Βούλγαρης στο TOC:Η πρώτη φορά Αριστερά με προβληματίζει & με στεναχωρεί

«Αν συνέβαινε να είχα την πολιτική μιας χώρας που 250.000 νέα παιδιά βρίσκονται στο εξωτερικό δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ.». Ο Π. Βούλγαρης ανοίγει την καρδιά του

|
SHARE THIS
0
SHARES

   Δεν ήταν μόνο η είδηση που έδωσε στο TheTOC ότι του χρόνου το Διεθνές Φεστιβάλ ΄Ανδρου - ένα από τα κορυφαία της χώρας - στο οποίο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής θα φιλοξενήσει συνεργασία με τον καλό του φίλο, διεθνή ΄Ελληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά. Δεν ήταν ούτε ότι διάλεξε την «εκλεκτή» ταινία απ' όλες όσες έχει γυρίσει («τα παιδιά του», όπως λέει).

  ΄Ηταν κυρίως ότι ο κορυφαίος ΄Ελληνας κινηματογραφιστής, Παντελής Βούλγαρης, ήρθε στο στούντιο του TheTOC και μίλησε με το χέρι στην καρδιά για την ζωή, την τέχνη αλλά και για την Αριστερά που τον προβληματίζει και τον στεναχωρεί - ιδίως σε ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό. «Το γεγονός ότι επί 1,5 – 2 χρόνια δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο από τον πρωθυπουργό ή από τους ειδικούς υπουργούς Πολιτισμού, με προβληματίζει και με στεναχωρεί», μας λέει ο Παντελής Βούλγαρης υπό την μπαγκέτα του οποίου πραγματοποιείται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου από τις 16 Ιουλίου ως τις 3 Σεπτεμβρίου. 

Από τη συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη στο στούντιο του TheTOC

-    Συμφωνείτε ότι το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου φλερτάρει περισσότερο με το θέατρο και τη μουσική και λιγότερο με το σινεμά

Σκοπός μας είναι να δούμε τις «αντοχές» του κόσμου

-          Σκέφτεστε κάτι «δυνατότερο» για του χρόνου;

Είχα κάνει μια κουβέντα με τον Κώστα Γαβρά που είναι φίλος από παλιά – του είχα πει για φέτος αλλά έπρεπε να είναι στην Αμερική και μου υποσχέθηκε για του χρόνου. Αναφέρομαι σε ένα αφιέρωμα στη ζωή του, στις ταινίες του και στη δημιουργία του όλη.

-          Από τον Κλέφτη στις Νύφες κι από τα Πέτρινα Χρονια ως την Ψυχή Βαθιά. Για ποια ταινία σας είστε περισσότερο περήφανος;

Περήφανος είμαι με όλες – ανεξάρτητα αν συνάντησαν την επιτυχία ή την αδιαφορία του κόσμου. Απλώς ξεχωρίζω το Προξενιό της ΄Αννας γιατί ήταν η πρώτη μου μου μεγάλου μήκους ταινία, η πρώτη μου ταινία με πολύ λίγα μέσα. Κρατάει ακόμα μια αθωότητα και μια αγάπη στο περιβάλλον που κινηματογραφεί. Δεν βλέπω τις ταινίες μου – παρά μόνο αν τύχει. Αλλά και οι άλλες παραμένουν παιδιά μου.

-          ΄Εχετε πει ότι παραμένετε αριστερός αλλά ανένταχτος «της καρδιάς». Η πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση σας απογοήτευσε

Με προβλημάτισε. Είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς τόσο νωρίς με την εικόνα της κυβέρνησης. Είμαι απ/ αυτούς που δίνουν χρόνο. Καταλογιίζω όμως ότι στο χώρο του πολιτισμού περίμενα περισσότερο σαφή διατύπωση ιδεών – αν υπάρχουν. Το γεγονός ότι επί 1,5 – 2 χρόνια δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο από τον πρωθυπουργό ή από τους ειδικούς υπουργούς Πολιτισμού, με προβληματίζει και με στεναχωρεί. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός είναι μια περιοχή που θα μπορούσαμε ένα ζούμε απ’ αυτόν, δεν είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός.

-          Θα περιμένατε κάτι περισσότερο;

Και πολύ περισσότερο διότι ο πολιτισμός με την Αριστερά συνδεόταν και μάλιστα ήταν και περηφάνια των ανθρώπων που πίστευαν σ’ αυτή την περιοχή.

-          Σε τι ελπίζετε γι’ αυτόν τον τόπο κύριε Βούλγαρη;

Στα νέα παιδιά. Ξέρω πως είναι δύσκολο διότι έχω παιδιά – χαμηλοί μισθοί, η επαγγελματική ασάφεια – αλλά είναι τόσο προικισμένα με ιδέες, με ταλέντο και με όρεξη… Και πέρα από την οικονομική πραγματικότητα, το γεγονός ότι έχουν φύγει 250000 παιδιά, αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Αν συνέβαινε να είχα την πολιτική ή άλλη ευθύνη δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ. Είναι ο αφρός, το μελλοντικό στοιχείο που θα κάνει τον τόπο δημιουργικό και πρωταγωνιστή.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook