Αρχαιοφύλακες: Τα Σαββατοκύριακα δεν εργαζόμαστε γιατί δεν αμειβόμαστε

Το θεωρείτε δίκαιο και τίμιο να εργαζόμαστε χωρίς να αμειβόμαστε αναρωτιούνται οι αρχαιοφύλακες και μιλούν για στοχοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού.

arxaiofulakes-ta-sabbatokuriaka-den-ergazomaste-giati-den-ameibomaste
SHARE THIS
0
SHARES

Τελικά ας μας απαντήσουν η πολιτική ηγεσία, οι δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες:Τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες; Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Με μια επιστολή σε έντονο ύφος, το συνδικαλιστικό όργανο του Συλλόγου Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων διαμαρτύρεται για κατηγορίες και στοχοποίηση των εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να εργαστούν δωρεάν, όπως αναφέρουν.

Αφορμή για την επιστολή τους αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργείου για «ακατανόητη» στάση των αρχαιοφυλάκων να μεταφέρουν την προγραμματισμένη Συμφωνική Συναυλίας Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, στην πλατεία της πόλης της Μεσσήνης αντί στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουλίου 2018 λόγω των αντιδράσεών τους στο χρονίζον θέμα της υπερωριακής αμοιβής τους.

«Ενημερωθήκαμε για το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την απόφαση για την επίλυση του προβλήματος της αμοιβής των εργαζομένων για τις εκτός ωραρίου υπερωρίες, για εκδηλώσεις σε Μουσεία & Αρχ/κους Χώρους. Ιδιαιτέρως γίνεται αναφορά για την μεταφορά της εκδήλωσης εκτός του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο και την Εφορία να πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο ερήμην των εργαζομένων, θεωρώντας δεδομένο ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς να αμείβονται»«, απαντούν οι αρχαιοφύλακες. Κι καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή».

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων

Προς ενημέρωση του κοινού, των διοργανωτών, των δημοτών και παντός άλλου, αναφέρουμε ότι ήταν γνωστό εδώ και μήνες προς όλους, με συνεχή υπομνήματα προς την Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες τις αρμόδιες δ/νσεις, με Δελτία Τύπου προς ενημέρωση όλων, με αναφορές των εργαζομένων προς την Εφορία τους, ότι δεν επιθυμούν να εργάζονται δωρεάν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου τους. Άρα λοιπόν το γνώριζαν όλοι!

Αντί λοιπόν να καταγγέλλεται η Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την ακατανόητη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης, ( η οποία για να ισχύει έπρεπε να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και το γνωρίζουν αυτό), αντί να καταγγέλλεται η Εφορία που δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Δημοτική Αρχή και αντί η Δημοτική Αρχή να κατηγορεί τους ανωτέρω, στοχοποιεί τους εργαζόμενους Αρχαιοφύλακες με αναληθείς αναφορές.

Αλήθεια, αν οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης έχει πρόβλημα με κάποια απόφαση του Δήμου, στοχοποιεί τους υπαλλήλους και όχι αυτούς που πήραν την απόφαση;

Επίσης δεν κατανοούμε το Δελτίο Τύπου του Υπ.Πο.Α., το οποίο συντασσόμενο σε πλήρη ευθεία με τον Δήμο Μεσσήνης, στοχοποιεί και αυτό τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες του συγκεκριμένου χώρου, αντί να τους ευχαριστήσει και να τους επαινέσει για την μέχρι τώρα δωρεάν προσφορά του στις εκδηλώσεις. Δηλαδή το Υπουργείο κατηγορεί τους υπαλλήλους του, γιατί δεν εργάσθηκαν δωρεάν!!! Η στοχοποίηση αυτή των εργαζομένων, απ’όπου και αν προέρχεται είναι ακατανόητη, προκλητική και ανέντιμη.

Εμείς βέβαια <<κατανοούμε>> χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε, ότι ο λόγος για την Δημοτική Αρχή είναι οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα την Έφορο κα Μηλίτση, η οποία λίγο πολύ είπε σε συνέντευξη της (αν είναι αληθές), ότι συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με τον Δήμο για να μην πληρώνονται τέλη χρήσης του Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αλήθεια, η κα Μηλίτση είναι υπάλληλος του Δήμου ή του Υπ.Πολιτισμού;

Τελικά ας μας απαντήσουν: Η Πολιτική Ηγεσία, οι Δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες;

Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Επί της ουσίας της απόφασης: α) Σίγουρα δεν υπάρχει αναδρομικότητα όπως αναφέρει το Υπ.Πο.Α. στο Δ.Τ. και εμείς έγκαιρα είχαμε ενημερώσει.

β) Γνωρίζει το Υπ.Πο.Α. όπως και εμείς ότι τα Σαββατοκύριακα δεν προβλέπεται αμοιβή για την εκτός ωραρίου εργασία.

Αναμένουμε την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (πόσες ημέρες ακόμα), για να έχουμε πλήρη και σαφή ενημέρωση και θα επανέλθουμε.

Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή.

Τέλος η ΠΕΥΦΑ, θα προστατεύσει όλους τους Αρχαιοφύλακες που συμμετείχαν στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ιδιαιτέρως για το θέμα αυτό, από <<πιέσεις, εκβιασμούς & εκφοβισμούς κλπ>> , όπως η ίδια γνωρίζει και οφείλει να κάνει.

 

ΦΩΤΟ: Eurokinissi


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook