Σωρεία ρουσφετιών στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Η επεξεργασία του ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

swreia-rousfetiwn-sto-nomosxedio-tou-upes-kataggellei-i-antipoliteusi
SHARE THIS
0
SHARES

Μακρύ κατάλογο ρουσφετιών κρύβει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την οργάνωση, λειτουργία και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Η επεξεργασία του ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη να υποστηρίζει ότι επειδή η κυβέρνηση χάνει κάθε έρεισμα στην κοινωνία ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει είναι αυτός του κλεισίματος του ματιού σε συγκεκριμένες ομάδες για προσλήψεις χωρίς ορθολογικά κριτήρια για «να χτίσετε σχέσεις πελατειακές και ρουσφετολογικές».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Στο άρθρο 15 με το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προωθεί την δημιουργία προσωποπαγών θέσεων για την τοποθέτηση όσων εργάζονταν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις ή ύδρευσης που έχουν λυθεί ή συγχωνευτεί και άρα σήμερα είναι μη υφιστάμενες. Μονή προϋπόθεση να εργαζόταν εκεί εως τον Μάιο του 2011  χωρίς να ερευνάται αν η πρόσληψή τους ήταν νόμιμη ή όχι. 

  • Στο  άρθρο 16 με το οποίο ο υπουργός ζητεί να να εξαιρεθούν οι αναπτυξιακές δημοτικές εταιρείες που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια από τον κανόνα που ορίζει  ότι αν έχουν 3 ζημιογόνες χρήσεις πρέπει να λύονται οι συμβάσεις.. Σε άλλο σημείο λέει ότι μπορούν να επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις ραδιοφώνου που τις είχαμε κάνει επιχειρήσεις για να έχουν την οικονομική αυτοτέλεια. Μα καλά αυτό που λείπει σήμερα στους Δήμους είναι προσωπικό στα ραδιόφωνα;».

  • Στο άρθρο 100 που προβλέπει ην άρση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων για αιρετούς και δημοτικούς υπαλλήλους που δεν συμμορφώθηκαν με τον ισχύοντα νόμο και δεν απέστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία με τον αριθμό των αργαζομένων.

Για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «μαυρογιαλούρικες μικροπολιτικές και πελατειακές επιδιώξεις» έκανε λόγο ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η κριτική του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεκτάθηκε στα θέματα γενικότερης πολιτικής επισημαίνοντας πως «από την μια σχεδιάζατε παράλληλα νομίσματα και από την άλλη υπουργός σας μιλά με ισοβίτη. Πριν από κάποια χρόνια αν κάποιος μας έλεγε ότι ο κ. Τσίρπας θα συμπράττει με την επικεφαλής του Αρείου Πάγου και τον πρώην προϊστάμενο της ΕΥΠ δεν θα τον πίστευα».

«Ακοστολόγητο και γεμάτο από ρουσφέτια» χαρατήρισε το νομοσχίδιο ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

«Πολλές διατάξεις μυρίζουν δημιουργία σχέσεων πολιτικής αντιπαροχής και προσδοκιών» επεσήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.  

Στον αντίποδα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Σκουρλέτης χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «αστεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα ρουσφέτια είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όταν ακούω να μιλάτε έτσι είμαι σίγουρος ότι κυτάτε τον καθρέπτη» κατέληξε.


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook