Follow us

To νέο «image» Τσίπρα: Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα

Eπενδύσεις και επιχειρηματικότητα είναι το νέο αφήγημα της κυβέρνησης όπως διαφάνηκε από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To νέο «image» Τσίπρα: Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα

Eπενδύσεις και επιχειρηματικότητα είναι το νέο αφήγημα της κυβέρνησης όπως διαφάνηκε από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Ο ίδιος έκανε άνοιγμα στην Κεντροριστερά, στήριξε για μια ακόμη φορά τον Πάνο Καμμένο και δήλωσε ότι στη επόμενη ΔΕΘ θα υπάρξει και το τέλος της επιτροπείας. Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός μίλησε για παροχές και «διορθώσεις» από τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα δημιουργηθεί από το 2019, αρνούμενος πάντως να προσθέσει πως από την χρονιά αυτή έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους να λάβει νέα μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ και στην υπόσχεση για την κατάργηση του λέγοντας πως «υπάρχουν πιο άδικοι φόροι».

Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ. «Το 2016 έγινε ρεκόρ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε. «Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

«Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχουν στις επιχειρήσεις τους εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλους μισθούς. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικότητα εάν ο εργαζόμενος δεν έχει μεράκι, δεν αισθάνεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης. Κάποιοι το προηγούμενο διάστημα σε ηγετικές θέσεις στους φορείς που εκφράζουν το χώρο της εργοδοσίας και κυρίως έχουν σχέση με τις τράπεζες μας είπαν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει και είναι καταδικασμένη να είναι χώρα υπηρεσιών».

Από το 2019 οι «διορθώσεις»...

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν φέρει ευθύνες για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον. Είχαμε υπεραπόδοση στόχων το 16 και 17, είχαμε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Για αυτό αισιοδοξούμε ότι όχι μόνο θα πιάσουμε στόχους, αλλά ότι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί».

«Αναφέρθηκα πιο πριν στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τη προοπτική της οικονομίας. Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο έχει συνυπολογιστεί μαζί με τους εταίρους μας, συνεπώς θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από τους στόχους του 3,5% του πλεονάσματος ώστε να προβούμε σε νέες διορθώσεις από το 2019 και μετά, πέραν των αντιμέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί».

-«Η επίτευξη των στόχων μας επέτρεψε να αντισταθούμε σε απαιτήσεις των δανειστών. Πέρυσι κάποιοι προέβλεπαν πλεόνασμα κοντά στο 0,1%. Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι καλή. Υπέρβαση κατά ένα δισ το πρώτο επτάμηνο. Οφέιλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Η γενική εικόνα είναι οτι είμαστε πάνω από το στόχο, επομένως θα μοιράσουμε το πλεόνασμα στους αδύνατους».

-«Σε σχέση με το χρέος κατά την εκτίμηση μας είχαμε μία θετική απόφαση στις 15 Ιουνίου, αν και δεν το εκτίμησαν πολύ τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές και αυτό μας αρκεί. Είχαμε ένα αλγόριθμο που κλειδώνει βιωσιμότητα χρέους στο βαθμό που θα υπάρξει και η ποσοτικοποίηιση των παραμέτρων του. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται άλλη προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα που έχει να κάνει με το κλάσμα χρέους/ ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει ετησίως τις χρηματοδοτικές της ανάκγες. Μπήκε λοιπόν πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορίστηκε μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα απομείωσης του χρέους, δηλαδή την επέκταση της περιόδου χάριτος και της ωριμάνσεως των αποπληρωμών, με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθιστά δηλαδή τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης».

«Η επιτυχία δε συνίσταται μόνο στο καλό επιτόκιο εξόδου στις αγορές, αλλά στο ότι είχαμε πλήθος επενδυτών. Κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ρόλο του ΔΝΤ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αναμένουμε όλοι τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβερνησης, ωστοσο δεν μπορούν ορισμένα πράγματα να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».

Το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Δέχθηκα επιθέσεις, άρα μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα στο άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρεου. Οι διαφορές όμως ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Ισως ενόχλησε η παράγραφος που μιλούσε για μία ομοιότητα της πρώτης περιόδου της Αλλαγής και αυτής που ζουμε σήμερα από το 2015. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, που τότε ο Παπανδρέου ονόμαζε κατεστημένο της δεξιάς, σήμερα είναι το κατεστημένο διαπλοκής. Ο φόβος απέναντι σε κάτι που αλλάζει τα πραγματα κα εμπνεει, στο πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω σε ένα χρόνο απο τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Να επουλώσουμε πληγές που χάραξε στο σώμα της κοινωνίας ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο».

Για την 3η αξιολόγηση

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης κρίσιμο θέμα και μέρος της στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Ομως ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και προσπάθεια να μπαίνουν στο τραπέζι συνέχεια νέα θέματα και εκτός της συμφωνίας».

«Η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού όμως η προσπάθεια που καταβάλουμε κατά την άποψη μου αποδίδει. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ το εκτιμούν και οι εταίροι, το εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ, κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην 3η αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα. Γιατί ο χρόνος είναι μερος της στρατηγικής μας. Θετική η επισήμανση του Γάλλου προέδρου ότι πρέπει όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλλουν ζητήματα έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης».

«Μεγάλο σκάνδαλο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το οποίο οι ηγεσίες τους επιλεγουν τη σιωπή. Δημοσίευμα πρόσφατα αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012 να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς είχε γίνει αγωγή από ΑΤΕ για τα δανεικά κι αγύριστα των 200 εκ ευρώ. Το σκάνδαλο το μεγάλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση 20 μέρες μετά, αλλά οτι ενώ έγινε διαχωρισμός του υγιους σκέλους τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Σκοπεύουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτά τα χρήματα και που πήγαν αυτά τα χρήματα;».

«Στο βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία που έχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογειί Θα τρέξουμε γρήγορα. Η 3η αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορουμε να ζησουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, όχι για μας, για την Ευρώπη».

«Εδώ και επτά χρόνια οι αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαισιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί με τους ίδιους όρους μία κυβέρνηση που λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες με τις κυβερνήσεις την προηγούμενη περιοδο. Προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματευσεις, αλλά κάθε φορά που φτάναμε στα γκολποστ αυτά μετακινουνταν. Κάποιοι θεσμοι διαβεβαίωναν και κάποιοι άλλοι επαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Εγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές εχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτες τις συνθηκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν».

- «Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση αλλά πρέπει να οργανώσουμε και το μέλλον για να δώσουμε ελπίδα κυρίως σε όσους έχουν επιβαρυνθεί. Ιδίως για τη νέα γενιά. Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους συνταξιουχους όλα αυτά τα χρόνια. Και πράγματι έχουν μειωθεί κατα 45% οι συντάξεις τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, γιατί ΔΝΤ ήρθε με παράλογη άποψη για μείωση 18% στο 50% των συντάξεων το 2019 με ισόποσες παροχές σε κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νεά γενια, για αυτους τους 450 χιλιάδες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης».

- «Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επομενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά».

- «Τη θαρραλέα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης θα τη στηριξω. Το προβλημα μας είναι ότι στην Ευρώπη οι κανόνες δεν τηρούνται για όλους. Και όταν λαμβάνονται αποφάσεις πίσω απο κλειστές πόρτες γίνονται τεράστια λάθη. Στην Πνύκα εμείς βάλαμε αίτημα υπαρξης όχι μονο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής. Σημαντικη πρωτοβουλία Σουηδικής κυβερνησης για σύνοδο Κοινωνικής Ευρώπης».

- «Κατά την άποψη μου πρέπει να δουμε την επομενη ημέρα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Εμείς σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα σε λογική συγκλίσεων και για αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογικη και θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα κα οι τοπικές κοινωνίες. Να δουμε και τη νέα πραγματικοτητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας».

«Ανοιγμα» στην Κεντροαριστερά

- «Για την κεντροαριστερά: Πριν από 5 χρονια είχαμε δύο πόλους. Σήμερα έχουμε ένα τελείως διαφορειτικό σκηνικό. Δύο πόλους που είναι η δεξιά και η αριστερά. Σήμερα έχουμε μία δεξιά μείγμα ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, και από την άλλη έχουμε την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιοιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς σε αυτό το σκηνικό θέμα μεγάλης συζήτησης. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αλλά να καταλάβουν ότι πρέπει να συζητησουν για τους όρους της πολιτικής και στρατηγικής σύγκλισης της επομενης ημέρας. Είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Εάν δεν απαντήσει κανείς στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν μπορεί να έχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαικά βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Εχει αρχίσει να κάνει τον απολογίσμό όπου συνεργάστηκε με τη δεξιά και δεν ήταν θετικός.

Εγώ παίζω το ρόλο που μου αναλογεί στις συζητήσεις με ηγέτες του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος.Ο Δ. Παπαδημουλης παίζει το ρόλο των συγκλίσεων στην Ευρωβουλή. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει. Εάν αυτό δεν το θέλει η ηγεσία της κεντροαριστερας σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γινει με τις κοινωνικές δυνάμεις του χώρου.

Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν εχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θελουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμηδεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω απο συζήτηση προσώπων που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική».

- «Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα, είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους μας παρακολουθουν, ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η αισθηση ότι δεν πάλεψα με πάθος τις απόψεις αυτές να τις κάνω πράξη;

Μας κατηγορούν για το αντίθετο ότι προκειμενου να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη και να σπάσει το καθεστώς της λιτότητας, δε διστάσαμε να κανουμε επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμου. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα. Γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα προκειμένου να υλοποιησουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι είπαμε ψέματα στο λαο για να καταπιούμε αμάσητα τα μνημόνια».

- «Για το δημοψήφισμα: Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψηφισμα, δε θα είχαν ανοιξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποιες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής. Το 2015 υπήρχε η αποψη ότι κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρωπη και όχι να την καταστρέψει. Κίνδυνος είναι η ακροδεξιά. Να μην αντιμετωπίζετε με τόσο μεγάλη φοβία και ανησυχία την προοπτική ο λαός να τοποθετείται σε κρίσιμα ερωτήματα».

«Ο Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός»

- Για τον Καμμένο: «Ο Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στελεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χούντας και δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Στα χρόνια των μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό προσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής. Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του Καμμενου και ο κόσμος της πατριωτικής κεντροδεξιάς, στην οποία ανήκει, έχει εκτιμήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές

- «Νομίζω ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Διότι όταν δεν έχεις σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και τα επιχειρήματα σου αλληλοσυγκρούονται, δεν έχεις αποτέλεσμα. Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε την επιλογή που έπρεπε να κάνουμε. Δε πανικοβαλλόμαστε υπό το βάρος δημοσκοπήσεων, δε θα οδηγήσουμε τη χώρα σε αστάθεια κάνοντας τη χάρη του κ.Μητσοτάκη που συνεχεια ζητά εκλογές. Δε χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει, εχουμε περάσει μία στροφή. Εχει ακόμη δυσκολίες και υφάλους που πρέπει να προσεγγίσουμε, αλλά τον κάβο τον περάσαμε, τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι».

- «Η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το προγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειωσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομη. Για το 2020 εχουμε ήδη ψηφίσε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογουμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετα, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτο το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία».

- «Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας. Βρεθηκα στη συνάντηση 30 ηγετών στο Πεκίνο, για τη συνέχεια του δρόμου του μεταξιού. Είναι ίσως μία από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική και σχέδιο και ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις ύψους ενός τρισ στον κόσμο και η Ελλάδα σε περίοπτη θέση ακριβώς λόγω της στρατηγικής της θέσης. Εμείς από την επένδυση στον Πειραιά θα χάσουμε;».

- Υπήρχε ψευτοδίλημμα εάν θα παραμείνουμε σε Ευρώπη. Η ΝΔ δεν κατάλαβε ποτέ ποια ήταν η επιλογή μας και κάνει αντιπολιτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει. Την ίδια αντιπολίτευση κάνει και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν άλλα διλήμματα, Εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νεοφιλελευθερισμού ή της κοινωνικής προστασίας. Σε αυτά τα διλημματα στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις αναμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

-Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαιωμα βέτο στο ΔΝΤ οι εταίροι λόγω των εκλογικών αναμετρήσων που είχαν μπροστά τους δύο χώρες. Νόμίζω ότι θα βρουμε και τώρα τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξει από πλευράς ΔΝΤ προσπάθεια κωλυσιεργίας και οτι η ευρωπαική πλευρά θα έχει πιο ξεκαθαρη θέση απέναντι σε πιθανη κωλυσιεργία.

Θα κριθεί το ΔΝΤ

-Το κρίσιμο ερώτημα εάν ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, δεν θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην 3η αξιολόγηση. Θα κριθεί η καλή πίστη των εταίρων και κυρίως του ΔΝΤ. Για μας το κρισιμο να παρθουν οι αποφάσεις εγκαίρως, πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μπορουμε να ολοκληρώσουμε το προγραμμα με την παρουσία τους, μπορουμε και χωρίς, δεν μπορούμε την αβεβαιότητα.

-Εάν δεν ξαναβάλουμε τις τράπεζες σε λειτουργία αντίστοιχη του πραγματικού τους ρόλου στην οικονομία, δύσκολα θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Η 2η αξιολόγηση ήταν εξαιρετικά επιτυχής γιατί έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντικό το βήμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

- Η Ελλάδα κατεξοχήν είχε ανάγκη απο Αναπτυξιακή Τράπεζα, διότι οι συστημικές λόγω του βάρους των δανείων σταμάτησαν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη Γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τη γερμανική KfW, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδοτηση της πραγματικής οικονομίας. Το θεσμικό πλαισιο έτοιμο την άνοιξη, αλλά ήδη τώρα θα προχωρήσουμε σε μικροπιστώσεις.

-Οταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αυτό να μην είναι α λα καρτ, να μη σεβόμαστε μόνο τις αποφάσεις που μας αρέσουν.Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί εικόνα συγκρουσης με το θεσμό της Δικαιοσύνης και αυτό απέχει απο την πραγματικότητα.

-Ο ΟΑΣΘ είναι μία μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη και ένα παράδειγμα για το ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρουμε ότι ο,τιδήποτε δημόσιο δε λειτουργεί και ό,τιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν το καλύτερο, δεν έγινε με όρους αγοράς και ανταγωνισμού. Ηταν χαρακτηριστικό σχήμα ιδιωτικοποίησης ενός ιδιαίτερου καπιταλισμού, κρατικοδίατου, των κολλητών, των ημέτερων.

-Στη χώρα μας είχαμε στρεβλό μοντέλο και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό στοιχείο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την απομύζηση του δημόσιου πλουτου.

-Μας προβληματίζει ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει έντονη κοινωνική αντιπαράθεση στα όρια του εμφυλίου. Αυτό που εσεις ονομάζεται καθεστώς είναι μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά βεβαιως κρίνεται από τις αποφάσεις της. Εχω ζητήσει απο τον ΥΠΕΞ η Ελλάδα -και όχι επειδή η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα προσκειται στην αριστερά- να κάνει προσπαθεια διπλωματικής παρέμβασης από πλευράς ΕΕ για επίλυση της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές στοιχείο υπερβολής.

-Έχει αρκετό χρόνο θητείας ο διοικητής της ΤτΕ και δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα, γιατί δεν είναι ο ρόλος αυτός. Ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με την ΤτΕ και ρόλος του διοίκητή της είναι να εφαρμόζει την πολιτική. Ο κ.Στουρνάρας θα κριθεί απο τη διοίκηση της Τράπεζας. Είναι αυτονόητο ότι ΤτΕ θα ταυτίζεται με την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης (εν προκειμένω για το ΔΝΤ) και το θέμα είναι όταν δεν ταυτίζεται.

- Η υπόθεση Γεωργιου βρίσκεται στα χερια της Δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε εμένα. Τι θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει; Ή θα σεβόμαστε την αυτονομία της Δικαιοσύνης ή θα έχουμε μία α λα καρτ αντιμετώπιση. Οι συνταγματικοι ρόλοι είναι διακριτοί και δε θα μπορύσαν οι εταίροι μας να ζητουν παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Mε βάση αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προχώρησαν τα προγράμματα και με βάση αυτά προχωράμε και δημιουργουμε σήμερα προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας.

- Για τις πανελλήνιες: Όλοι οι μαθητές αυτή τη στιγμή και όλοι οι γονείς γνωρίζουν τη θέση της κυβέρνησης. Το λύκειο τα τελευταία χρονια, τα χρόνια τα δικά μου (είχαμε τότε τις δέσμες, τα 4 μαθηματα) είχε γίνει παρεργο των φροντιστηρίων. Αφήναμε ολες τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς ώστε μετά το Πάσχα δεν πατάγαμε. ο Λύκειο έχει απαξιωθεί. Είναι βάσανο περισσότερο και αγγαρεία. Αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια προσπαθώντας να δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα απο τη μείωση των μαθημάτων στα οποία ο μαθητής στη Β και Γ Λυκείου θα κρίνεται. Σήμερα έχει στη Γ Λυκείου 15 μαθήματα και εξετάζεται στα 4 από αυτά. Δηλαδη στα 4 μπορεί και κάτι να παρακολουθεί και στα υπόλοιπα 11 πηγαίνει για παρουσία. Κάνουμε τα 15 μαθήματα, ουσιαστικά 4

H κρίση σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνεται σε 3 απο τα 4 μαθήματα. Θα δίνεται μία ευκαιρία μπόνους στο μαθητή, γιατί θα υπάρχει η διαδικασία του Γενάρη και θα κρατάνε το βαθμό τους, μόνο εάν έχουν γράψει καλά Είναι ένα σύστημα που ενδεχομένως ακούγεται περίπλοκο. Είναι πληρέστερο και καλύτερο για τον ίδιο το μαθητή και για τις οικογένειες. Η αντιληψη μας είναι η ενίσχυση του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλη τομή στην ίδια τη συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές σε αυτή την κρίσιμη ηλικία όπου βάζουμε παιδιά 17 ετών να κριθουν από μία μόνο εξέταση, σε ένα δεκαήμερο.

Οι μαθητές που πάνε σήμερα Α Λυκείου θα έχουν το νέο σύστημα εξέτασης

Πιστεύω ότι με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε την παραπαιδεία. Δε λέω να το εξαφανίσουμε, γιατί αυτό έχει να κάνει και με την κουλτούρα μας. Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης δηλαδή της πρόσβασης σε ένα πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο ήταν έντονο στο μυαλό μας, όμως αυτό το σύστημα δε μπορεί να υλοποιηθεί με τους σημερινούς πόρους για τη εκπαίδειυστη ση χώρα μας έχουμε 2,85% του ΑΕΠ και θα χρειαζόταν 4% και 5%. Εχουμε μία παρέμβαση λοιπόν που καταργεί τις πανελλαδικές όπως τις ξέραμε.

-Εμείς είμαστε τόσο large που ούτε το ανέφερα χθες και θέλω να πω ευχαριστώ στον Ανδρέα Δρακόπουλο και το ίδρυμα Νιάρχος που αποφάσισε μία τόσο μεγάλη δωρεά και νοιαζεται για την ουσία, πως θα κλείσουμε προβλήματα υπαρκτά. Εχουμε μία προσφορά 200 εκ ευρώ που μοιράζεται σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Σε Κομοτηνή με ανέγερση νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη με ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομειου, στα νησιά με ενίσχυση των ελικοπτέρων της αεροδιακομιδής.

-Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία δεν εχει να κάνει μόνο με τη δυνατότητα που θα ανακτήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αν και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ενα πλαίσιο επιτήρησης είναι διαφορετικό να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τα μέσα για να πετύχεις το στόχο. Σε σχέση με την αίσθηση του πολίτη. Δε θα κουραστώ να το λέω. το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία. Δεν μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία.



Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παράδοση, φρεσκάδα και αθηναϊκός ουρανός στο πιάτο: Ένα πανέμορφο εστιατόριο που βλέπει την πόλη από ψηλά

Υπάρχουν γεύματα που τα θυμάσαι για τη γεύση τους, κι άλλα που τα θυμάσαι για τη μαγευτική τους ατμόσφαιρα. Εδώ, υπάρχουν και τα δύο.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 17 Δεκ 2025 | 22:42

Δημοσκόπηση Pulse: Μικρές απώλειες για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και... κόμμα Τσίπρα - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα βλέμματα

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και με τα μπλόκα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 17 Δεκ 2025 | 10:14
ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Δεκ 2025 | 09:39

Από Παρασκευή η καταβολή των αυξημένων συντάξεων μετά τις μειώσεις φόρων και την αναπροσαρμογή [παραδείγματα]

Κερδισμένοι θα είναι για πρώτη φορά και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, καθώς αυτή "διαγράφεται" κατά 50% και θα καταργηθεί σε 12 μήνες.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" 16 Δεκ 2025 | 23:14

Τσίπρας: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή - Απαιτείται πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

"Σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη επανίδρυσης της δημοκρατικής - προοδευτικής παράταξης", τόνισε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 19:23

Βιβλίο του... Ολυμπιακού στα χέρια του "πράσινου" Τσίπρα πριν από την παρουσίαση της "Ιθάκης" στην Πάτρα

Ο πρώην πρωθυπουργός περπάτησε στην Πάτρα συνομίλησε με κόσμο σε χαλαρό κλίμα και αντάλλαξε απόψεις

ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ 16 Δεκ 2025 | 12:03

Δημοσκόπηση GPO: Πρόωρες εκλογές ζητά το 52,2% - Στο 26% οι θετικές γνώμες για τον Τσίπρα

Στο β' μέρος της έρευνας της GPO, καταγράφεται η θετική απάντηση για πρόωρες κάλπες και από ψηφοφόρους της ΝΔ.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ 16 Δεκ 2025 | 10:43

"Το φάντασμα της Ιθάκης πάνω από το καθεστώς τους": Νέο μανιφέστο Τσίπρα από την Πάτρα, πριν την ομιλία Μητσοτάκη

Ανεβάζει τα αντικυβερνητικά ντεσιμπέλ από την Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας την ώρα που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA 15 Δεκ 2025 | 21:01

Δημοσκόπηση Alco: Στο πλευρό των αγροτών το 78% των πολιτών - Στο 20,9% εκτοξεύτηκαν οι αναποφάσιστοι

Το 61% δηλώνει ότι δεν έχει βοηθηθεί καθόλου από τις παροχές της κυβέρνησης - Τα ίδια επαναλαμβάνει ο Τσίπρας, σύμφωνα με το 68%

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 15 Δεκ 2025 | 17:57

Παύλος Μαρινάκης: Αμετανόητοι οι σύμβουλοι του Τσίπρα και το Ινστιτούτο του

"Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά για να ελαφρύνει και λίγο το κλίμα και να γελάμε και λίγο", είπε ο Παύλος Μαρινάκης

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 15 Δεκ 2025 | 12:36

Βενιζέλος: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεργασίας - Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτη δύναμη στην κεντροαριστερά

Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη γιατί δεν υπάρχει το κοινωνικό συμβόλαιο, δεν υπάρχουν συναινέσεις,

ΑΝΑΛΥΣΗ 15 Δεκ 2025 | 11:15

Έρευνα Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα: "Καταρρίπτεται το κυβερνητικό success story για την ελληνική οικονομία"

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα ενός κυβερνητικού success story κατά την τελευταία πενταετία.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 14 Δεκ 2025 | 10:50

Γ. Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας - Δειλός, καθαρά εκμεταλλευτικός ο προϋπολογισμός

Εξαπέλυσε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι είναι "το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Δεκ 2025 | 19:17

Τσίπρας: "Εγκληματίες είναι όσοι ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ όχι οι αγρότες"

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εγκληματίες δεν είναι όσοι έχουν υποστεί αδικίες, αλλά εκείνοι που ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΧΕΙΑ 11 Δεκ 2025 | 11:19

Δημοσκόπηση RealPolls: Μικρή πτώση για την (πρώτη) ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στο 17% με άλλο πρόεδρο εκτός Ανδρουλάκη

Τι απαντούν οι ερωτηθέντες για ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ είτε με το ενδεχόμενο κόμμα Τσίπρα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 10 Δεκ 2025 | 10:49

"Ιθάκη": Στην Πάτρα η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα - Οι λόγοι που επέλεξε την πόλη

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το βιβλίο του στην Πάτρα την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - Πού θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση της "Ιθάκης" το 2026.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ INTERVIEW 09 Δεκ 2025 | 10:42

Δημοσκόπηση Interview: Στο 30,8% η ΝΔ, ο διχασμός για τα αγροτικά μπλόκα και η απάντηση στο "Τσίπρας ή Καρυστιανού"

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview, στο ερώτημα ποιον "εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας", προηγείται ο κανένας με 33,4%.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 18:07

Φάμελλος: Το μείζον είναι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και η ενότητα

"Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τους αγρότες", τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 09:45

Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα: Το παρασκήνιο της παραίτησης του διευθυντή της "Αυγής"

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναζήτησε εκτόνωση στην απομάκρυνση του Σπ. Σουρμελίδη και τη διαρροή πως δεν απηχεί το πρωτοσέλιδο τη γραμμή του κόμματος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕ ΠΑΣΟΚ 08 Δεκ 2025 | 09:23

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Δεν καλούμε κανέναν Τσίπρα - Η στρατηγική του απέτυχε παταγωδώς

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος "δεν καλούμε κανέναν Αλέξη Τσίπρα. Δεν αφορά τη συζήτηση του ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός".

ΣΦΟΔΡΑ ΠΥΡΑ 08 Δεκ 2025 | 08:32

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας δεν έχει καμία αξιοπιστία - Στο Παλλάς έκανε τον επικήδειο του ΣΥΡΙΖΑ

"Μόνο που θα σταθώ δίπλα στον Τσίπρα, θα πάθει συγκοπή. Γιατί ξέρει ότι είναι ένοχος", είπε ο Παναγιωτης Λαφαζάνης.

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 07 Δεκ 2025 | 16:51

Πηγές Τσίπρα: Η "Ιθάκη" έβαλε τέλος στη στασιμότητα - Ανοίγει η συζήτηση για μια νέα μεταπολίτευση

Όπως λένε, η "πέτρα" που έριξε ο Τσίπρας έβαλε τέλος στη στασιμότητα του πολιτικού βάλτου

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 16:33

Π. Καμμένος: Δεν μετάνιωσα από τη συγκυβέρνηση με Τσίπρα - Αν ο χώρος δεν καλύπτεται, θα επιστρέψω στην πολιτική

"Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Κατάρ - Τύχη για την Ελλάδα η άφιξη της Γκίλφοϊλ"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 12:26

Νίκος Μουρατίδης: "Η Ζωή συμπεριφέρεται κυκλοθυμικά και παλαβά, έχει εμμονές"

"Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η Κωνσταντοπούλου αλλά συμπεριφέρεται τόσο κυκλοθυμικά και παλαβά. Έχει εμμονές""

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Δεκ 2025 | 08:32

Αιμίλιος Χειλάκης στο TheTOC: "Στην Ιθάκη ο Τσίπρας αναλαμβάνει την ευθύνη και ζητά συγγνώμη πεντακάθαρα"

Ο Αιμίλιος Χειλάκης μιλά για το βιβλίο του Τσίπρα, τη φιλία τους και την αφήγηση - "Θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάποια στιγμή ένα βιβλίο του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη"

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 06 Δεκ 2025 | 13:04

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: "Θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για το Μάτι, τον κάλυψε ο Μητσοτάκης"

"Όσο περνά από το χέρι μου, δεν θα μείνει κανένας υπεύθυνος ατιμώρητος" σχολίασε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι είπε για Καραναστάση

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΤΙΚΤΟΚ 06 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Κοντογιαννίδης τα χώνει στον Τσίπρα: "Η ντροπή ντροπή δεν έχει - Η "λαϊκίστικη παπ...ά" που είπε στην παρουσίαση

"Δεν έχεις το δικαίωμα στην παρουσίαση να παρουσιάζεις μόνο εσύ" λέει για τον Αλέξη Τσίπρα ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 05 Δεκ 2025 | 16:03

"Καρφιά" Χαρίτση για Τσίπρα: Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στη μεταπολίτευση, στον εξώστη ήταν όσοι ασκούσαν αυστηρή κριτική

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ασκεί σαφή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 05 Δεκ 2025 | 13:13

Το ειρωνικό σχόλιο Πολάκη για την παρουσίαση του Τσίπρα: Δεν πήγα λόγω υψοφοβίας σε εξέδρες και θεωρεία

"Εγώ θα μείνω ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε σε ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα - Τι είπε για Μητσοτάκη

ΑΙΧΜΗΡΟΣ 05 Δεκ 2025 | 09:57

Νέες βολές Αλαβάνου κατά Τσίπρα: "Να γονατίσει και να πει συγγνώμη, είναι ντροπή για την Αριστερά"

Νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

05 Δεκ 2025 | 06:26

Ανασύνταξη στο Μαξίμου ενόψει του νέου κόμματος Τσίπρα - Δεν είναι όλα "μαύρα", μίζερη η αντιπολίτευση

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα στα στελέχη της ΝΔ για την υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης

Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Δεκ 2025 | 21:00

Πυρά Βαξεβάνη για τη "χωροταξική απομόνωση" των πρώην συντρόφων του Τσίπρα στο Παλλάς: Η "κυβέρνηση του θεωρείου"

Αιχμηρός ο Κώστας Βαξεβάνης για τους πρώην συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου του

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 04 Δεκ 2025 | 16:51

Τσουκαλάς για Τσίπρα: Αντί να πει ότι το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση, κατηγόρησε την αντιπολίτευση

Ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι του έκανε αρνητική εντύπωση "το ότι ο πρώην πρωθυπουργός αγκάλιασε και ταυτίστηκε με τη γραμμή της ΝΔ

ΔΙΠΛΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ 04 Δεκ 2025 | 14:08

Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου πήγαν στο ίδιο wine bar μετά την παρουσίαση, δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη

Η αποκάλυψη για την τυχαία συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζωής Κωνσταντοπούλου σε wine bar

ΙΘΑΚΗ 04 Δεκ 2025 | 12:50

Μαραντζίδης για Τσίπρα: "Θα ηττηθεί όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να κερδίσει, γιατί είναι η προοπτική και η ελπίδα"

Όπως ανέφερε, σε μια περίοδο πολιτικής "ξηρασίας" ιδεών και εναλλακτικών προτάσεων στην κεντροαριστερά, ο Τσίπρας εμφανίζεται για ένα μέρος της κοινωνίας ως "βροχή".

ΙΘΑΚΗ 04 Δεκ 2025 | 11:36

Σκέρτσος για Τσίπρα: "Μας είπε ότι είναι περήφανος για όσα έκανε - Θα ήταν λάθος να μην τον πιστέψουμε"

Το σχόλιο του Σκέρτσου καταλήγει με μια ρητορική ερώτηση: "Πόσες ευκαιρίες ακριβώς χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να μας αποδείξει ότι δεν μπορεί να αλλάξει;",

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 04 Δεκ 2025 | 11:36

Πόπη Τσαπανίδου: Με ανδρόγυνο look στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα

Η Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πόζαρε χαμογελαστή στον φωτογραφικό φακό.

"ΙΘΑΚΗ" 04 Δεκ 2025 | 11:18

Γεωργιάδης: Πήγε ο μέγας ηγέτης Σαντάμ Τσίπρας, τους είπε "είστε μηδέν" και αυτοί χαμογελούσαν από τον εξώστη

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε ακόμη περισσότερο, εκτιμώντας ότι στις επόμενες εκλογές "ο μόνος που θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Πολάκης.

ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ «ΙΘΑΚΗΣ» 04 Δεκ 2025 | 11:17

Μπέττυ Μπαζιάνα: Με one shoulder βελούδινη δημιουργία στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα

Η κομψή εμφάνιση της Μπέττυς Μπαζιάνα στην παρουσίαση του βιβλίου του συζύγου της, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Παλλάς.

ΙΘΑΚΗ 04 Δεκ 2025 | 10:04

Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Τσίπρα: Εστειλε Φάμελλο και Χαρίτση στον εξώστη - "Ρεζερβέ α' θέση για κανέναν"

Η επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που οραματίζεται, προφανέστατα δεν ξεκίνησε χθες από το Παλλάς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Δεκ 2025 | 09:20

Γεωργιάδης για παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Ο μόνος που έλειπε ήταν ο Πολάκης

"Χρειάζονταν τόση φασαρία για να απαλλαγούν από τον Παύλο;", έγραψε σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"ΙΘΑΚΗ" 04 Δεκ 2025 | 09:03

Βαρουφάκης για την παρουσίαση του βιβλίου Τσίπρα: "Εκανε οντισιόν στην ολιγαρχία με τον θίασο που διέλυσε"

"Ήταν μια θεατρική σκηνή με το ίδιο συνάφι από κάτω. Έμαθα ότι ήταν όλος ο θίασος που διέλυσε ο Τσίπρας.

"ΙΘΑΚΗ" 04 Δεκ 2025 | 08:35

Επεισόδιο με την Ελένη Λουκά στην ομιλία Τσίπρα στο Παλλάς: Φώναζε "προδότη", τη "μάζεψε" η Αστυνομία

Αστυνομικοί επενέβησαν και απομάκρυναν την Ελένη Λουκά, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά χωρίς περαιτέρω προβλήματα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ 04 Δεκ 2025 | 07:33

O Τσίπρας ζητά "σοκ δημοκρατίας" και ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της σταθερότητας - "Μας γυρίζει στο 2015"

Πώς θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία το rebranding του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ 04 Δεκ 2025 | 07:30

Καρφιά ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα: "Επιστρέφει αγκαλιά με τα συμφέροντα παίζοντας το παιχνίδι του κ.Μητσοτάκη"

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι επιλογές Τσίπρα συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαδοχική επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές.

ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ 03 Δεκ 2025 | 21:43

Μαρινάκης για Τσίπρα: "Σαν να μην πέρασε μια μέρα - Αμετροεπής, αμετανόητος, αλαζόνας"

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, "αντί να μπει σε όλο αυτόν τον κόπο, θα μπορούσε κάλλιστα να συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των διασπάσεών του"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 03 Δεκ 2025 | 20:27

Αλέξης Τσίπρας: Υπέγραψε την "Ιθάκη" στον πρώτο αναγνώστη που την αγόρασε - Η αφιέρωση στο βιβλίο [βίντεο]

"Πιστεύω ο Αλέξης ήθελε να μας πει για την επιστροφή του. Πανηγυρίζουμε...", ανέφερε ο άνθρωπος που αγόρασε πρώτος το βιβλίο Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 03 Δεκ 2025 | 19:00

Τσίπρας: "Δεν έχουμε κυβέρνηση που κάνει λάθος, έχουμε λάθος κυβέρνηση - Απογοητευτική η εικόνα της Αριστεράς"

Γέμισε το "Παλλάς" από κόσμο και τους παλιούς συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσίαση του βιβλίου του - Τα μηνύματα που έστειλε

ΧΑΜΟΣ 03 Δεκ 2025 | 17:53

Αλέξης Τσίπρας: Ουρές από τις 16:30 έξω από το θέατρο "Παλλάς" για την "Ιθάκη" [βίντεο]

Έξω από το θέατρο "Παλλάς" σχηματίστηκαν ουρές από δεκάδες πολίτες, 2,5 ώρες πριν από την ώρα έναρξης της παρουσίασης

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 03 Δεκ 2025 | 10:49

Κωνσταντοπούλου: Πήρα το βιβλίο του Τσίπρα να δω τι γράφει για το Μάτι - Πολιτικός απατεώνας που μαζεύει χρήματα

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε "πολιτικό απατεώνα", άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ 03 Δεκ 2025 | 08:31

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την "Ιθάκη" του με σφορδή επίθεση κατά της κυβέρνησης - Τι θα πει στην ομιλία του

Σήμερα το απόγευμα στις 19.00 στο θέατρο Παλλάς η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 02 Δεκ 2025 | 16:55

Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας για προσωπική αποκατάσταση

"Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης", αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 02 Δεκ 2025 | 10:57

Χάρης Δούκας: "Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο και είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης" - Τι είπε για συνεργασία με Τσίπρα

Στο ερώτημα για το ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου εγχειρήματος, ο Χάρης Δούκας ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επικεφαλής.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 02 Δεκ 2025 | 10:31

Κασσελάκης: Ο Τσίπρας υπονόμευσε τον ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει ως κεντρώος

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επί προεδρίας του, εξαπολύοντας "βολές" κατά του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 02 Δεκ 2025 | 08:11

Λαφαζάνης: "Δεν είναι δίλημμα το Μητσοτάκης ή Τσίπρας - Είμαι καταζητούμενος στην Ουκρανία"

Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για "πολιτική αλητεία"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Δεκ 2025 | 16:30
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 01 Δεκ 2025 | 09:46

Τσακαλώτος: Δεν θα πάω στην παρουσίαση του βιβλίου του Τσίπρα - Προσωπικά δεν θεωρώ ότι με αδικεί

"Προσωπικά δεν θεωρώ ότι με αδικεί το βιβλίο, δεν είμαι εκνευρισμένος ή θυμωμένος με όσα αναφέρει για μένα", λέει χαρακτηριστικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 01 Δεκ 2025 | 08:10

Ποια είναι τα έσοδα του Αλέξη Τσίπρα από το βιβλίο "Ιθάκη" - Η αμοιβή του πρώην πρωθυπουργού

Τα ποσό που εκτιμάται ότι θα αποκομίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πώληση του βιβλίου "Ιθάκη".

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2025 | 14:06
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ 30 Νοε 2025 | 13:16

Θανάσης Λάλας: "Προσωπικό ξεκαθάρισμα το βιβλίο του Τσίπρα - Σε σύγκρουση το θυμικό του και η εξουσία"

"Αυτό που συνέβη με τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του ήταν ότι ήταν από διαφορετικούς χώρους..."

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Νοε 2025 | 08:46

Τσακαλώτος στο TheTOC: Δεν έπρεπε να συμβάλουμε στο να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά λόγω Προέδρου Δημοκρατίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το αν θα πήγαινε σε ένα νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 29 Νοε 2025 | 11:43

Ντόρα Μπακογιάννη: "Ο κόσμος είναι κουρασμένος, από τα μεγαλύτερα λάθη μας η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ"

Το βιβλίο της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως αποκάλυψε η ίδια, αναμένεται το Πάσχα.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ 28 Νοε 2025 | 20:12

Αλέξης Τσίπρας: Αυτοί θα είναι οι ομιλητές στην παρουσίαση της "Ιθάκης" - Ποιοι δημοσιογράφοι θα συντονίσουν

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει τη δική του ομιλία κατά το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του βιβλίου "Ιθάκη"

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΠΟΤ 28 Νοε 2025 | 14:51

Τα Jumbo τρολάρουν τον Τσίπρα στη νέα διαφήμιση: "Η Ιθάκη των Χριστουγέννων, αδειάστε τα όλα χωρίς τσίπα"

Τα Jumbo "καρφώνουν" τον Αλέξη Τσίπρα και το βιβλίο του "Ιθάκη", στο νέο διαφημιστικό σποτ τους για το ραδιόφωνο ενόψει Χριστουγέννων

ΣΥΡΙΖΑ 28 Νοε 2025 | 08:09

Η Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε την πρόταση Τσίπρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν συμφώνησα με την παραίτησή του"

Η πρώην υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση, καθώς θεωρούσε πως ο Τσίπρας δεν έπρεπε να παραιτηθεί εκείνη τη χρονική στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 15:13

Κασσελάκης: Ο Τσίπρας μου είπε "γιατί δεν κλείνεις την Αυγή και το Κόκκινο;" – Βρήκα άδεια ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν ισχύει ότι πίστευα ότι θα γίνω πρωθυπουργός. Δεν περίμενα καν ότι θα κέρδιζα στον ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 27 Νοε 2025 | 12:48

Ανδρουλάκης: Εάν είχα κάνει στη χώρα τη ζημιά που έχουν κάνει Μητσοτάκης - Τσίπρας, δεν θα μπορούσα να πιω καφέ στο Σύνταγμα

"Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πορεία. Δεν κάναμε όλοι ρουσφέτια. Δεν έχουμε όλοι σχέση με διαπλοκή και διαφθορά", λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" 27 Νοε 2025 | 12:19

Ο Ανδρέας Ψυχάρης για τη συνάντηση του πατέρα του με τον Τσίπρα: "Ηταν τέσσερις, όχι μία και εκείνος ζητούσε διάφορα"

Σην περίφημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πατέρα του, Σταύρο Ψυχάρη, και όσα γράφει για αυτή ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του, μίλησε ο γιος του εκδότη, Ανδρέας Ψυχάρης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΙΛΕΡ ΜΑΚΜΠΕΘ 27 Νοε 2025 | 11:57

Τάιλερ Μάκμπεθ για το βιβλίο Τσίπρα: "Κόκκινη γραμμή η αναφορά σε μένα - Δεν ενδιαφέρει το κοινό τι είπα με την Μπέττυ"

"Δεν είμαι βέβαιος ότι εξυπηρετεί σε κάτι το ευρύ κοινό το να έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτή τη συζήτηση", τόνισε ο Τάιλερ Μακμπέθ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 27 Νοε 2025 | 09:25

Ο Τσίπρας αυτοτρολάρεται με Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη: "Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης" [βίντεο]

"Εγώ θα μιλήσω την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Παλλάς. Είσοδος ελεύθερη. Σας περιμένω όλους", αναφέρει στο βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Νοε 2025 | 08:35

Τρολάρισμα των Εκδόσεων Ψυχογιός για το βιβλίο Τσίπρα με Χάρι Πότερ: "Αρα με 1,5 εκατ. αντίτυπα ρίχνεις κυβέρνηση"

Μία χιουμοριστική απάντηση, με αρκετή δόση... τρολ, έκαναν οι Εκδόσεις Ψυχογιός, για τις πωλήσεις του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα "Ιθάκη", των Εκδόσεων Gutenberg.

ΣΤΟ OPEN 26 Νοε 2025 | 19:14

Τραγωδία στο Μάτι: "Γράφει για θυελλώδεις ανέμους, ενώ εμείς είχαμε άπνοια" λέει εγκαυματίας για τον Τσίπρα

Η Κάλλι Αναγνώστου χαρακτήρισε "ψεύδη και ασάφειες" τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας για τη φωτιά στο Μάτι

ΙΘΑΚΗ 26 Νοε 2025 | 14:59

Νίκος Μαραντζίδης: Στην περίπτωση της κυρίας Αχτσιόγλου ήμουν παρών και έγιναν ακριβώς όπως περιγράφονται

Όπως τόνισε ο καθηγητής Μαραντζίδης ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και ανοίγει την πόρτα για την ίδρυση νέου κόμματος

ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑ 26 Νοε 2025 | 14:16

Καρανίκας: Ανερμάτιστος τιτλολάτρης ο Τσίπρας - Γελοίοι, αναχρονιστικοί και άχρηστοι οι συνεργάτες του

Ο Νίκος Καρανίκας δήλωσε πως οι ζουρνάδες και τα νταούλια ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα.

"ΜΕ ΛΥΠΕΙ Ο ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ" 26 Νοε 2025 | 11:01

Κασσελάκης: Στο Σούνιο ο Τσίπρας μου είπε ότι θα επέστρεφε στην πολιτική για μεγαλύτερη θέση από αυτή που έφυγε

"Κάθε ημέρα δείχνει πόσο ανήκει στο παρελθόν", είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

"ΙΘΑΚΗ" 26 Νοε 2025 | 09:55

Ο Λαφαζάνης κατακεραυνώνει Τσίπρα για το βιβλίο: "Είναι πολιτικά ανώμαλος, κυνικός και αδίστακτος" [βίντεο]

Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, η κατάργηση του Μνημονίου ήταν επικοινωνιακή φούσκα. Το μόνο που ενδιάφερε τον Τσίπρα ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα.

«ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ» 26 Νοε 2025 | 08:14

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: "Είναι ειδικός στο ξεπούλημα - Θα έπρεπε να είναι φυλακή για το Μάτι"

Οι απαντήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε όσα της καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη"

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 22:39

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου- Η κόντρα τους και το debate των αρχηγών που τον εκτόξευσε

Ο Αλέκος Αλαβάνος τον ήθελε κομπάρσο, αλλά το debate των πολιτικών αρχηγών εκτόξευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην κορυφή

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 25 Νοε 2025 | 19:54

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πουλούσε τον "Οδηγητή" και εισιτήρια για το φεστιβάλ της ΚΝΕ: "Ήταν ένα είδος βίαιου coming out"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε "βίαιο coming out", όταν στήθηκε έξω από το σχολείο του για να πουλήσει Οδηγητή και εισιτήρια για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ 25 Νοε 2025 | 19:51

Ανδρέας Τσούνης: "Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ' έξιν ψεύτης" - Η αντίδραση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά για το βιβλίο

Η αντίδραση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά σε όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην "Ιθάκη"

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 25 Νοε 2025 | 17:34

Αντώνης Κανάκης για "Ιθάκη": "Συντροφικό ξεκατίνιασμα χωρίς προηγούμενο - Η προδοσία ήταν τεραστίων διαστάσεων"

"Στην περίπτωση του Τσίπρα ο ελληνικός λαός πίστεψε ότι μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή και η προδοσία ήταν τεραστίων διαστάσεων"

ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ... 25 Νοε 2025 | 17:34

Πόσα χρήματα μπορεί να "βγάλει" ο Αλέξης Τσίπρας από την έκδοση του βιβλίου του- Τα πρώτα 33 χιλιάδες αντίτυπα εξαντλήθηκαν

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο τα πρώτα αντίτυπα εξαντλήθηκαν και ετοιμάζονται νέες εκδόσεις

ΑΚΑΡΠΗ 25 Νοε 2025 | 16:27

Ο Τσίπρας και η συνάντηση με τον Ψυχάρη και τη γάτα Ιμαλαΐων- Τι του ζήτησε ο εκδότης

Ο τότε εκδότης του Συγκροτήματος Λαμπράκη, του ζήτησε τη διαγραφή των χρεών του Ομίλου, με αντάλλαγμα υποστήριξη

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 25 Νοε 2025 | 16:10

Βαξεβάνης για "Ιθάκη" Τσίπρα: Πόνημα μεταμέλειας - Προκλητική δήλωση συγγνώμης στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι

"Πολύ πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, το αποκάλεσα πόνημα μεταμέλειας", λέει ο Κώστας Βαξεβάνης για την "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα

"ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" 25 Νοε 2025 | 15:42

Λαφαζάνης για βιβλίο Τσίπρα: Σκέψη πολιτικού βρυκόλακα να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για "παραλήρημα" ενός "πανικόβλητου" Τσίπρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2025 | 15:34

Ο Γεωργιάδης απαντά με δικό του βιβλίο στην αφιέρωση Τσίπρα: Η Ιστορία θα σε μάθει να διαλέγεις συνεργάτες

"Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: "Ρώμη"", αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Αλέξη Τσίπρα

«ΕΠΑΝΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» 25 Νοε 2025 | 15:11

Guardian για βιβλίο Τσίπρα και Βαρουφάκη: "Η μεγαλύτερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Αποφασισμένος να οργανώσει "πολιτική επιστροφή" ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Guardian - Κάνει "τη χειρότερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ 25 Νοε 2025 | 13:58

Μωραΐτης για Κασσελάκη: Μεγαλομανής - Θεωρούσε ότι θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα από τον Ανδρέα

"Θεωρώ τον Κασσελάκη από τους χειρότερους χαρακτήρες που έχω γνωρίσει", λέει ο Νίκος Μωραΐτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ 25 Νοε 2025 | 13:18

Κατρούγκαλος: Τίμιο και αντικειμενικό το βιβλίο Τσίπρα – Έχω μετανιώσει που υπερασπίστηκα τον Πολάκη

"Μόνο ο Τσίπρας μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Αριστερά", λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 12:51

Επαινοι Τσίπρα για Παυλόπουλο: "Νουνεχής πολιτικός", είχαμε καθημερινή επικοινωνία τον Δεκέμβρη του 2008

Με τον Πρ. Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ειλικρινή σχέση, αναφέρει στο βιβλίο του και γι' αυτό το λόγο τον πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 25 Νοε 2025 | 11:38

Καμμένος για Τσίπρα: Μου είχε πει να με βάλει στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Εγιναν τεράστια λάθη στο Μάτι

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 25 Νοε 2025 | 10:41

Ανάρπαστο το βιβλίο του Τσίπρα: Εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες - Πουλήθηκαν 33.000 αντίτυπα

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, με τον εκδοτικό οίκο Gutenberg να ανακοινώνει ότι τα 33.000 διαθέσιμα αντίτυπα της "Ιθάκης" εξαντλήθηκαν.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 10:26

Η γκάφα στο βιβλίο Τσίπρα με τη Ρίγα της... Εσθονίας - Μαρινάκης: "Είναι η Λέσβος και η Μυτιλήνη του εξωτερικού"

Ένα λάθος στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα "Ιθάκη" εντόπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 09:40

Ο Αλέξης Τσίπρας τρολάρει τον Άδωνι Γεωργιάδη για το βιβλίο του: "Το λιγουρεύεστε έτσι;" [βίντεο]

"Στον Άδωνι βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση που μου έχει κάνει", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.