Οι άλλοι "σύντροφοι" του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη

Δείτε ποιά είναι τα κόμματα που απαρτίζουν την ευρωομάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρωβουλή.

oi-alloi-suntrofoi-tou-suriza-stin-eurwpi
SHARE THIS
0
SHARES

Από την περασμένη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη με 36%. Ποιά είναι όμως τα άλλα κόμματα που απαρτίζουν την ευρωομάδα της αριστεράς στην ευρωβουλή και ποιά η κοινοβουλευτική δύναμη και πολιτική δυναμική τους. 

 

Ισπανία-Podemos

Γεννημένο στις πλατείες των αγανκτισμένων, το ισπανικό Podemos όχι μόνο κατάφερε να εισέλθει στην ευρωβουλή στις ευρωεκλογές του Μαϊου, αλλά εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλο και πιο ενισχυμένο, φλερτάροντας ακόκη και την πρώτη θέση. Ξεπερνά το 28,2% στην πρόθεση ψήφου ξεπερνώντας τόσο το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, όσο και τους ισπανούς σοσιαλιστές.

Επικεφαλής του Ποδέμος, ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος έδωσε και το «παρών» στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Α. Τσίπρα.

 

Ιρλανδία-Σιν Φέιν

Με θέσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν συμμετέχει στην ομάδα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές το ποσοστό του σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο, αφού από το 2,8% εκτοξεύτηκσε στο 17%. Ηγέτης του Sin Fein από το 1993 είναι ο Τζέρι Άνταμς.

 

Γερμανία-Die Linke

To ιστορικό κόμμα της γερμανικής αριστεράς κατέλαβε ποσοστό 7,4% στις τελευταίες ευρωεκλογές. Από τον Δεκέμβριο όμως το Die Linke βρίσκεται στην κυβέρνηση της Θουριγγίας, με τον Μπόντο Ραμέλο να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός κόμματος της αριστεράς μετά την πρώση του τείχους του Βερολίνου.

 

Πορτογαλία-Bloco de Esquerda

Το κόμμα της ριζοσπαστικής πορτογαλικής αριστεράς κατέλαβε ποσοστό 10% στις τελευταίες εθνικές εκλογές της χώρας. Ωστόσο το ποσοστό της μειώθηκε στις ευρωεκλογές.

 

Ιταλία-Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα

Το ψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» δημιουργήθηκε για τις ευρωεκλογές του 2014 και κατάφερε να συσπειρώσει ποικίλα αριστερά και οικολογικά κόμματα, μεταξύ αυτών και η ιστορική Κομμουνιστική Επανίδρυση. Κατέλαβε ποσοστό 4% στις ευρωεκλογές. 

 

Ολλανδία-Socialistiche Partij

Καταλαμβάνοντας ποσοστό 9,6% στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι ολλανδοί Σοσιαλιστές συμμετέχουν επίσης στην ευρωομάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook