Αποκάλυψη: Η άγνωστη φωτογράφηση του σχεδιαστή Jean Desses στην Ακρόπολη

Κι όμως, δεν ήταν μόνο ο Dior που φωτογράφησε μοντέλα στην Ιερό Βράχο το 1951...

apokalupsi-i-agnwsti-fwtografisi-tou-sxediasti-jean-desses-stin-akropoli
SHARE THIS
0
SHARES

 Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ΄Ελληνες σχεδιαστές μόδας του 20ου αιώνα. Ο Γιάννης Ντεσσές (Jean Dimitre Verginie Dessès, 1904 - 1970) μεσουράνησε στο διεθνές στερέωμα της μόδας τις δεκαετίες 1940 - 1960, κι επειδή οπι δημιουργίες του ήταν κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν (επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα) ονομάστηκε «Βασιλιάς της Μουσελίνας».

  Και ήταν ο ελληνικής καταγωγής διεθνούς φήμης σχεδιαστής (σημειωτέον, ο μετέπειτα διάσημος μετρ Guy Laroche εργάστηκε ως βοηθός του) που φωτογράφισε κολεξιόν του στην Ακρόπολη - ξεχασμένη σήμερα. ΄Οπως θυμίζει ο ΄Ελληνας σχεδιαστής, Γιάννης Τσεκλένης, με μεγάλο σεβασμό στις Καρυάτιδες και τον Παρθενώνα, ο Jean Desses φωτογράφισε τα μοντέλα του να κατέρχονται του Ιερού Βράχου, κι όχι «βέβηλα ποζάτα». Η φωτογραφία ποστάρεται με αφορμή την απαγόρευση του ΚΑΣ να κάνει επιδειξη μόδας στην Ακρόπολη ο οίκος Gucci και σε απάντηση των όσων μνημονεύουν τη φωτογράφηση του οίκου Dior στην Ακρόπολη (1951) και ξεχνούν το «δικό μας» Γιάννη Ντεσσέ. 

  Αλλα ήθη άλλα έθιμα τότε... Οι εικόνες των μεγάλων της μόδας του '50 δεν φαίνεται να προσβάλλουν το μνημείο. Αν, όμως, περνούσαν από ΚΑΣ σήμερα μάλλον δεν θα έπαιρναν την άδεια... 

 Ιδού:

 

Το post του Γιάννη Τσεκλένη:

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook