Άλλη μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Αθήνα

Η εναλλακτική εφαρμογή της παραδοσιακής έννοιας της δανειστικής βιβλιοθήκης στην δωδέκατη εφαρμογή της. Δείτε που βρίσκονται όλες!

alli-mia-antallaktiki-bibliothiki-stin-athina
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η δωδέκατη υπαίθρια δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε  στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Δήμο του Αιγάλεω!  Ο Δήμος του Αιγάλεω εντάχθηκε στο δίκτυο ανταλλαγής του vivliothiki.org μετά τις τοποθετήσεις υπαίθριων βιβλιοθηκών σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

 

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.

Το απόθεμα της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση αποδοχής οποιουδήποτε έντυπου υλικού.
Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

 

Η ομάδα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, οι αρχιτέκτονες Ελευθέριος Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου σε συνεργασία με τον κατασκευαστή των βιβλιοθηκών Στράτο Σκτριμιζέα προχωρούν σε μια σειρά νέων τοποθετήσεων δημόσιων ανταλλακτικών βιβλιοθηκών! Αρκετοί δήμοι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, επεκτείνοντας το δίκτυο ακόμα περισσότερο!

 

 

Αυτή τη στιγμή ανταλλακτικές βιβλιοθήκες υπάρχουν:

1. Στην Κηφισιά (γωνία Κασσαβέτη και Λεβίδου)

2. Στο Κολωνάκι (πλατεία Δεξαμενής)

3. Στη Γλυφάδα (5η παραλία)

4-5-6-7. 4 βιβλιοθήκες στα Χανιά (πλατεία Αγοράς, πλατεία Δικαστηρίων, πλατεία Σούδας, πλατεία Κουνουπιδιανών)

8. Στη Λεμεσό

9. Στη Λευκωσία

10. Στο 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών | Ηπείρου 4 | Πατησίων, περιοχή Μουσείο

11. Κινητή βιβλιοθήκη Στέγης που περιοδεύει στην Αττική

12. Στο Αιγάλεω (πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου)

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook