Σκληρή απάντηση δικαστών σε κυβέρνηση: Εκστρατεία κατασυκοφάντησης

«Λυπούμεθα που δεν είναι μαζί μας ο υπουργός Δικαιοσύνης παρότι προσκλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται».

skliri-apantisi-dikastwn-se-kubernisi-ekstrateia-katasukofantisis
SHARE THIS
0
SHARES

Με την απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για «ψέματα και συκοφαντίες» ξεκίνησε τις εργασίες της η Γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελεων, στο Εφετείο Αθηνών. 

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το οτι αρνούνται οι δικαστές να καταθεσουν πόθεν έσχες, ούτε επιχειρήθηκε ανάλογη εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης και πρόσθεσε: «Λυπούμεθα που δεν είναι μαζί μας ο υπουργός Δικαιοσύνης παρότι προσκλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται».

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις  έχει παραγίνει», επεσήμανε και συνέχισε: «Δεν υπαρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορών να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης.  Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία.

Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις».

 

Αμήχανη απάντηση του Γ.Γ. του υπουργείου

Ο κ. Σεβαστίδης καταχειροκροτήθηκε όταν απάντησε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπασπύρου, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωμα της κυβέρνησης στην κριτική, παραπέμποντας τον σε απόσπασμα ομιλίας του κ. Βασίλη Σκουρή, επιφανούς δικαστή και πρώην προέδρου του ευρωπαϊκού δικαςτηριου: "Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας των οποίων συνταγματικό καθήκον είναι να συμμορφώνονται σε αυτες και να τις εκτελούν».

Είναι αλήθεια πάντως ότι ο κ. Παπασπύρου τήρησε πολύ χαμηλούς τόνους, εστίασε σε άλλα θέματα, από την αποκέντρωση του Πρωτοδικείου ως τα έργα ψηφιακής πολιτικής του υπουργείου, και περιορίστηκε να τονίσει ότι το κύρος των δικαστικών αποφάσεων θωρακίζεται και δυναμώνεται από την πειστική θεμελίωση τους. 

Η υπόθεση των πόθεν έσχες

Για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ο κ. Σεβαστίδης ήταν το ίδιο δριμύς. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο πόθεν έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής;Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα . Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας κ. υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε!» 

 

Πρόεδρος ΣτΕ: Δεν δεχόμεθα παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος  Σακελλαρίου,  στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά όπως είπε στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη». Ο κ. Σακελλαρίου,  είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα «για ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄ όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν κρυπτόμεθα», τόνισε, «πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα».

 

Από την πλευρά του ο προέδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει «μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες», ενώ αναφέρθηκε στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook