ΠΑΣΟΚ: Σκέψεις για αναβολή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης

Οι πιέσεις των δανειστών αλλά και οι κινήσεις των Παπανδρεϊκών προβληματίζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προτάσεις για αναβολή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

pasok-skepseis-gia-anaboli-tou-sunedriou-tis-dimokratikis-parataksis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η τρόικα από τη μία πλευρά και οι παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου από την άλλη προβληματίζουν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του κόμματος και την πορεία του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης. Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά παράλληλα γνωρίζουν πως η ανατροπή του αφηγήματος για αποχώρηση του ΔΝΤ και της τρόικας από την χώρα, με το οποίο ο κ. Βενιζέλος στήριξε από το φθινόπωρο, την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, κοστίζει σημαντικά στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αλλά και τους βουλευτές αναζητούσαν λόγους για να ψηφίσουν για ΠτΔ στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και φωνές που λένε ότι η ψήφιση τέτοιων μέτρων θα χτυπήσει …θανάσιμα το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερα για το Κίνημα να μην υποστηρίξει τα μέτρα και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας εκλογές

Οι… υποχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ- όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα διαπραγμάτευση- στο ασφαλιστικό αλλά και στον ΦΠΑ αφού η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει υπό την πίεση των δανειστών στην αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στα ξενοδοχεία- αποτελούν σημαντικά εκλογικά πλήγματα για ένα κόμμα που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του 3-5%.

Πέρα όμως από την κατάληξη της συμφωνία με την τρόικα στελέχη το ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου τόνιζαν με νόημα ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την τελευταία σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά, ως ένδειξη της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων αλλά και της αρνητικής ψυχικής διάθεσης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μετά τις επαφές με την τρόικα και την αμετακίνητη στάση των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και φωνές που λένε ότι η ψήφιση τέτοιων μέτρων θα χτυπήσει …θανάσιμα το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερα για το Κίνημα να μην υποστηρίξει τα μέτρα και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας εκλογές. Η ηγεσία του κόμματος όμως απορρίπτει αυτές τις προτάσεις με το σκεπτικό ότι «προέχει το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος επικοινωνεί καθημερινά τόσο με τα στελέχη του κόμματος του όσο και με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από την Τουρκία όπου βρίσκεται ως υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως πονοκεφαλιάζει και από την συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου και των βουλευτών που τον υποστηρίζουν κυρίως όσον αφορά την υπερψήφιση των μέτρων που θα έρθουν στην βουλή.

Στελέχη της ΚΟ του κόμματος που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο προβληματίζονται για την στάση που θα κρατήσει ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτές που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του όσον αφορά την ψήφιση των κρίσιμων μέτρων υπενθυμίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ψήφισε απροειδοποίητα μέτρα για τις τράπεζες πριν από μερικούς μήνες προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος υπάρχει έντονη κριτική στο παρασκήνιο για την ουδέτερη στάση που κράτησαν στην αντιπαράθεση με τους παπανδρεϊκούς κυρίως κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Μανιάτης για τον οποίο υπήρξε έντονη κριτική σε πρόσφατη σύσκεψη του Ευ. Βενιζέλου με τους στενούς του συνεργάτες που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες αναμένεται να οδηγήσουν στην αναβολή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, το σχόλιο του Γ. Ελενόπουλου που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα, επαναλαμβάνει ότι ο Γιώργου Παπανδρέου αποτελεί παράγοντα σταθερότητας αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προκαλέσει …ατύχημα στην κυβέρνηση, δίνοντας εμμέσως απάντηση στον προβληματισμό των ηγετικών κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook