουπάκη... έχει κάνει λάθη, δεν τήρησε το Σύνταγμα. Δεν τήρησε τη δικονομία όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες. Σκόπιμα ή όχι θα κληθεί να το δώσει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Την κάλεσε κανένας να της πει γιατί την κράταγες τρεις μήνες, ενώ υπήρχαν ονόματα και πρωθυπουργών;" σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε. 

"Λέει η αξιωματκή αντιπολίτευση να ανοίξουν τα τηλέφωνα. Μπορεί να πει η κυρία Τουλουπάκη να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα, εγώ έχω μόνο με τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης επαφή. Οπότε αυτή η σκιά που ρίχνει η αντιπολίτευση, αν ανοίξουν τα τηλέφωνα θα φύγει. Και υπάρχει δικονομική δυνατότητα να ανοίξουν". 

"Μιλάω επωνύμως, έχω το βάρος αυτών που λέω" τόνισε. 

Σημειώνεται ότι οι χειρισμοί Τουλουπάκη σε ό,τι αφορά το σκέλος της έρευνας για τους πολιτικούς έχουν αμφισβητηθεί από τους εμπλεκομένους,  την αντιπολίτευση, αλλά και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημειώνεται επίσης ότι η μήνυση που άσκησε ο κ. Σαμαράς στρέφεται εναντίον και της εισαγγελέα Διαφθοράς. 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κυρίου Δημητρακόπουλου στον ΣΚΑΙ: 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook