To ΕΣΡ αποφάσισε: Επτά οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

to-esr-apofasise-epta-oi-tileoptikes-adeies
SHARE THIS
0
SHARES

Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε ομοφώνως να προτείνει επτά άδειες σε κανάλια πανελλαδική εμβέλειας αφού προηγουμένως το Συμβούλιο είχε χωριστεί στα δύο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του theTOC στο τραπέζι έπεσαν δυο προτάσεις.

Τα 4 μέλη του ΕΣΡ ( που έχουν προταθεί από ΝΔ ,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πρότειναn να  δοθούν 8 άδειες γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας και στη δεύτερη φάση 1 επιπλέον άδεια θεματικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας.   

Τα υπόλοιπα 4 μέλη του ΕΣΡ ( έχουν προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ) είχαν προτείνει 6 άδειες   γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας και στη δεύτερη φάση 3 επιπλέον άδειες θεματικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας. 

Στο τέλος  υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση για 7 άδειες  γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας και στη δεύτερη φάση 2 επιπλέον άδειες θεματικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση καταγράφηκε συνολικά ενόχληση για τις «υποδείξεις» που έχει δεχθεί προσφάτως το ΕΣΡ από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεοπτική μεταχείριση των ειδήσεων από την εξεταστική επιτροπή για την υγεία.   

Η νέα δημοπρασία για τις άδειες

Με βάση τη διαδικασία, το ΕΣΡ θα πρέπει να αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του την τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία των επτά αδειών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται σε 30-35 εκατ.ευρώ με βάση την εμπειρία του ακυρωθέντος διαγωνισμού, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το ποσό, είτε λόγω του αριθμού των αδειών που θα δημοπρατηθούν, είτε λόγω των ζυμώσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο που κάνουν λόγο για εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ. 

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θεωρείται αβέβαιο ακόμη και αν θα υπάρξουν τελικώς ισάριθμοι ενδιαφερόμενοι για τις επτά άδειες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι εξαιρουμένου του ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν σήμερα είναι επτά: Σκάι, ANT1, Alpha, Star, Mega, Epsilon και Μακεδονία TV.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δηλώνει δικαιωμένος

Την απόφαση του ΕΣΡ θα πρέπει τυπικά να επικυρώσει ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς και εν συνεχεία από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσδιορίσουν το τίμημα για την απόκτηση των αδειών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχαν δοθεί 4 τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, το ΣτΕ με απόφαση του που δημοσιεύθηκε αρχές του 2017 είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με αφορμή τη γνωμοδοτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν στον επικείμενο διαγωνισμό, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook