Πηγή του ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα είχε ένα Μακρόν θα μπαίναμε αμέσως στο πρόγραμμα

Αποκαλυπτικός για τις αμφιβολίες και τα "κρατήματα" του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε αξιωματούχος του Ταμείου στο CNBC.

pigi-tou-dnt-an-i-ellada-eixe-ena-makron-tha-mpainame-amesws-sto-programma
SHARE THIS
0
SHARES

Αποκαλυπτικός για όσα συζητούνται στους κόλπους του ΔΝΤ για την περίπτωση της Ελλάδας - στη σκιά όσων έγιναν και στο πρόσφατο Eurogroup - εμφανίστηκε πηγή του Ταμείου στο CNBC.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα φτάσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε συμφωνία για το χρέος είναι η επερχόμενη λήξη της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών της.

Δηλ. οι αποπληρωμές των δανείων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

Αν και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «οικονομικός πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη.

 Αποφεύγει ,για λόγους που εξηγεί με μεγάλη ευκρίνεια να αναφερθεί σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο όμως δείχνει να περιγράφει με την φράση «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να ‘’φτιάξουμε’’ την Ελλάδα»

Κρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα και το διακύβευμα των μεταρρυθμίσεων δηλώνει « αν  είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή» εννοώντας στο ελληνικό πρόγραμμα.   

Λόγω της πίεσης του χρόνου υπάρχει πεποίθηση συμφωνίας  

«Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου», ανέφερε συγκεκριμένα η πηγή του ΔΝΤ μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. 

Το CNBC διερωτάται « μία διάσωση ακόμη;»;

Αρκετοί οικονομολόγοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ συμφωνούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω αρωγή στο μέλλον, παρότι βρίσκεται εν μέσω της τρίτης διάσωσής της από το 2010. Επικαλούνται τη «δυσκαμψία» στην αγορά εργασίας και τα δημογραφικά στοιχεία, ως τα δύο κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι απαντάει στο αμερικανικό δίκτυο η πηγή του ΔΝΤ :  «Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον...Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν

Το ΔΝΤ συμμετέχει στην τρίτη διάσωση της Ελλάδας, αλλά ανεπίσημα, τονίζει το διεθνές δίκτυο.

Το Ταμείο χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και θα εφαρμοστούν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη.

«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, κάνοντας αναφορά στην εστίαση του Γάλλου προέδρου σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το Ταμείο θα συμμετάσχει και επισήμως στη διάσωση –δεδομένου ότι αυτό είναι βασικό για χώρες όπως η Γερμανία που έχει πει στο λαό της ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και βρίσκεται ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών το Σεπτέμβριο. Ωστόσο είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι «δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει».

Παράλληλα, επεσήμανε την ελλιπή συμμόρφωση των χωρών τού Συμφώνου Σταθερότητας και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειρθαρχία. «Είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι δεν μπορούν να πιεσθούν τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες του κρατικού προϋπολογισμού» πρόσθεσε.

Ο κ. Αντριαν τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές ανισορροπίες για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «δοκιμασία την ευρωζώνη. Επομένως, θα ήταν επιθυμητό να τηρούν από μόνες τους οι χώρες -μέλη τους κανόνες του Μάαστριχτ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook