Βραβεύτηκε «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν»

Το IMPAC Dublin Literary Award 2014, με έπαθλο 100.000 ευρώ στον Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες για το μυθιστόρημά «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν». Από τις εκδόσεις Ικαρος, στις 17 Ιουνίου

brabeutike-o-ixos-twn-pragmatwn-otan-peftoun
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το μυθιστόρημα «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» του κολομβιανού συγγραφέα Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, απέσπασε το βραβείο International IMPAC Dublin Literary Award.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά την Τρίτη 17 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Ικαρος

Το βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ - το μεγαλύτερο παγκοσμίως - που απονέμεται σε μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα, θεσμοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου και απονέμεται στον συγγραφέα αλλά και τον μεταφραστή. Τα υποψήφια βιβλία προτείνονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο βιβλιοθηκών.

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες έζησε για 16 χρόνια στην Ευρώπη προτού επιστρέψει στην γενέτειρά του, Μπογκοτά της Κολομβίας. Έχει δημοσιεύσει ακόμη δύο μυθιστορήματα, «Οι πληροφοριοδότες» και το «Μυστική ιστορία της Κοταγουάνας». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Ο πρώτος Νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο

Το μυθιστόρημα βραβεύθηκε μετά από αξιολόγηση 152 τίτλων που προτάθηκαν από 150 βιβλιοθήκες σε 39 χώρες. Η βραχεία λίστα των δέκα μυθιστορημάτων που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, περιελάμβανε βιβλία από πέντε ηπείρους ενώ ο Βάσκες είναι ο πρώτος νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο στην 19χρονη ιστορία του.

 

Ο συγγραφέας για το βραβείο (και η βαριά κληρονομιά) 

«Για μένα, σημαντικά είναι τα ονόματα: τα ονόματα των συγγραφέων που έλαβαν το ίδιο βραβείο πριν από εμένα, και των οποίων την δουλειά θαυμάζω και εκτιμώ, όπως ο Τζέιμς Τζόυς. Έχω πει στο παρελθόν πως δύο βιβλία με έκαναν να θέλω να γίνω συγγραφέας: Τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» που διάβασα στα 16 μου και ο «Οδυσσέας» που διάβασα τρία χρόνια αργότερα. Πάντα ένιωθα οικεία με το Δουβλίνο και την Ιρλανδική λογοτεχνία και κατά κάποιο τρόπο, αυτό το βραβείο είναι ένα είδος καλωσορίσματος».

Το μυθιστόρημα του Βάσκες έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, και με τα βραβεία: Premio Alfaguarra 2011, English Pen Award 2012, Prix Roger Caillois 2012, Premio Von Rezzori 2013

Η ελληνική έκδοση, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook