Πυρ ομαδόν από τα κόμματα: Περίεργη η σιωπή του Μαξίμου

Βολές εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο σχέδιο Β εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

pur-omadon-apo-ta-kommata-periergi-i-siwpi-tou-maksimou
SHARE THIS
0
SHARES

Βολές εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο σχέδιο Β εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις νέες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε εκ νέου ότι είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2014 στον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη το σχέδιο παράλληλων πληρωμών. Σημείωσε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. 

Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

«Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια. Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ. 

"Συνεχίζει το asset της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ Βαρουφάκης, με περίσσιο θράσος, τις αποκαλύψεις του, για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης το 2015, αλλά και για την προετοιμασία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλο νόμισμα ΗΔΗ από το 2014", σημειώνει. Και συνεχίζει: "Τα σχέδια αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την επίμαχη περίοδο, όπως και από μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου. Η σιωπή του κ. Τσίπρα και του Μαξίμου εκ των πραγμάτων προκαλεί απορίες. Η δε επίμονη άρνηση τους να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνηθούν όλα τα γεγονότα και οι πτυχές αυτής της περιόδου, που κόστισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα, δημιουργεί υποψίες προσπάθειας συγκάλυψης. Το ίδιο φυσικά -προσθέτει ο Π. Χρηστίδης- ισχύει και για τις ευθύνες της ΝΔ, για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 ως το 2009, όταν εκτροχιάστηκε η δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα εξετάζει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων, από την πρώτη ημέρα εισόδου της χώρας στο ευρώ, θα δώσει απαντήσεις, που δικαιούται να μάθει ο ελληνικός λαός", καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Τι δήλωσε ο Βαρουφάκης

Με νέες αποκαλύψεις επανήλθε ο Γιάννης Βαρουφάκης για το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή του σχέδιο παράλληλων πληρωμών, το οποίο είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2014 στον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη. 

Τόνισε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. Είπε πάντως πως «όλα αυτά έχουν μόνο εσωτερική σημασία» και πως το βασικό, για το οποίο τελικά και έγινε η οριστική πρόταση για να αναλάβει το Οικονομικών, ήταν οι προτάσεις του για «αναδιάρθρωση του χρέους». Ενώ προσέθεσε πως του ζητήθηκε και έδωσε ένα 10σελιδο κείμενο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος παράλληλων πληρωμών.

«Δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά καθολική αποδοχή για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο υπουργικό συμβούλιο» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Τους παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών και στο τέλος ήρθαν πολλοί φίλοι υπουργοί μου είπαν συγχαρητήρια και μου δήλωσαν συγκινημένοι με αυτά που άκουσαν» είπε στον ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμενε στα λεγόμενά του ότι όλοι γνώριζαν τι είναι το σύστημα παράλληλων πληρωμών. Στόχος μου δεν ήταν να βγούμε από το ευρώ αλλά να είναι συμπληρωματικό του ευρώ. Το σύστημα παράλληλων πληρωμών θα γινόταν εν αγνοία της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς «δεν ήταν δική της δουλειά, δεν ήταν θέμα της» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μου ζήτησαν να τους καταθέσω και εγγράφως την πρόταση, εγώ «λειτούργησα θεσμικά» επέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε: « Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ μας ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα υιοθετήσουμε το σύστημα». Γιατί δεν συνέβη αυτό; Οπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο «Γιάνης Δραγασάκης προέβαλε βέτο. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν δύο που μειοψηφήσαμε, εγώ και άλλος ένας είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης... και αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελα έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε πως «παράλληλο νόμισμα εισάγει κάποιος που θέλει να φύγει από το κοινό νόμισμα». Εξήγησε ότι επρόκειτο για ένα σύστημα που θα λειτουργούσε παράλληλα με το ευρώ και πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό, όπως πχ το πετρέλαιο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook