Συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι & ΠΑΣΟΚ βλέπει η JP Morgan

Aκόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα περισσότερο κεντρώα κόμματα, δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

sunaspismo-suriza-me-potami--pasok-blepei-i-jp-morgan
SHARE THIS
0
SHARES

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: την επιθυμία να επιβεβαιώσει τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητά και, τρίτον, να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αυτό αναφέρει στην σημερινή της έκθεση η JP Morgan, με τον... αναλυτικότατο τίτλο «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία - Μια πιο κεντρώα κυβέρνηση φαίνεται πιθανή, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα».

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δημοσκοπήσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου συνέχισαν να δείχνουν για το ΣΥΡΙΖΑ ένα υγιές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, και την προσωπική δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα υψηλή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό η κατάσταση να ανατραπεί. Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει μειωθεί και δεν έχει μεγάλη διαφορά με αυτήν του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη Ε.Ε θεωρείται ολοένα και περισσότερο αρνητικά από το εκλογικό σώμα, με τη σημερινή οικονομική αδυναμία πλέον πιο πιθανό να θεωρηθεί ως ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη καλή είδηση για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ότι, ενώ η υποστήριξη τους έχει πέσει, φαίνεται ότι έχει διεισδύσει στην αυξανόμενη ομάδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αντί της Νέας Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να πλησιάζει δημοσκοπικά το 37% που θα δώσει πλειοψηφία στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των προγραμματικών διαφορών.

Ωστόσο, οι επιλογές του Τσίπρα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να περιοριστούν, εάν οι ΑΝΕΛ, όπως δείχνουν και τα πράγματα, δεν καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.

Ετσι, στο ενδεχόμενο που τελικά κερδίσει τις εκλογές και το μπόνους των 50 εδρών, είναι αυξανόμενη η πιθανότητα ότι θα αναζητήσει συμμαχίες με περισσότερο κεντρώα κόμματα, δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook