Follow us

Πολύδωρας: Προϋπόθεση όλες οι αρμοδιότητες να πάνε στο ΕΣΡ

O Bύρων Πολύδωρας είναι το πρόσωπο που πρότεινε η κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ. Τι δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολύδωρας: Προϋπόθεση όλες οι αρμοδιότητες να πάνε στο ΕΣΡ

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι και επίσημα η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την άρση του αδιεξόδου με τις τηλεοπτικές άδειες που προκάλεσε ο νόμος Παππά και οι χειρισμοί του Μαξίμου. Ο Βύρων Πολύδωρας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, πέρασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βύρων Πολύδωρας.

Ο κ. Πολύδωρας στις δηλώσεις του έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα καίριο σημείο, πρόταση που όπως είπε έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Αυτό που εξέθεσα εγώ είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και ενοούμε ότι το καίριο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση στο θέμα αυτό (συγκρότησης του ΕΣΡ) είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω Πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μια θέση ευθύνης» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βύρων Πολύδωρας. «Αυτές τις ώρες όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή, νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να δράσουν» πρόσθεσε.

"Αυτό που εξέθεσα εγώ στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά, συμμόρφωση, το δεχόμαστε, όπως είναι φυσικό, έχει δηλωθεί και από πλευράς κυβερνήσεως και φυσικά και από εμένα με την νομική μου παιδεία, την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα" είπε ο κ. Πολύδωρας, προσθέτοντας "αυτό εγένετο δεκτό από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτή είναι η νέα θέση της πρότασης για την συγκρότηση του Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης".

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπό του, είπε "δεν το ξέρω" ενώ σχετικά με τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε "επικοινωνιακά παιχνίδια", ο κ. Πολύδωρας είπε ότι "εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα (της συνάντησης) με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως".

Ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για "συναίνεση που εκτείνεται, δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, στην ανάληψη της πρωτοβουλίας από εμένα, ή στην επιθυμία μου έστω, να επικοινωνήσω με τους αρχηγούς και της ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς, όλων των κομμάτων και φυσικά για να επικοινωνήσω ή να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

"Με ένα πνεύμα συναινετικό, αλλά δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Και η συμβολή μου λαμβάνει τον τίτλο να συμβάλλω στην εξομάλυνση, θεσμική και μοναδική εξομάλυνση.

Μέχρι και την ένταση -δεν ξέρω πως σχηματίζονται με τόση ευκολία αυτά τα πράγματα- με την Δικαιοσύνη δεν την εννοώ. Εκτός τόπου και χρόνου, ένταση με την Δικαιοσύνη αυτές τις ώρες. Θέλω να είμαι ένας παράγων εξομάλυνσης θεσμικής και νομικής αξίας. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε, ο τόπος έχει τόσα προβλήματα, νομίζω ότι αυτό πρέπει να λυθεί και εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Για τις λεπτομέρειες και πως θα οργανωθεί το θέμα αυτό, χρειάζεται να δούμε και την απόφαση του ΣτΕ" πρόσθεσε.

Ο κ. Πολύδωρας δεν θέλησε να απαντήσει στο πότε του έγινε η πρόταση για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, -"ευχαριστώ πολύ" απάντησε χαρακτηριστικά στην ερώτηση- ενώ ερωτηθείς "είπατε προηγουμένως ότι η συμφωνία έχει να κάνει με ότι προβλέπει το Σύνταγμα για το ΕΣΡ, ουσιαστικά δεν χρειάζεται να μιλάμε πια για κατάργηση του "Νόμου Παππά;" είπε "αδιάφορο, δεν είναι στην σκέψη μου".

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ- άλλωστε αυτό είχε ζητηθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων- εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί στην 5η έστω, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα το απόγευμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις, μετά και τη δήλωση του αρμοδίου υπουργού, του κ. Παππά ότι είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι απολύτως αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα κατά νόμον. Ως εκ τούτου για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών των κομμάτων, από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου που ο κορμός της θα είναι βεβαίως, με κάποιες διαφοροποιήσεις, η πρόταση που είχαμε καταθέσει την προηγούμενη φορά, θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».

«Ελπίζω πιστεύω ότι η συνταγματική επιταγή, διότι πρόκειται περί συνταγματικής υποχρέωσης να διαμορφώνονται μεγάλες πλειοψηφίες των 4/5, αυτή τη φορά τουλάχιστον θα γίνει δυνατόν να τηρηθεί και το πολιτικό σύστημα μέσω της διάσκεψης να δρομολογήσει την επίλυση σε αυτό το κομβικό ζήτημα», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.

Πως φτάσαμε στον Βύρων Πολύδωρα

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Βύρωνα Πολύδωρα και του μετέφερε την πρόταση να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε σε αυτή την επιλογή με την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο στη ΝΔ να την αρνηθεί. Κύκλοι της ΝΔ πάντως επιμένουν ότι πριν ακυρωθεί ο νόμος Παππά και επαναφερθούν με νομοθετική πρωτοβουλία όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ για την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν πρόκειται να εμπλακούν σε καμία συζήτηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Επίσης από τη ΝΔ διερευνούν εάν στην επιλογή Πολύδωρα έπαιξαν ρόλο πρόσωπα από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου είτε άλλα πρόσωπα που κινούνται ευρύτερα στο «καραμανλικό περιβάλλον».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στη διαρροή από κυβερνητική πηγή ότι το Μαξίμου ετοιμάζεται να προτείνει ένα πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπoρεί να απορρίψει. Η NΔ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά παιχνίδια»:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά. Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Ποτάμι: Δεν θα ψηφίσουμε για πρόεδρο ΕΣΡ άνθρωπο από την Ελλάδα της χρεοκοπίας

To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Μαϊ 2024 | 13:28

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια αν δεν συμμορφωθείτε με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την γειτονική χώρα να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας πως η μη τήρησή της θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Μαϊ 2024 | 13:10

Αυτό είναι το νέο Ψηφιακό Σχολείο: Το παρουσίασαν Μητσοτάκης- Πιερρακάκης στα Ριζώματα Ημαθίας- Σύντομα και ψηφιακό φροντιστήριο

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το Ψηφιακό Σχολείο σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, τα Ριζώματα Ημαθίας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Μαϊ 2024 | 12:34

Τη Δευτέρα η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά των πολυεθνικών για τη διαφορετική τιμολόγηση

Ο πρωθυπουργός ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων σε κράτη μέλη της ΕΕ από τις πολυεθνικές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Μαϊ 2024 | 12:09

Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν υπάρξει παραβίαση

"Αν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας καταπατήσει τη Συμφωνία η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει ό,τι προβλέπεται", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 17 Μαϊ 2024 | 07:31

Περιοδεία Μητσοτάκη εκεί που "σαρώνει" ο Βελόπουλος και ο Νατσιός - Σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ο πρωθυπουργός

Σε περιοχές όπου Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες κατέγραψαν υψηλά ποσοστά περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΛΟΓΟΣ 16 Μαϊ 2024 | 23:51

Περιπέτεια στον αέρα για την Όλγα Κεφαλογιάννη - Ακυρώθηκε η επίσκεψή της στην Κεφαλονιά

Το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα, το ταξίδι θα προγραμματιστεί εκ νέου και οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 16 Μαϊ 2024 | 23:30

Μητσοτάκης: "Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο - Ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη κι όχι στα λόγια"

Αύριο το πρωί θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Ψηφιακό Σχολείο, στα Ριζώματα, ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας.

Η ΕΙΚΟΝΑ 16 Μαϊ 2024 | 22:23

Ευρωεκλογές 2024: Κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες βλέπουν την κάλπη των ευρωεκλογών ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ, η οποία όμως προηγείται σταθερά με ευρεία διαφορά από τα άλλα κόμματα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 16 Μαϊ 2024 | 21:28

Στέφανος Κασσελάκης: Η απάντησή του για το βίντεο όπου σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με εργαζόμενη

Δημοσιεύματα επέκριναν τον Στέφανο Κασσελάκη για αυτή την κίνηση, με τον ίδιο να απαντά με ανάρτησή του στο Facebook

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 16 Μαϊ 2024 | 21:03

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για το Φορολογικό - Μείωση στον ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Σωκράτη Φάμελο, κατέθεσε την πρόταση νόμου για το φορολογικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 16 Μαϊ 2024 | 20:55

Υποκλοπές: Ανδρουλάκης για την απάντηση της ΕΥΠ - "Περιμένω την επίσημη ανακοίνωση, θα συνεχίσω νομικά"

Ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για "να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας για όσο διαρκεί η κρίση".

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ1 16 Μαϊ 2024 | 20:35

Δημοσκόπηση Marc: Ξεκάθαρα δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - Μοιράζονται τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου

Μόλις 24 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 16 Μαϊ 2024 | 19:51

Δημοσκόπηση Alco: Ανεβαίνει η ΝΔ, οριακή πτώση για ΠΑΣΟΚ - Μάχη ΚΚΕ - Ελληνικής Λύσης για την 4η θέση στις ευρωεκλογές

Προβάδισμα 14,2 μονάδων της ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ - Ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας οι ευρωεκλογές.