Success story από Tσίπρα: Θα φορέσει γραβάτα για το χρέος

Παρά το άδειασμα από το Βερολίνο ο Τσίπρας επέμεινε στην εκδοχή ότι η Μέρκελ κατά την επικοινωνία τους φάνηκε βέβαιη ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος στις 22 Μάιου

success-story-apo-tsipra-tha-foresei-grabata-gia-to-xreos
SHARE THIS
0
SHARES

  Μια ισχυρή ένεση «αυτοπεποίθησης» ότι όλα βαίνουν καλώς - με την λύση στο χρέος που «έρχεται» στις 22 Μάιου και το επενδυτικό τσουνάμι που θα ακολουθήσει- έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του που περνάνε δύσκολα λίγο πριν ψηφίσουν το 4ο μνημόνιο. 

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης εμφανίστηκε στη Βουλή κάθισε δίπλα στον Ε.Τσακάλώτο ,τον οποίο μαστίγωνε η αντιπολίτευση, άκουσε τον Γ. Δραγασάκη και στην συνέχεια έκανε ένα briefing στα όρθια στους συντάκτες.

Στην συνομιλία του αυτή εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μάιου στο Eurogroup αφού τα μηνύματα που λαμβάνει τον κάνουν να... ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα! ( σσ ο πρωθυπουργός έχει "δεσμευθεί" να υποκύψει σε αυτό το αξεσουάρ όταν θα υπάρξει λύση για το χρέος).

Η ευφορία της Αθήνας δεν δικαιολογείται πάντως μετά και την εκ νέου αποσαφήνιση εκ μέρους των Βρυξελλών πως η βάση της συζήτησης για το χρέος παραμένει όσα συμφωνήθηκαν τον Μάιο του  2016, καθώς τότε έγινε λεπτομερής περιγραφή για το τι θα υλοποιηθεί και πότε, με σαφή προσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων ,μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.        

   

Ανησυχώ για τα τόσο καλά που ακούω  

Παρά το άδειασμα από το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην εκδοχή ότι η Μέρκελ κατά την επικοινωνία τους εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος στις 22 Μάιου στο Eurogroup.

Την ίδια στιγμή πάντως ανέφερε ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι διότι είναι σκληρή η διαπραγμάτευση και η κόντρα μεταξύ του Σόιμπλε και του ΔΝΤ και ανέφερε πως θα είναι μεγάλη η νύχτα της 22ης Μάιου. 

«Εμείς βγαίνουμε από το κάδρο δεν μπορεί να μα κατηγορήσει κανείς ότι δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις. Είμαι αισιόδοξος τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 . Μάλιστα αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά που μας κάνουνε και ανησυχούμε σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα δηλαδή» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τι μου είπε η Λαγκάρντ, τι ζήτησα από την Μέρκελ 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με την Λαγκάρντ στην Κίνα εκτιμά ότι το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει και το παιχνίδι δεν είναι στημένο.    

«Η Λαγκάρντ μου είπε ότι είμαστε σε διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Σόιμπλε αυτή τη στιγμή. Και γι αυτό με το που γύρισα ζήτησα να επικοινωνήσω αμέσως με την Καγκελάριο γιατί  αυτό μου δημιουργεί μια ανησυχία Η βασική μου ήταν αν έχει αποκλειστικά τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης ο Υπουργός Οικονομικών ή αυτή. Και με διαβεβαίωσε ότι την έχει αυτή» Και όπως είπε εκτίμησε ότι θα έχουμε λύση στις 22.

Πρόσθεσε ότι η Μέρκελ του είπε ότι δεν έχει σκοπό να πάει με ανοιχτό το θέμα του χρέους στις γερμανικές εκλογές .

Κατά τα άλλα ανέφερε πως η ομαλή ακολουθία είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης μαζί με τα μέτρα για το χρέος που θα δώσουν τη δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΚΕ να μας εντάξει στο QE και μετά να προχωρήσουμε στις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Ερωτηθείς αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup ο κ.Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα η  κυβέρνηση του τα πήρε για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αν το ΔΝΤ δεν πάρει το χρέος και φύγει τότε δεν ΄θα υπάρχει λόγος να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

Ερωτηθείς αν τον Ιούνιο φύγει το ΔΝΤ ως χώρα που έχουμε ψηφισμένο νόμο πως θα ακυρωθεί στην πράξη ο πρωθυπουργός απάντησε « Αυτό είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα εχει αναταράξεις αλλά δεν θα αφορούν  μόνο την Ελλάδα άλλα και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προαπαιτούμενα εκεί θα υπάρξει επι της ουσιας επαναπροσδιορισμός.

Ερχεται επενδυτικό τσουνάμι 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ταξίδι στην Κίνα και τις επαφές του εκεί και τόνισε ότι δόθηκε το μήνυμα πως η χώρα δεν είναι στην μιζέρια.  Σημείωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος τον τίμησε και τον έβαλε να καθίσει δίπλα του στο γεύμα και είπε πολύ καλά λόγια στη διερμηνέα.

Σε ότι αφορά το μεγάλο επενδυτικό project της Κίνας για επενδύσεις 1 τρις δολάρια σε όλη τη διαδρομή του μεταξιού ο πρωθυπουργό παρατήρησε πως γι αυτούς η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός σταθμός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η αίσθηση του είναι ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον οι Κινέζοι για επενδύσεις και πως με  το κλείσιμο της β αξιολόγησης την επίλυση του χρέους και την ένταξη στο QE «το επόμενο διάστημα θα έχoυμε ένα τσουνάμι επενδυτικό».

Τι είπε για ΝΔ, δημοσκοπήσεις και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης  

  

Στο ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί η δημοσκοπική υπέροχη της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος του είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αυτός είναι εφικτός γιατί τα 2 χρόνια είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος.

« Είμαστε αυτή τη στιγμή στη μέση του δρόμου. Το αφήγημα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Αυτό που λέει είναι να μεταφραστεί σε πρακτικές δράσεις. Αυτό που μετράει στους  ανθρώπους είναι η ζωή τους: απασχόληση θέσεις εργασίας, επενδύσεις, το αν αλλάζει η καθημερινότητα των ανθρώπων, αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα» σημείωσε.

Υποστήριξε πως τόσα χρόνια ήταν πολύ περιορισμένοι  να προχωρήσουν σε τέτοιες παρεμβάσεις αλλά τώρα μπορούμε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook