
«Συνταρακτική» χαρακτήρισε ο Γιάννος Παπαντωνίου, καταθέτοντας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην υπουργού τον οποίο είχε διαδεχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ερωτηθείς δε από τον συνήγορο της Βίκυς Σταμάτη για το αν η οικογένεια ενός υπουργού ευθύνεται για τη ζωή που της παρέχεται απάντησε: «Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τα μέλη της οικογένειας ευθύνονται μόνο αν είχαν συμμετοχή στις πράξεις».
Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, είπε: «Δεν ανήκαμε στον ίδιο χώρο, είχαμε παράλληλες πορείες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δεν είχαμε άλλη σχέση πέραν της υπηρεσιακής».
Παπαντωνίου: «Δεν ήξερα»
«Θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις για το ΚΥΣΕΑ, τι κάνει και τι δεν κάνει», ξεκίνησε την κατάθεση του ο Γιάνος Παπαντωνίου.
Και συνέχισε: «Γιατί υπάρχει το ΚΥΣΕΑ; οι αποφάσεις του είναι καθοριστικές μόνο σε τρεις τομείς. Στην αγορά όπλων, πότε είναι αναγκαία. Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει το μέτρο στο οποίο η χώρα θα προβεί στην αγορά... ακόμα έχει καθοριστική συμβολή στην εξωτερική πολιτική π.χ. να εγείρει θέματα για το από ποια χώρα θα αγοραστούν τα όπλα κι επίσης στην ενεργειακή πολιτική. Δεν ασχολείται με τα οικονομικά κάθε απόφασης, αποδέχεται κατά κανόνα την εισήγηση κάθε υπουργού αμύνης. Κανένα μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν έχει την κατάρτιση ή την ικανότητα, δεν τίθεται θέμα επανόδου των συμβάσεων. Για το αντικείμενο της δίκης, τη δωροδοκία, μιλάμε πια για υπόγειες διαδρομές. Εκεί σταματά ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ. Για τις συγκεκριμένες προμήθειες υπάρχει εναρμόνιση με την εισήγηση του υπουργού. Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».
- Ερ: Επεσαν στην αντίληψη σας υπόγειες διαδρομές κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Εθνικής Άμυνας;
- Παπαντωνίου: Όχι, θα το είχα φέρει σε εσάς. Κανένα θέμα δωροδοκίας δεν προέκυψε και από έρευνες επιτροπών. Αν επαληθευθούν αυτά τα μεγέθη είναι τρομακτικά. Εγώ έθεσα το θέμα των αντισταθμιστικών για τα ΤΟR στους Ρώσους και τελικά υλοποιήθηκαν οι συμφωνίες, γνώση όμως για τέτοιες ενέργειες δυστυχώς τότε δεν είχα.
- Εισαγγελέας: Διαδεχτήκατε τον κ. Τσοχατζόπουλο; Ως προς τις συμβάσεις τις συγκεκριμένες, σας δημιουργήθηκαν κάποια ερωτηματικά;
- Παπαντωνίου: Για τα ναυπηγεία δεν είχα καμία αίσθηση γιατί δεν ασχολήθηκα, δεν ήρθε σε μένα κανένα θέμα προς επίλυση. Για τα TOR βεβαίως οι στρατιωτικοί μεν ήταν πολύ ικανοποιημένοι, για τα αντισταθμιστικά όμως έγινε μια τεράστια απάτη και όπως σας είπα το έλυσα σε πολιτικό επίπεδο. Δεν εκτελούνταν και δεν εισέπραττε η χώρα αυτά που είχαν υπογραφεί.
- Εισαγγελέας: Η ευθύνη για το ουσιαστικό μέγεθος της δαπάνης ανήκει στον υπουργό Αμύνης;
- Παπαντωνίου: Ναι απολύτως αλλά και στην κυβέρνηση που είχε εγκρίνει τον συνολικό προϋπολογισμό.
Παπαντωνίου: «Λυπάμαι για την εξέλιξη»
- Εισαγγελέας: Λέει ότι η δίωξη του είναι προϊόν πολιτικής σκευωρίας
- Παπαντωνίου: Εσείς θα ξεκαθαρίστε. Εγώ γνωρίζω ότι υπάρχει μια φοβερή πρωτόδικη απόφαση, μια απόφαση που είναι συνταρακτική.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο εισαγγελέας επιχείρησε να κάνει ερώτηση για τον πολυτελή βίο του κου Τσοχατζοπουλου. Έξαλλοι οι συνήγοροι του άρχισαν να φωνάζουν για υπουργούς που είναι στο απυρόβλητο κι έχουν βίλες ενώ ζουν και πολυτελώς.
- Παπαντωνίου: Λυπάμαι ιδιαίτερα για την όλη εξέλιξη της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, ξέρω για την ιδιωτική του ζωή, που δεν είναι καλό να σχολιάζεται, ό,τι ξέρετε κι εσείς. Δεν ξέρω τι έκανε στο υπουργείο Αμυνας, πολλά έχουν ακουστεί.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδικασίες δωροδοκίας από συνήγορο της πολιτικής αγωγής, ο Γιάννος Παπαντωνίου, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω για το πώς λειτουργούν τα συστήματα στις δωροδοκίες».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr