Στόλτενμπεργκ: Πρώτα λύση μετά πρόσκληση στα Σκόπια

Ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές διεργασίες των χωρών στα της συμφωνίας

stoltenmpergk-prwta-lusi-meta-prosklisi-sta-skopia
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι μια ιστορική συμφωνία σε μια διαφωνία δεκαετιών σχολίασε για τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ ο γγ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στον Σκάι, σημειώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον για τις τις εξελίξεις

Θα ήθελα να επαινέσω τους πρωθυπουργούς της Ελλα΄δας και των Σκοπίων για αυτό το ισττορικό επίτευγμα είπε ενώ ξεκαθαρισε ότι ο ρόλος του Οργανισμού δεν είναι να εμπλακεί στις επόμενες διαδικασίες.

Οσον αφορά τις εσωτερικές διεργασίες στις δυο χωρες κράτησε αποστάσεις τονίζοντας πως αυτό αφορά εσωτερικές συζητήσεις και δεν αποτελούν θέμα του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτημα αν τα Σκόπια  δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ποια θα είναι η αντίδραση του οργανισμού είπε πως η πρόσκληση στη χώρα θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

To NATO έχει αποφασίσει από το 2008, από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, στην οποία ήμουν παρών ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ότι μόλις το ονοματολογικό ζήτημα επιλυθεί μετά θα απευθύνουμε πρόσκληση. Εκείνη η απόφαση ακόμα ισχύει, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε τη συμφωνία να ολοκληρώνεται και να υλοποιείται, κάτι που σημαίνει ότι θα επικυρωθεί και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Έτσι, η θέση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τα Σκόπια για να γίνουν μέλος της Συμμαχίας εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και φυσικά από την ολοκλήρωση και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

φωτό αρχείου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook