Σκοπιανό: Λύση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο βλέπει ο Χαν

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής.

skopiano-lusi-mesa-sto-epomeno-dekapenthimero-blepei-o-xan
SHARE THIS
0
SHARES

«Η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, είπε ότι «η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη» ενώ για την Τουρκία, τόνισε ότι «απομακρύνεται έντονα από την ΕΕ».

Ο εισηγητής στην Επιτροπή του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, ο οποίος επέμεινε να την αποκαλεί «Μακεδονία», εξέφρασε την προσδοκία ότι «σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί».

«Για το ονοματολογικό. Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για την χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο της συζήτησης για «το πακέτο διεύρυνσης του 2018», στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα». Ο Επίτροπος ανέφερε τις βασικές επιτυχίες και προκλήσεις των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων χωρών στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Αναφερόμενος στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ο κ. Χαν είπε ότι διασφάλισαν την σύσταση της Επιτροπής υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ για την Τουρκία τόνισε ότι «συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ».

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υποδέχθηκε θετικά την ανάλυση του Επιτρόπου Χαν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης και ότι οι περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα μπλοκαριστούν από τα κράτη-μέλη.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την έκθεση για την Τουρκία, ερωτώντες την Επιτροπή για τις προθέσεις της να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, παρά τις σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Ιβο Βάιγκλ (ALDE, SI), για την ΠΓΔΜ είπε: «Συνιστώντας ακόμη μια φορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την “Μακεδονία”, είπε , "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιστή στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες κρίθηκαν με την αξία τους. Η “Μακεδονία” έμεινε στην αίθουσα αναμονής για πολύ καιρό. Το τελευταίο εμπόδιο – το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα – ελπίζουμε ότι θα λυθεί σύντομα και η χώρα θα είναι σε θέση να αφιερώσει όλη την ενέργεια στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσει όλα τα αναγκαία κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook