Το χρονικό του επεισοδίου στα Ίμια και οι αντιδράσεις

Το περιστατικό κλιμακώνει την ένταση την οποία τροφοδοτεί με συνέπεια η Τουρκία

to-xroniko-tou-epeisodiou-sta-imia-kai-oi-antidraseis
SHARE THIS
0
SHARES

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η τουρκική προκλητικότητα, με τελευταίο περιστατικό που έλαβε χώρα στα Ιμια τα μεσάνυχτα, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές. Το περιστατικό αποδεικνύει την ένταση που «εντέχνως» πυροδοτεί και τροφοδοτεί η Αγκυρα με συνεχή επεισόδια το τελευταίο διάστημα δείχνοντας μεγαλύτερη «συνέπεια» στη δημιουργία συμβάντων.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού με κωδικό "090". 

Το εν λόγω σκάφος είχε μήκος 60 μέτρων είναι ολλανδικής κατασκευής και είχε αγοραστεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο. 

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ναυτιλίας «γύρω στις 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης “090” του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη, ενώ σύμφωνα με το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά στην περιοχή υπάρχουν μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Να σημειωθεί πως μετά το περιστατικό επικράτησε ένταση ενώ μέχρι ώρας αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κατά τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.

Σύμφωνα με το Lesvosnews  στην περιοχή των Ιμίων  βρίσκεται πλωτό του Λιμενικού Σώματος ενώ έσπευσε και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει διακριτική παρακολούθηση της περιοχής από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού (Πολεμιστής).

Στις 17 Ιανουαρίου ήταν... «ελιγμός»

Tελευταίο συμβάν στην περιοχή είχε καταγραφεί στις 17 Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην  περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Στην Ελευσίνα το «Γαύδος» για αξιολόγηση της ζημιάς

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Σε αυξημένη επιφυλακή η Αθήνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα, μετά και τις εκτιμήσεις λιμενικών ότι οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους έδειχναν πως οι  τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν σοβαρό επεισόδιο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στον Σκάι έκανε λόγο για επιθετική ενέργεια, ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το λιμενικό, μιλώντας για επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων. 

Διάβημα του ΥΠΕΞ μετά από μισή μέρα

Δεκαπέντε ώρες αργότερα από το συμβάν, το μεσημέρι της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα καλώντας και τον πρέσβη της Τουρκίας. 

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων». Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. 

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.»

Προβληματισμός στην κυβέρνηση 

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τη στάση της Τουρκίας μεττέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητώντας να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», είπε στο πρώτο του σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, μιλώντας στον Alpha.

Όπως ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

«Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο» ανέφερε. «Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης» κατέληξε. 

Απειλές από τον Ερντογάν 

Παρά την ένταση που προκλήθηκε νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις φωτιά ακολουθώντας  την πάγια τακτική της όξυνσης και της εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης. «

Προειδοποιούμε όλους να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο. Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις τους» είπε ο τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες μετά το νέο επεισόδιο στα Ιμια. 

«Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».  

Ο τούρκος πρόεδρος συνέστησε στην Κύπρο (!) να μην ξεπεράσει τα όρια μετά το περιστατικό με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμβολίστηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τα μεσάνυχτα στα Ιμια.

Μήνυμα Κομισιόν μετά τις απειλές Ερντογάν

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία και για την χθεσινή δραστηριότητα στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και για τις απειλές της Άγκυρας προς Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα», όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου.

Σε σχέση με το περιστατικό του εμβολισμού του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως «η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και επανέλαβε την χθεσινή έκκληση προς την Άγκυρα που έλεγε πως «η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Συγχρόνως, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής που εμβολίστηκε είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι ο ευρωπαίος φορολογούμενος συνέβαλε στην απόκτησή του έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο κ. Σχοινάς επίσης δήλωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Κουβέιτ στο περιθώριο συνεδρίου για το Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και συζήτησε μεταξύ άλλων και για την αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο.

Ενημέρωση εταίρων και συμμάχων ζητά η ΝΔ

Ιδιαιτέρως σοβαρό θεωρούν στη ΝΔ το περιστατικό στα Ίμια σε συνδυασμό με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιστρέφει από την διήμερη περιοδεία του στην Εύβοια έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες εξωτερικών και άμυνας. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει επιστολή προς τον Νίκο Βούτση από τον οποίο θα ζητά την σύγκληση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της βουλής η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών παρουσία του Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσθέτει:

«Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την  επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook