Ο εγκλωβισμός του Τσίπρα και οι υποσχέσεις του Μακρόν

«Πουκάμισο αδειανό» κινδυνεύει να αποδειχθεί ο νούμερο ένας στόχος που εμφάνιζε η κυβέρνηση στη νέα πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

o-egklwbismos-tou-tsipra-kai-oi-uposxeseis-tou-makron
SHARE THIS
0
SHARES

«Πουκάμισο αδειανό» κινδυνεύει να αποδειχθεί ο νούμερο ένας στόχος που εμφάνιζε η κυβέρνηση κατά την πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η οποία οδήγησε σε μέτρα λιτότητας πολλών δισ. ευρώ ,πέραν του τρίτου μνημονίου που συνομολόγησε τον Ιούλιο του 2015.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα προσδιοριστούν από τώρα  συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος έστω για μετά το 2018 - που θα της επέτρεπαν μαζί με τα αντίμετρα να «πακετάρει» το νέο κύμα περικοπών και λιτότητας διαψεύδονται.

Αυτοεγκλωβίστηκε στην στρατηγική «το χρέος είναι η μεγάλη μάχη» και  έφτασε ξανά στο «παρά πέντε» να επιδιώκει την καταβολή της δόσης και ένα οποιοδήποτε εισιτήριο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

 Η παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν για το ελληνικό χρέος ένα 24ωρο πριν λογικά αναδειχθεί νικητής των εκλογών έχει υψηλό συμβολισμό και προσφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ένα «ρητορικό ατού» αλλά δεν μοιάζει αρκετή για υπερκεράσει την πραγματικότητα. Οτι η Αθήνα έχει κάνει  μια  συμφωνία με τους δανειστές της τον Μάιο του 2016 για το πως θα διευθετηθεί το θέμα του χρέους και αυτή δεν μοιάζει ικανή να αλλάξει.   

 Το τενεκεδάκι του χρέους, η συγκράτηση Τσακαλώτου, τα μηνύματα των δανειστών     

Με το χρόνο να πιέζει την Αθήνα οι ευρωπαίοι δανειστές κλωτσάνε το «τενεκεδάκι» του χρέους στο σημείο που προέβλεπε η συμφωνία του Μάιου του 2016 ,δηλαδή στο τέλος του μνημονίου το 2018. Κι αν κριθεί αναγκαίο.

Το κλίμα έχει εισπράξει ο Ευκλείδης ο οποίος σε αποστροφή του στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για το χρέος και εκτίμησε « Λύση ή στις 22 Μαΐου ή τον Ιούνιο». 'Αλλο κυβερνητικό στέλεχος που δεν έρχεται σε επαφή με τους δανειστές διαβεβαίωνε μετά το τέλος της Κ.Ο  «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε λύση για το χρέος» και ότι μένει απλώς να τα βρει ο Σόιμπλε με το ΔΝΤ.    

Νέα δήλωση γρίφος του Σόιμπλε για το τέλος του μνημονίου και το χρέος   

Ο Β. Σόιμπλε ,όπως το συνηθίζει, αύξησε τον βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση και ανέδειξε την Παρασκευή έναν κρίσιμο αστερίσκο. «Πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ «θα εξεταστούν  μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018.

Αυτό που είπε ο  Σόιμπλε είναι ότι η λήψη των μέτρων για το χρέος προϋποθέτει ότι το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων αλλά αυτό δεν είναι διασφαλισμένο!

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν τελειώνει η εποπτεία στην Ελλάδα το 2018 

 Την θέση αυτή ανέπτυξε και υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν με άμεση εμπλοκή στην διαπραγμάτευση. Σε άτυπη ενημέρωση στις Βρυξέλλες ανέφερε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα αποφασιστούν μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αλλά όπως πρόσθεσε «δεν θα τελειώσουν όλα τα 2018, γιατί ακόμη και με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χρειάζονται 3 έως 5 χρόνια έως ότου αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί εποπτεία»!

Ο Τόμσεν περιγράφει τη συμφωνία;   

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την φερόμενη ως λύση που περιέγραψε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί  σταδιακά: να οριστεί το πλαίσιο των μέτρων χωρίς νούμερα και μετά το 2018 να γίνει η ποσοτικοποίηση. 

Ο Πολ. Τόμσεν φέρεται να μετέφερε στο ΔΣ του Ταμείου ότι η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους από πέρσι προβλέπει πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα οριστούν επακριβώς και θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος και όχι προηγουμένως. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε πως σε αντίθεση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα μεσοπρόθεσμα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω. Η αναφορά «κλειδί» ωστόσο ήταν πως η ποσοτικοποίηση των μέτρων μπορεί να γίνει και αργότερα.

Οι φραστικές ακροβασίες  του Τσίπρα με το χρέος   

Από την κάθετη θέση « δεν εφαρμόζουμε τίποτα χωρίς τα μέτρα για το χρέος» ο πρωθυπουργός έχει διολισθήσει στην αξίωση  «μια λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ».

Και στην χθεσινή συνεδρίαση της  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας μίλησε για την υποχρέωση των δανειστών να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα ρύθμισης του χρέους.

Ο κ.Τσίπρας εισπράττοντας το κλίμα και από τους ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ αξιώνει την εφαρμογή των αποφάσεων του Μάιου του 2016. Και εμμέσως αποδέχεται έτσι ότι η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα υπάρξει όταν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση του Μάιου του 2016

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την πιθανή εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN. Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook