Από τη σφοδρή επίθεση κατά των Σαμαρά, Βενιζέλου αλλά και Παπανδρέου (ενόψει ασφαλώς των κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού), αλλά και από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις, χαρακτηρίσθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, σε μια συνάντηση που εξελίχθηκε στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε ένα κατάμεστο θέατρο αλλά και με εκατοντάδες άτομα να έχουν μείνει έξω από την αίθουσα.
Σφοδρή επίθεση κατά Σαμαρά, Βενιζέλου αλλά και Παπανδρέου εξαπέλυσε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας
Ιδού λοιπόν το επίμαχο απόσπασμα, στο οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου:
«Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές;
Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών;
Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα;
Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κ. Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Καννών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών;
Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στην κ. Μέρκελ, στον κ. Μπαρόζο, στον κ. Γιούνκερ;
Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά;
Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κ. Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό “forget it Giannis” ;
Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες;».
Στον Αντ. Σαμαρά θύμισε όμως και τις 18 δεσμεύσεις που είχε πάρει στις εκλογές του 2012, έναν «ποταμό από ψέματα», όπως είπε.
Δέσμευση για καταθέσεις
Προκαταλαμβάνοντας τη νέα «επιχείρηση τρομοκρατίας», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε «χωρίς καμιά υποσημείωση και αστερίσκο για τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου», είπε επί λέξει.
Αντιθέτως, υποστήριξε, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που, μαζί με την τρόικα, λεηλάτησε τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά και «τα σπίτια των νοικοκυραίων», μέσω του ΕΝΦΙΑ, αμφισβητώντας έτσι την αξιοπιστία του πολιτικού του αντιπάλου.
Όχι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Όμως, ο Αλ. Τσίπρας έκανε και μια αναφορά στο θέμα των συμμαχιών που θα συζητηθεί: Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενους, όσους θέλουν να μοιραστούν ευθύνες (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ)», όχι όμως «από εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης».
Μήνυμα προς την κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να πειράξει κάτι από τους φακέλους στα συρτάρια των Υπουργείων και ειδικά την αλληλογραφία με τον τρόικα
Έστειλε επίσης σκληρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να πειράξει κάτι από τους φακέλους στα συρτάρια των Υπουργείων, και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα» και ζήτησε υπηρεσιακές διοικήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη, ώστε «να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα».
Ο Αλ. Τσίπρας εισαγωγικά καλωσόρισε το σημερινό αποτέλεσμα («πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο»), επεσήμανε πως τώρα ο λαός κρατά το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του. «Θα επιλέξει το δρόμο των μνημονίων ή της κοινωνικής σωτηρίας;», ήταν το ερώτημα που χαρακτηριστικά διατύπωσε, και το οποίο θα επαναλάβει ασφαλώς πολλές φορές ακόμη στο δρόμο προς τις κάλπες. «Δεν πέρασε ο εκβιασμός με ονοματεπώνυμο», είπε ακόμη ...καρφώνοντας τον πρωθυπουργό, τον οποίον και χαρακτήρισε πλέον «παρελθόν». Έκανε όμως αναφορά και στην προχθεσινή «συνέντευξη -διάγγελμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, του πολιτικού που «έριξε μαύρο στην ΕΡΤ».
Στην πρώτη σειρά ήταν, τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού
Νίκος Κωνσταντόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ
η ομιλία έκλεισε με... πεντοζάλη.
ΝΔ: «Οι ύβρεις θα ξεπληρωθούν στην κάλπη»
«Ο Πρωθυπουργός ούτε απαντά, ούτε συνομιλεί με έναν κατ’ επάγγελμα υβριστή», ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αποψινή ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι ύβρεις, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός, θα ξεπληρωθούν στην κάλπη», κατέληξε.