Follow us

Οι τραγικές αλήθειες για τον ΔΟΛ και τον ΠΗΓΑΣΟ

Μόνο οι αθεράπευτα άρρωστοι μπορεί να επιχαίρουν για τις τραγικές εξελίξεις στον

Θανάσης Τσεκούρας
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΑΣΗς ΤΣΕΚΟΥΡΑς
Οι τραγικές αλήθειες για τον ΔΟΛ και τον ΠΗΓΑΣΟ

Μόνο οι αθεράπευτα άρρωστοι μπορεί να επιχαίρουν για τις τραγικές εξελίξεις στον ΔΟΛ. Η βάσιμη πλέον πιθανότητα να οδηγηθεί στο «λουκέτο» ένα από τα πιο ιστορικά εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ίδια τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας στον τόπο.

Πλέον η κρίση των ΜΜΕ δημιουργεί ένα τοπίο «έρημης χώρας». Ισως για πρώτη φορά η ποπουλίστικη έκφραση της «καμμένης γής» προσλαμβάνει τη σημασία της απόλυτης κυριολεξίας.

Δεν είναι υπερβολή ότι η επταετία της χρεωκοπίας της χώρας έχει οδηγήσει την αγορά των ΜΜΕ σε μια καθίζηση της τάξης του 70%. Σε τζίρους, θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα. Με το κλείσιμο του MEGA και τώρα πλέον τη «θνησιγενή» κατάσταση στον ΔΟΛ το «κοντέρ» της κρίσης ξεπερνάει κατά πολύ τα «κόκκινα».

Δεν είναι η ώρα για μνημόσυνα. Στην πορεία προς τον γκρεμό του ΔΟΛ τη μεγάλη ευθύνη φέρουν οι «βασικοί μέτοχοι» και το management του Συγκροτήματος. Πρώτη και μεγάλη ευθύνη η παθογένεια της διαπλοκής με την πολιτική και οικονομική εξουσία, τα «χοντρά κόλπα» που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ευμάρειας» της ελληνικής κοινωνίας. Οι ιστορικές εφημερίδες του Συγκροτήματος «απολάμβαναν» να χάνουν την επαφή τους με την κοινωνία, όσο ανέβαιναν οι «μετοχές» τους στο εγχώριο και διεθνές power game.

Ταυτόχρονα τα οικονομικά και εκδοτικά μοντέλα που ακολούθησαν στα χρόνια της «ευμάρειας» με τον συνεχή και ανεξάντλητο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα (με αντίστοιχη βέβαια ευθύνη και των τραπεζών) τις οδήγησαν σαν «πρόβατα επί σφαγή» στα χρόνια της κρίσης. Υπερδανεισμένες επιχειρήσεις με επαρχιώτικο και «οικογενειακό» management, ήρθαν αντιμέτωπες με καθίζηση των εσόδων (από την κυκλοφορία και τη διαφήμιση).Επιπλέον ο συνήθης και πρόθυμος «πάροχος», οι τράπεζες, αδυνατούσε πλέον να συμβάλλει όπως κατά το παρελθόν.

Η κατάρρευση ήταν λογική. Ένα «κλικ» έλειπε. Και αυτό το «κλικ» ήρθε είτε με την αποδυνάμωση (την προσωπική και οικογενειακή) του «βασικού μετόχου» του ΔΟΛ, είτε με το αρκετά επιλεκτικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες (με κυβερνητική επιρροή), είτε από το κυνήγι των εφοριακών αρχών για τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος. Είτε από όλα αυτά μαζί...

Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται πλέον τραγική. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της Μιχαλακοπούλου γνωρίζουν ότι τα «ταμεία» του ΔΟΛ είναι άδεια και τα όσα ποσά υπάρχουν είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή και μέχρι την Πρωτοχρονιά πρέπει να βρεθούν περίπου 1, 2 εκατ. για το «δώρο», 600 χιλ. για την πληρωμή ενός 15ήμερου και άλλα 2 εκατ. για τρέχουσες υποχρεώσεις στις τράπεζες. Μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να κυκλοφορούν κανονικά οι εφημερίδες για τις επόμενες 10 ημέρες. Και μετά βλέπουμε...

Η “λύση”

Το αδιέξοδο είναι προφανές και μόνο η ξαφνική εμφάνιση ενός «λευκού Ιππότη» μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν αναμένεται.

Στελέχη του Συγκροτήματος και των τραπεζών εκτιμούν ότι μια μεσοπρόθεσμη λύση για τον ΔΟΛ προϋποθέτει τρεις κινήσεις. Οι οποίες πρέπει να γίνουν όλες μαζί και ταυτοχρόνως. Και στην κυριολεξία τώρα.

α) Ο «βασικός μέτοχος» ή κάποιο τρίτο επιχειρηματικό πρόσωπο να εισφέρει με 20 εκατ. «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της επιχείρησης.
β) Οι τράπεζες να συμφωνήσουν σε ένα “hair cut” του δανεισμού σε επίπεδα 30-40%.
γ)Να διαμορφωθεί ένα νέο business-plan με περιορισμό τουλάχιστον κατά 50% του οικονομικού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και μισθούς.

ΥΓ. Όσα αναφέρονται για τον ΔΟΛ ισχύουν σχεδόν «φωτοτυπικά» και για το ιστορικό συγκρότημα του ΠΗΓΑΣΟΥ. Η εποχή του «μεγάλου σεισμού» για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι δυστυχώς μπροστά μας...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Εκεί θα τρώμε φέτος: Όλα τα νέα εστιατόρια που έρχονται στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.