«Απόβαση» του Ρέμπραντ στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου

Μια μυθική ιδιωτική συλλογή παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο, απέναντι από το μαυσωλείο του Μάο Τσε-τουνγκ,

apobasi-tou-remprant-stin-plateia-tienanmen-tou-pekinou
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Τόμας Κάπλαν, να εκθέσει στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου - απέναντι από το μαυσωλείο του Μάο Τσε-τουνγκ, του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος - την ιδιωτική του συλλογή με πίνακες του Ρέμπραντ και άλλα έργα του χρυσού αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής. Το Εθνικό Μουσείο της Κίνας δηλώνει ότι έχει πλέον τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο μετά το Λούβρο. Τους πίνακες των ολλανδών ζωγράφων από τη «Συλλογή Λέιντεν» του Κάπλαν αναμένεται να δουν εκατοντάδες χιλιάδες κινέζοι επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες του Μουσείου θα δουν μια επιλογή 70 έργων εκ των οποίων 11 του Ρέμπραντ κι ένα του Βερμέερ που εκτίθονται από το περασμένο Σάββατο ως τις 3 Σεπτεμβρίου εκεί.

Ο συλλέκτης συγκέντρωσε μέσα σε μια δεκαπενταετία 250 πίνακες ολλανδών ζωγράφων, μεγάλο μέρος των οποίων ταξιδεύει σε μόνιμη βάση για να εκτίθεται σε διάφορες αίθουσες σε όλο τον κόσμο.

Μια συλλογή που ξεκίνησε το 2003

Ο Κάπλαν που έκανε περιουσία από το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων άρχισε τη συλλογή του το 2003. Αυτή αντλεί το όνομά της από την ομώνυμη ολλανδική πόλη από την οποία προέρχονται αρκετοί από τους συγκεκριμένους ζωγράφους, μεταξύ τους ο Ρέμπραντ.

Η Κίνα είναι ο πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της νέας έκθεσης. «Η πολιτιστική επιρροή της χώρας αυτής θα δεκαπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία», δηλώνει ο Κάπλαν. Ο συλλέκτης ελπίζει ότι το κινεζικό κοινό «δεν θα δει απλά στον Ρέμπραντ έναν δυτικό ζωγράφο». Και συμπληρώνει: «Είμαστε απόλυτα επηρεασμένοι ότι αυτός μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα. Είναι πράγματι ένας οικουμενικός ζωγράφος». 

Έπειτα από τρεις μήνες στο Πεκίνο, η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε ιδιωτικό μουσείο στη Σανγκάη, πριν ταξιδέψει για τη Ρωσία και στη συνέχεια για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook