Αδιαφορία ή ολιγωρία; «Ξαναπεθαίνουν» οι δεσμώτες του Φαλήρου

Η ανασκαφή δε συνεχίζεται, η μελέτη δεν προχωρά, κι οι 80 αλυσοδεμένοι «αντάρτες» του Φαλήρου που παραπέμπουν στο Κυλώνειον Αγος μένουν απροστάτευτοι και κινδυνεύουν

adiaforia-i-oligwria-ksanapethainoun-oi-desmwtes-tou-falirou
SHARE THIS
0
SHARES

    «Με 22 μ. μήκος, 7 μ. πλάτος και 3,5 μ.ύψος, ένα τεράστιο κέλυφος θα προστατέψει τους αλυσοδεμένους αντάρτες», έλεγε το ρεπορτάζ τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για προστασία κι ανάδειξη του μνημείου.

  Κι όμως, περίπου ενάμιση μήνα μετά τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση για τους αλυσοδεμένους δεσμώτες που βρέθηκαν στο αρχαίο νεκροταφείο Φαλήρου και παραπέμπουν στο περίφημο Κυλώνειον ΄Αγος, η ανασκαφή δεν συνεχίζεται, η μελέτη των ευρημάτων δεν έχει ξεκινήσει κι - ίσως το κυριότερο - οι «αντάρτες» δεν έχουν προστατευθεί. Παραμένουν έκθετοι, καταπονημένοι από το χρόνο και κινδυνεύοντας σοβαρά από το αλάτι της θάλασσας που διαβρώνει το υπέδαφος του τάφου. Κανένα ειδικό στέγαστρο προστασίας δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται και κανένα αυλάκι για τα νερά της βροχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων δεν έχει το πράσινο φως για τη συνέχιση της ανασκαφής και ... περιμένει.

   Κι όλα αυτά διότι ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς δεν έχει ακόμη υπογράψει τη σχετική απόφαση για την περίπτωση των δεσμωτών του Φαλήρου (συνεδρίαση 19ης Απριλίου). 

   Ο χρόνος πιέζει δεδομένου του ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία εν όψει του χειμώνα. 

Αντί να κάνει γρήγορα, το επίσημο υπουργείο φαίνεται να… λιβανίζει το θέμα χωρίς κανείς να συνειδητοποιεί ότι προβλήματα που ήδη πριν από 40 μέρες ήταν έντονα, ασφαλώς έχουν τώρα πολλαπλασιαστεί, αναφέρει σε άρθρο του το Liberal. 

Τάφος από μια εποχή γεμάτη συγκρούσεις και αίμα

    Ως γνωστόν, ο τάφος παραπέμπει στα χρόνια που η Δημοκρατία δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί, που οι αριστοκράτες πολεμούσαν μεταξύ τους για την εξουσία με μάχες γεμάτες αίμα. Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα συγκεκριμένα παραπέμπει στο «Κυλώνειον άγος», την οργή των θεών για την εκτέλεση των ανδρών που κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα. Ο λόγος για τους οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ολυμπιονίκη Κύλωνα τον 7ο αιώνα π.Χ. οι οποίοι παρ' ότι κατέφυγαν ως ικέτες σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους. Εντοπίστηκε εκεί όπου όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Εφορεία  Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων υπό τη διεύθυνση της κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook