Πώς «διαβάζουν» τα γκάλοπ τα επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν την καθημερινότητα και όχι το μνημόνιο είναι εκείνα που προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

pws-diabazoun-ta-gkalop-ta-epiteleia-tsipra-kai-mitsotaki
SHARE THIS
0
SHARES

Ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν την καθημερινότητα και όχι το μνημόνιο και τις αξιολογήσεις από τους δανειστές είναι εκείνα τελικά που προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ευρήματα από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Οι πλειστηριασμοί που πλήττουν τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, η ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα σε μια περιοχή που το κυβερνών κόμμα έχει σημαντική εκλογική δύναμη (38,5% εκλογές 2015) και η υπόθεση Καμμένου με την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία από το κινδυνεύει να χαθεί το ηθικό πλεονέκτημα αποτελούν τα τρία  σημαντικά προβλήματα που καλείται να λύσει το Μαξίμου. 

Οι πλειστηριασμοί είναι αυτή την στιγμή ο νούμερο ένα κίνδυνος για την κυβέρνηση καθώς οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση.  

Το 52% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να βγαίνει στο «σφυρί» καμία κατοικία, από αυτό το ποσοστό το 53,7% δηλαδή περίπου οι μισοί, προέρχονται από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης το 39,1% ζητά να μπουν αυστηρά οικονομικά κριτήρια ώστε να μην πλειστηριάζονται κατοικίες πολιτών που συγκαταλέγονται στους κοινωνικά αδυνάμους. 

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, οι συνεχείς αποκαλύψεις, η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση και το γεγονός ότι η ΝΔ το συντηρεί ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 

Σύμφωνα με την MRB το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά πως έχουν βάση οι καταγγελίες και η υπόθεση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως από αυτό το ποσοστό το 36,8% προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% είναι υποστηριχτές των ΑΝΕΛ. 

Ωστόσο το 20,8% πιστεύει ότι έχουν βάση τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τον κυβερνητικό εταίρο και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, αλλά εκτιμούν πως τελικά δεν υπάρξει ζήτημα για την κυβέρνηση.     

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική που στοίχισαν την ζωή σε 23 συνανθρώπους μας, είναι ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ζημιά στην κυβέρνηση καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και συγκεκριμένα το 80,7% υποστηρίζει πως υπάρχουν ευθύνες και δεν ήταν μία φυσική καταστροφή. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 68,1 ρίχνουν τις ευθύνες στους δήμους και στην περιφέρεια Αττικής το 60,6%.  

Το κοινωνικό μέρισμα ήταν ένα ακόμη θέμα που βρέθηκε στην επικαιρότητα αλλά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το "επικοινωνήσει" όπως θα επιθυμούσε, καθώς κυριάρχησαν όλα τα παραπάνω που αναφέραμε είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία σε ποσοστό 67,1% ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκε οι ερωτηθέντες το θεωρούν άδικο κατά 54,1% (ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ 36,5%). Παράλληλα το 65,8 υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα προήλθε από την υπερφορολόγηση, το ίδιο πιστεύει και το 53,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.       

ΝΔ: Η κυβέρνηση έχασε τον δήθεν αριστερό πλεονέκτημα 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαβάζουν την δημοσκόπηση βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς με τόσο σημαντικά γεγονότα που στοίχησαν στην κυβέρνηση η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα η διαφορά τον Ιούνιο ήταν στις 11,9 μονάδες (ΝΔ: 29,7 - ΣΥΡΙΖΑ: 17,8) ενώ τώρα έχει φτάσει τις 9,4 μονάδες (ΝΔ: 30,7% - ΣΥΡΙΖΑ: 21,3%). 

«Από την ανάλυση της αδιευκρίνιστης ψήφου καταρρίπτεται πλέον και ο μύθος των περίφημων αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα θα τον ξαναψηφίσουν όταν γίνουν εκλογές. Από το 36,7% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μόνον το 2,4% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους.  Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι περιβόητες δεξαμενές ψηφοφόρων για το ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν υπάρχουν» σημειώνουν πηγές της ΝΔ. 

Παράλληλα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι «εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της χώρας. Προηγείται του Αλ. Τσίπρα και στους επτά τομείς που διερευνήθηκαν (Οικονομία, Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Προσφυγικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς που υποτίθεται ότι υπάρχει το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα)». 

Στο Μοσχάτο δεν δείχνουν πάντως με τα διψήφια ποσοστά που συγκεντρώνει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς (Κίνημα Αλλαγής) καθώς όπως σημειώνουν στην  δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν ακριβώς από ένα χρόνο η ΔΗ.ΣΥ και το Ποτάμι είχαν συνολικά (10,3%) το ίδιο ποσοστό που συγκεντρώνει τώρα το Κίνημα Αλλαγής (10,1%). 
Επίσης σημαντικό γεγονός θεωρούν στην κεντροδεξιά παράταξη ότι η ΝΔ προηγείται στην ικανότητα διακυβέρνησης με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι στην πρόθεση ψήφου (31,3% έναντι 19,2%) και θεωρείται καταλληλότερη να διαχειριστεί όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους τομείς πολιτικής.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την αντίδραση των ερωτηθέντων για το σύνθημα της ΝΔ «Αξίζουμε Καλύτερα» τονίζουν:  «Δεν το ασπάζεται μόνον το 61% του συνόλου των πολιτών, αλλά και το 48,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μόνο το 23,4% των πολιτών πιστεύει ότι το κυβερνητικό σύνθημα “Δίκαιη Ανάπτυξη” μπορεί να γίνει πράξη από το ΣΥΡΙΖΑ» 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook