Δ. Κατσιγιάννης: Από την Κρήτη ως την Ινδία. Εργα της συλλογής Χατζηϊωάννου

Σνύπαρξη των δύο διαφορετικών τόπων και πολιτισμών στην έκθεση που από τις 4/10 θα φιλοξενείται στο χώρο «Φ. Νέγρη 16».

d-katsigiannis-apo-tin-kriti-ws-tin-india-erga-tis-sullogis-xatziiwannou
SHARE THIS
0
SHARES

Την απόσταση που χωρίζει την Κρήτη από την Ινδία, τις δύο «πατρίδες» του Δημήτρη Κατσιγιάννη (γ. 1960), γεφυρώνουν τα 70 περίπου έργα της έκθεσης του καλλιτέχνη που την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου (ώρα 8.00 μ.μ.) εγκαινιάζεται στην αίθουσα «Φωκίωνος Νέγρη 16». Αποκλειστικά ακουαρέλες, πρόκειται για πρόσφατα αποκτήματα της Συλλογής Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την τριετία 2011-2014 στον Σταυρό της Κρήτης, κοντά στα Χανιά (γνωστό από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη), όπου ο καλλιτέχνης ζει κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ενώ δεν θα λείπουν και κάποια σημαντικά παλαιότερα κρητικά τοπία του, ήδη υπάρχοντα στη Συλλογή.

Εξίσου καίριο ρόλο στην έκθεση θα έχουν όμως πολλά έργα του Δημήτρη Κατσιγιάννη που επίσης αποκτήθηκαν πρόσφατα από τη Συλλογή Χατζηϊωάννου και δημιουργήθηκαν την περίοδο 2007-2013, κατά τις πολύμηνες ετήσιες επισκέψεις του ζωγράφου στην Ινδία. Μέσα από αυτό το δίπολο Δύσης και Ανατολής, τόσο η έκθεση όσο και ο κατάλογός της, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ζωγραφικές αναζητήσεις που διατρέχουν, ενώνουν και χωρίζουν τα έργα της Κρήτης και της Ινδίας και δεν περιορίζονται στη θεματική προσέγγισή τους.

Ζωγράφος του βλέμματος, ο Δημήτρης Κατσιγιάννης έχει εδώ για εργαστήριό του τον δρόμο ή το κατώφλι του σπιτιού του και για μοντέλο του το τοπίο. Η ακουαρέλα αποτελεί το αγαπημένο του μέσο για την ευκολία που του προσφέρει στη μεταφορά, την αμεσότητα, τη διαφάνεια, την αίσθηση του άυλου. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του στην Κρήτη και λιγότερο στην Ινδία, επανέρχεται στο ίδιο τοπίο και στο ίδιο κομμάτι χαρτί ενσωματώνοντας αλλεπάλληλα σε αυτό –όπως σε μια νωπογραφία– τη ματιά του, τον χρόνο, το νερό και το χρώμα..

Με αφορμή αυτή τη συνύπαρξη των δύο διαφορετικών τόπων και πολιτισμών στη συγκεκριμένη έκθεση, ο καλλιτέχνης αναφέρει στον κατάλογο: «Όσοι έχουν περάσει από την Ινδία λένε ότι ο Σταυρός δίνει μια αίσθηση σαν να βρίσκεσαι στη νότια Ινδία. Ο κόσμος στον Σταυρό είναι πιο “εναλλακτικός” και οι ρυθμοί όσων μένουν εκεί μοιάζουν με τους ρυθμούς των ανθρώπων της παλιάς Ελλάδας, οι οποίοι με τη σειρά τους ταιριάζουν λίγο με τους ρυθμούς της Ινδίας. Κατά τα άλλα είναι δύο διαφορετικά μέρη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του φωτός, η οποία κατά συνέπεια αλλάζει και την ποιότητα του χρώματος στα έργα μου».

Εργο του Δ. Κατσιγάννη (συλλογή Α.Χατζηϊωάννου)
Εργο του Δ. Κατσιγάννη (συλλογή Α.Χατζηϊωάννου)

Ο κατάλογος

Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα της Ελισάβετ Πλέσσα, του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και του Δημήτρη Κατσιγιάννη.

Η Ελισάβετ Πλέσσα γράφει στο εισαγωγικό κείμενό της: «Ο Κατσιγιάννης έχει για εργαστήριό του το ύπαιθρο και για μοντέλο ό,τι είναι ικανό να τον καθηλώσει. Η μνήμη δεν παίζει ρόλο στο έργο του – η στιγμή είναι ολοκληρωτικά παρούσα όταν εκείνος ζωγραφίζει. Έκθαμβος παρατηρητής του κόσμου που τον περιβάλλει, χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ακουαρέλα, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα αν οδηγήθηκε στο ύπαιθρο από την αγάπη του για την υδατογραφία ή αν η ανάγκη του να μην δουλεύει στον κλειστό χώρο ενός “κανονικού” εργαστηρίου τον οδήγησε από νωρίς στην ακουαρέλα».

Εργο του Δ. Κατσιγάννη (συλλογή Α.Χατζηϊωάννου)
Εργο του Δ. Κατσιγάννη (συλλογή Α.Χατζηϊωάννου)

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κατσιγιάννης

Ο Δημήτρης Κατσιγιάννης γεννήθηκε στη Δράμα το 1960. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1978-1983) και στη συνέχεια ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1983-1990). Έλαβε από το ΙΚΥ μεταπτυχιακή υποτροφία εσωτερικού για «Ζωγραφική εκ του φυσικού» (1992-1995). Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε επτά ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στα Χανιά και στην Ινδία.

 

Συναντήσεις με τους επισκέπτες της έκθεσης

Δημήτρης Κατσιγιάννης θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης τις εξής ημέρες και ώρες για να συναντήσει τους επισκέπτες της έκθεσης και να τους ξεναγήσει στην έκθεσή του:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 12.30

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 12.30

 

Info:

Δημήτρης Κατσιγιάννης

Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου

Αίθουσα «Φωκίωνος Νέγρη 16»

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, 8.00 μ.μ.

Διάρκεια: 4-29 Οκτωβρίου 2017

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:

Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μ.μ. / Σάββατο: 12-8 μ.μ. / Κυριακή: 12-3 μ.μ.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου κλειστά

Φωκ. Νέγρη 16

Αθήνα 112 57

Τηλ. 210-8824681

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook