Από τη ΜεγάληΧίμαιρα στο Γιούγκερμαν.Τι θα δούμε στο θέατρο Πορεία

Από τη Μεγάλη Χίμαιρα στον Γιούγκερμαν. Ο Δημήτρης Τάρλοου δίνει νέα πνοή στο έργο του παππού του, Μ. Καραγάτση. Το πρόγραμμα του θεάτρου «Πορεία» που διευθύνει.

apo-ti-megaliximaira-sto-giougkermanti-tha-doume-sto-theatro-poreia
|
SHARE THIS
0
SHARES

      Το θέατρο που φιλοξένησε μερικές από τις πιο συζητημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων όπως η - επί μήνες sold out - Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση παρουσίασε το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου επιφυλάσσοντας μια έκπληξη στο τέλος της συνέντευξης τύπου που δεν ήταν άλλη από την παράσταση του Γιούγκερμαν (επίσης του Καραγάτση) την περίοδο 2018 - 19. 

   Διόλου τυχαία η επιλογή του συγγραφέα. Η ψυχή του θεάτρου Πορεία, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, είναι εγγονός του Καραγάτση, στο έργο του οποίου έδωσε νέα πνοή στο σήμερα.  

 Κατά τ' άλλα, όπως ανακοινώθηκε στους χώρους του θεάτρου της οδού Τρκόρφων (όπου μέχρι τον Μάρτιο του 2017 80.000 θεατές είχαν δει τη «Μεγάλη Χίμαιρα»), το εν λόγω θέατρο πιστό στην λογική του ρεπερτορίου, έχει σχεδιάσει για τη χειμερινή περίοδο 2017–2018  ένα πλούσιο κι ενδιαφέρον πρόγραμμα, που ξεδιπλώνεται γύρω από τη νέα κεντρική παραγωγή, την Αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν, ένα έργο για το ρόλο του ζωτικού ψεύδους στη ζωή των ανθρώπων αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με την φύση.

Αγριόπαπια
Αγριόπαπια

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο project με δεκατέσσερις ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που υπογράφει και την νέα μετάφραση στα ελληνικά (βασισμένη στην αυτολεξεί μετάφραση από το πρωτότυπο από την Ε. Κύργια). Η ματιά στην παράσταση, που θα περιλαμβάνει κινηματογραφημένα μέρη, θα είναι απόλυτα σύγχρονη, με τους υπολογιστές και το Photoshop να αντικαθιστούν το φωτογραφικό θάλαμο. Τρεις μεγάλες οθόνες θα λειτουργούν παραπληρωματικά της σκηνικής δράσης, μεταφέροντας μας τα τεκταινόμενα στα ενδότερα των σπιτιών και στο κοτέτσι όπου ζουν οι πάπιες και τα υπόλοιπα πτηνά, ενώ θα εστιάζουν σε κοντινά πλάνα ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν και υπόκεινται στην ψηφιακή επεξεργασία του Photoshop.  Η θεατρική δράση θα συνυπάρχει με την κινηματογραφική, έτσι ώστε η πραγματικότητα να διαθλάται συνεχώς σε πολλαπλές εικόνες που θα συνθέτουν ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το κοινό θα επιλέξει ποια «πραγματικότητα» θα αποφασίσει να πιστέψει. Μια πλειάδα συντελεστών της παλαιότερης και της νέας γενιάς θα πλαισιώσουν τη μεγάλη αυτή παραγωγή.

Μεγάλη Χίμαιρα
Μεγάλη Χίμαιρα

Ως δεύτερη  παραγωγή του θεάτρου Πορεία θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, η αναπάντεχη διασκευή για το θέατρο του μυθιστορήματος Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση (Βραβείο «Διαβάζω», 2009), που υπογράφει η Ε. Κύργια. Το έργο μας μεταφέρει απευθείας στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση, όπου οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, αλλά η συμφιλίωση είναι απαραίτητη για όσους συνεχίζουν να υπάρχουν.

Λήθη
Λήθη

Περαιτέρω, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συμπαραγωγή με την Εταιρεία Λυκόφως, τον Κήπο του Ραπατσίνι, του σημαντικού Αμερικανού πεζογράφου Ναθάναελ Χώθορν, σε σκηνοθεσία και διασκευή της Όλιας Λαζαρίζου και εικαστική σύνθεση του Άγγελου Παπαδημητρίου, τη φιλοξενία των παραστάσεων Μήδεια σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, Ο Αδαής και ο Παράφρων του σπουδαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, την περιοδεία της Μεγάλης Χίμαιρας του Μ. Καραγάτση σε Ελλάδα και εξωτερικό και την επανασύνθεση της Λήθης του Δημήτρη Δημητριάδη, της παράστασης που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, όταν πρωτοπαίχτηκε το 2012, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Μήδεια
Μήδεια

 

Αδαής και Παράφρων
Αδαής και Παράφρων

 

Ο Κήπος του Ραπατσίνι
Ο Κήπος του Ραπατσίνι

 

Το ευχαριστημένο
Το ευχαριστημένο

Πρόγραμμα παραστάσεων θεάτρου Πορεία

Μήδεια:

Από 5/9 έως 17/9

Παράταση παραστάσεων από 18/9 έως 31/10

18/9, 2/10, 14/10, 15/10, 16/10, 23/10, 24/10, 30/10, 31/10

Η Μεγάλη Χίμαιρα: Τελευταίες 18 παραστάσεις στην Αθήνα

Από 19/9 έως  8/10 

Η Μεγάλη Χίμαιρα: Περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό:

Από 05/04/2018

Ο Κήπος του Ραπατσίνι:

Από 18/10/2017

Η Αγριόπαπια:

Από 22/11/2017

Λήθη: Για 14 μόνο παραστάσεις

Από 5/12/2017

 Ο Αδαής και ο Παράφρων:

Από 16/01/2018

Το Ευχαριστημένο:

Από 22/2/2018

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook