Αρχαιοφύλακες:Η έλλειψη κατάλληλης υποδομής ευνόησε τον βανδαλισμό στο Β&ΧΜ

Το Μουσείο δε διαθέτει υποδομές όπως ιματιοθήκη που ο επισκέπτης πρέπει να αφήσει τσάντες. Γι' αυτό οι 2 γυναίκες έδρασαν με τα...σύνεργά τους, λένε οι αρχαιοφύλακες

arxaiofulakesi-elleipsi-katallilis-upodomis-eunoise-ton-bandalismo-sto-bxm
SHARE THIS
0
SHARES

«Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες» λένε τα μέλη της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων για τους βανδαλισμούς στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που δέχτηκαν πυρά καθ' ότι οι τελευταίοι έλαβαν χώρα κάτω από τα μάτια των 26 (!) φυλάκων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που στέλνουν στον Τύπο,σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού, πλην όμως, αν το Μουσείο είχε τις κατάλληλες υποδομές, όπως λένε, τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Σε τι αναφέρονται; π.χ. σε μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Κι αυτό διότι στις μεγάλες τους τσάντες οι δυο γυναίκες που βανδάλισαν το Βυζαντινό Μουσείο έκρυψαν «σύνεργα» όπως το baby oil αναμεμειγμένο με παραφίνη που άφησαν (σχεδόν) ανεξίτηλα τα ίχνη τους σε ένα μεγάλο μέρος των χώρων του.

Σύμφωνα με το συνδυκαλιστικό όργανο των Αρχαιοφυλάκων, κακώς εγκαλείται η ΠΕΥΦΑ για το συμβάν, αλλά ... καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται.

Και καταλήγει θίγοντας το θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ψηλά στην ατζέντα της.

Η ανακοίνωση των Αρχαιοφυλάκων

Εκφράζουμε την θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου η Αρχ/κου Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο.

Σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν.

Αυτό όμως μόνο φταίει; Όχι βέβαια! Και σταματάμε εδώ, διότι δεν θέλουμε να αναφέρουμε πιο πολλά σχετικά με την φύλαξη Μουσείων & Αρχ/κων Χώρων.

Θα θέλαμε πάντως πάρα πολύ να μας πει η λαλίστατη διευθύντρια του εν λόγου Μουσείου, τι έχει κάνει για την θωράκιση του χώρου που διευθύνει; Έχει ενδιαφερθεί για την ασφαλή λειτουργία της φύλαξης ή το μοναδικό της ενδιαφέρον ήταν οι καθημερινές εκδηλώσεις παντός τύπου; Όμως για το συγκεκριμένο θέμα θα ενημερώσουμε άλλη στιγμή.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μερίδα των ΜΜΕ, αναμένει την αντίδραση και θέση της ΠΕΥΦΑ για το συγκεκριμένο συμβάν. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΕΥΦΑ μιλάει πάντα ειλικρινά, δημόσια, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική, καταγγέλλει, επαινεί, με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων και βέβαια δεν είμαστε ούτε παράρτημα της ΓΑΔΑ, ούτε γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού για να ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει (μικρό ή μεγάλο στα Μουσεία και στους Αρχ/κους Χώρους ). Άρα κακώς εγκαλείται. Εν κατακλείδι πάντως, καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και σας ενημερώνουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΠΕΥΦΑ βρισκόταν ήδη εκεί για να ενημερωθεί για το συμβάν.

Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχ/κων Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού.

Η ΠΕΥΦΑ, έχει προτείνει και έγιναν αποδεκτά από την Υπουργό Πολιτισμού, συγκεκριμένα μέτρα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί ήρεμα και απρόσκοπτα για το κοινό συμφέρον.


ΦΩΤΟ: EUROKINISSI αρχείου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook