Πηγές Μαξίμου: Δεν επίκειται συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου

Δεν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου σχετικά με την αποκλειστική πληροφορία του TOC.

piges-maksimou-den-epikeitai-sunantisi-tsipra-ierwnumou
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν επίκεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου το σχετικό ρεπορτάζ του TOC. Οι ίδιες πηγές πάντως δεν ήταν σε θέση να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την στιχομυθία του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου μόλις ολοκληρώθηκε ο αγιασμός για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο στην βουλή την προηγούμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του TOC η στιχομυθία είχε ως εξής: 

 «Μακαριώτατε τι κάνετε; Θα πρέπει να τα πούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να του απαντήσει ο κ. Ιερώνυμος «Βεβαίως και εγώ θα ήθελα να σας δω». 

 

Η συνομιλία αυτή έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή φύλου στις ταυτότητες και μόλις λίγα 24ωρα πριν από την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιεραρχία η οποία καλούσε την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Το Μαξίμου θέλοντας να μην πυροδοτήσει το κλίμα πριν από την συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών, κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην εκκλησία, τονίζοντας πως οι θέσεις της είναι σεβαστές. 

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως δεν υπήρξε καμία παρασκηνιακή επαφή μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, καθώς επίκειται η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

Άλλωστε οι κύριοι Τσίπρας και Ιερώνυμος  έχουν συμφωνήσει πως οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργείται θα λύνεται με απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρεμβάσεις τρίτων.  

Στην περίπτωση που προχωρήσει ως έχει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου με μια απλή βεβαίωση, τότε θα δημιουργηθεί ένα σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις πολιτείας – εκκλησίας και θα είναι ζήτημα χρόνου πλέον τα  πύρινα κηρύγματα από άμβωνος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας ήταν ομόφωνη η αντίδραση όλων των μητροπολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα και δεν μπήκε σε ψηφοφορία το αίτημα να εκδώσει η εκκλησία ένα σκληρό ανακοινωθέν στο οποίο να αναφέρονται οι θέσεις της.

Παράλληλα όλοι οι ιεράρχες εξέφρασαν την στήριξη τους στο πρόσωπο αλλά και στους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι δυο άντρες τα έλεγαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, το τελευταίο καιρό έχουν απομακρυνθεί αφού η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν τον περασμένο Οκτώβριο για το μάθημα των θρησκευτικών.

Από την πλευρά της εκκλησίας υπάρχει έντονη ενόχληση καθώς εκτός από το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας δεν θα υπάρξει πιθανότητα κάποια μεταβολή, καθώς στην αναθεώρηση του Συντάγματος το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στην Αρχιεπισκοπή πως δεν είναι στις προθέσεις τους ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ο διακριτός ρόλος κάτι με το οποίο δεν διαφωνεί η εκκλησία.     
   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook