Υψηλοί τόνοι και σκληρές κόντρες στη Βουλή για τη Novartis [live]

Εκτός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βαίνει η συζήτηση για τη ΝΟVARTIS στη Βουλή.

se-upsilous-tonous-i-antiparathesi-sti-bouli-gia-ti-novartis-live
SHARE THIS
0
SHARES

Εκτός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βαίνει η συζήτηση για τη ΝΟVARTIS στη Βουλή, με τις υψηλούς τόνους να κάνουν την εμφάνισή τους από... νωρίς. Η διαδικασία «άνοιξε» λίγο μετά τις εννέα το πρωί και όπως ανήγγειλε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, μεταφέροντας στην Ολομέλεια την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η ψηφοφορία να ξεκινήσει στις δέκα το βράδυ. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση θα «τραβήξει» πολύ μακριά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πρώτες κόντρες ξεκίνησαν με τα διαδικαστικά και τον αριθμό των καλπών, για να συνεχιστούν με καταγγελίες και αντεγκλήσεις. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παρασκευόπουλος ήταν έντονα επικριτικός για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο ανατριχιαστικό». «Φυσικό είναι ένας εμπλεκόμενος, όταν ακούσει τόσο σοβαρές κατηγορίες να στρέφεται κατά των μαρτύρων. Πρωθυπουργός, όμως, να μηνύει πρωθυπουργό είναι σπάνιο και το αντιμετωπίζουμε ως γραφικό. Είναι ανατριχιαστικό. Μπορεί αυτού του είδους οι αντιδράσεις να πλήττουν το κράτος δικαίου σε βάθος χρόνου. Εδώ δεν έχουμε απλή παρέμβαση, αλλά τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης για να μην ασκήσει τα καθήκοντα της» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική και για το «μπούλινγκ», που -όπως είπε- δέχονται οι μάρτυρες. «Ονομάζονται υποτιμητικά "κουκουλοφόροι". Και εδώ προσβάλλονται οι θεσμοί. Για να μην τολμήσουν στο μέλλον να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Έχουμε, όμως, έτσι πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα κράτους δικαίου» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Όλοι στη κυβέρνηση επιθυμούμε η διακυβέρνηση του τόπου να μη ρυθμίζεται από τα δικαστήρια, αλλά από τον λαό με εκλογές. Θέλουμε οι κυβερνήσεις να παράγουν πολιτική και δικαιοσύνη και να πολεμάνε τη διαφθορά με το σύνταγμα στο χέρι, ως εργαλείο για την αντιμετώπισή της».

«Μόνο η Βουλή, για πράξεις που έκαναν πολιτικοί, έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη. Χρειαζόμαστε μια προανακριτική για να ερευνήσει αν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν προκύψει αξιόποινες πράξεις» είπε και ταυτόχρονα έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα του φαρμάκου με τεχνάσματα και υπερτιμολογήσεις που είναι διάχυτο στον ελληνικό λαό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά της η ΝΔ άσκησε δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση δια του κ. Βορίδη. «Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.  Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Χάλασαν και τα μικρόφωνα

Τα διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με τον αριθμό των καλπών «έφαγαν» περί την μιάμιση ώρα, ενώ προέκυψε και τεχνικό ζήτημα με τα μικρόφωνα να μένουν βουβά, εκτός από εκείνο της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Το πρόβλημα έγινε γνωστό όταν πήγε να πάρει το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Το μικρόφωνο του δεν λειτούργησε, εκείνος ανέβηκε στο βήμα αλλά και το κεντρικό μικρόφωνο έμεινε σιωπηλό. Κατόπιν τούτων η κυρία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε την συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε μερικά λεπτά αργότερα.

Η πρωινή αντιπαράθεση

Αντιπαράθεση με το καλημέρα για τον αριθμό των καλπών στη ψηφοφορία στη Βουλή για την NOVARTIS. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά τη κυβέρνησης και καταλόγισε στο Μαξίμου ότι «η προσπάθεια να σπιλωθούν υπολήψεις δια των δέκα καλπών είναι απολύτως απαράδεκτη». 

«Πουθενά στο κείμενο της πρότασης είτε στο σύνολο της δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο. Υπάρχει αντίθετα αναφορά σε έντεκα πρόσωπα» εξήγησε ο κ. Δένδιας αναφέροντας και το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή Και συνέχισε «η απόφαση για τις δέκα κάλπες είναι απολύτως λανθασμένη. Αγγίζει τα όρια προσωπικής συκοφάντησης κατά των δέκα. Η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή και θα υπάρξει εντονότατη αντίδραση σ αυτό» προειδοποίησε.

Υπογράμμισε δε ότι στην περίπτωση που στηθεί μια κάλπη η ΝΔ θα ψηφίσει θετικά.

Τον λόγο πήρε και ο Γιάννης Κουτσούκος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι χαμένη μέσα στις αντιφάσεις της καθώς από την μια πλευρά η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει ότι τα αδικήματα που περιγράφονται έχουν ήδη παραγραφεί, ενώ την ίδια στιγμή οι δέκα κάλπες καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση θέλει να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος με στόχο να σπιλώσει υπολήψεις.

Ο κ. Κουτσούκος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να στηθούν δώδεκα κάλπες και όχι ένδεκα όπως είχε προτείνει ο Νίκος Δένδιας καθώς έβαλε εκτός από τον Παναγιώτη Κουρουπλή και τον Ανδρέα Ξανθό που ανήκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

«Πείτε μας τι θέλετε να κάνετε; Μια κανονική επιτροπή ή μια διαδικασία ξέπλυμα και τηγάνι» κατέληξε. 

Απαντώντας από την πλευρά της συμπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας αντέτεινε ότι η απόφαση για δέκα κάλπες διασφαλίζει την μυστικότητα της διαδικασίας. Στη συζήτηση παρενέβη και η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία
υποστήριξε ότι τα αδικήματα των «δέκα» αναφέρονται αναλυτικά στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook