Follow us

Ραντεβού με τον Τσίπρα για να λήξει ο «ιερός πόλεμος»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εντός της ημέρα θα έχει αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας της Ελλάδος - Παρών και ο Ν.Φίλης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ραντεβού με τον Τσίπρα για να λήξει ο «ιερός πόλεμος»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εντός της ημέρα ζήτησε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 7.30 το απόγευμα, ενώ όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Παιδείας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί "κόκκινο πανί" για την Ιεραρχία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το πρόγραμμα για τα Θρησκευτικά θα τηρηθεί και φέτος ως έχει -καθώς είναι ο τρίτος χρόνος της πιλοτικής εφαρμογής του- και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος με την Εκκλησία για το τι θα γίνει στο μέλλον, με βάση και τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος.

Τον αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Σε δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως «στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

»Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο».

Δείτε τι είπε στους συντάκτες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου:

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας θα αξιώσει την απόσυρση των ΦΕΚ για τα θρησκευτικά και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση της Ιεραρχίας, στο γεγονός ότι θα παραβρίσκεται στη συνάντηση και ο Νίκος Φίλης. Σημειώνεται πως -αν και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου δεν αναφερόταν αν τίθεται ως προϋπόθεση να μην είναι παρών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός- ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ήταν απόλυτος. «Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό» δήλωσε συγκεκριμένα στο ραδιοσταθμό "Βήμα" ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης. Πρόσθεσε, πως «ουσιαστικά, ο κ. Φίλης είπε απίστευτα ψεύδη, σε σχέση με την διεξαγωγή του διαλόγου ή σε σχέση με ό,τι διημείφθη στη διάρκεια του δείπνου που παράθεσε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε δηλαδή, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη διάρκεια αυτού του δείπνου, ενώ το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Συμπλήρωσε, πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκκλησίας - κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών. Και όποιος φοράει το θεσμικό κουστούμι, οφείλει να το φορά σωστά και όχι παράταιρα. Ας φορέσει το θεσμικό του κουστούμι και ας σεβαστεί τον θεσμό που έχει απέναντι του και η εκκλησία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Για το θέμα δημοψηφίσματος για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο κ. Κονιδάρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι ουδέποτε ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε τη λέξη δημοψήφισμα για το θέμα αυτό προσθέτοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο για το αν η Πολιτεία προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Η Εκκλησία, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 02 Μαϊ 2024 | 21:54

Στη Μητρόπολη Αθηνών για την Ακολουθία των Αγίων Παθών ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η αντίδραση του Ιερώνυμου [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον μητροπολιτικό ναό περίπου στις 20:30 και είχε χειραψία με τον Αρχιεπίσκοπο

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 27 Απρ 2024 | 10:46

Επιμένει ο Βελόπουλος: "Ο Μητσοτάκης παγίδευσε και εργαλειοποιεί τον Αρχιεπίσκοπο"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

27 Απρ 2024 | 07:59

Ιερώνυμος: Βάζει πάγο στον Βελόπουλο, καταδικάζει τα χαστούκια της Νίκης

Η Εκκλησία έχει την άποψη της, και η κυβέρνηση τη δική της. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του άλλου.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 26 Απρ 2024 | 16:05

Νίκος Ρωμανός: Ο Τσίπρας έλεγε τα ίδια με τον ξάδερφο Κασσελάκη για τις ακροδεξιές ψήφους πριν τις εκλογές

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπλευσε διαχρονικά με τη Χρυσή Αυγή και με τη μετεξέλιξή της", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός

ΘΕΡΜΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 26 Απρ 2024 | 14:26

Η "Ελληνική Λύση" και ο Βελόπουλος τα βάζουν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - "Ο Χριστόδουλος δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο"

Σε τροχιά σύγκρουσης η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 26 Απρ 2024 | 13:46

Απάντηση Βελόπουλου με καρφί σε Ιερώνυμο: Η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους

Ο Βελόπουλος απαντά στον Αρχιεπίσκοπο αναφέροντας ότι δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ 26 Απρ 2024 | 11:53

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Δεν θα κάνουμε αυτό που λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός - Δεν υπάρχει "χριστιανόμετρο"

"Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες" είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 08:26

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας [βίντεο]

Στην καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια του Q&A, που έκανε στο Instagram.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ 22 Απρ 2024 | 12:42

Ιερώνυμος για τις επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται - Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές

"Η Εκκλησία δεν εκδικείται", σημείωσε ο Ιερώνυμος για τις επιθέσεις σε πολιτικούς. Αφορμή στάθηκε το χαστούκι σε βουλευτή της ΝΔ μέσα σε ναό.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 20:05
19 Απρ 2024 | 09:46

Αλέξης Τσίπρας: Παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΕΕ 18 Απρ 2024 | 23:02

Τσίπρας: "Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας"

"Να δηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων" δήλωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 18 Απρ 2024 | 08:49

Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο του CHP Οζγκιούρ Οζέλ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.