Follow us

Δάνεια 230 εκατ. «πνίγουν» το Μέγαρο Μουσικής

Το θρίλερ των συζητήσεων με το κράτος για τη ρύθμιση του χρέους - Απλήρωτοι εργαζόμενοι και καλλιτεχνών - Με ποιούς όρους αναλαμβάνει το κράτος - Τι λένε οι Φίλοι της Μουσικής

Δάνεια 230 εκατ. «πνίγουν» το Μέγαρο Μουσικής

«Είναι απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και δική μου, να μην αφήσουμε το Μέγαρο να καταρρεύσει και γι αυτό ζητώ τη συναίνεση του κοινοβουλίου» είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα του ομιλητή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε για τα 10 χρόνια του Megaron plus και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του πρώτου εξαμήνου του 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διάσωση του Μεγάρου.

Πως φτάσαμε, όμως, μέχρι εδώ;

Oταν το 1981 ο Χρήστος Λαμπράκης ίδρυε τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δέκα χρόνια αργότερα, το 1991, γίνονταν με κάθε λαμπρότητα τα εγκαίνια του εμβληματικού κτιρίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, λίγοι θα μπορούσαν να μαντέψουν την επιρροή που θα είχε αυτό το πολυδύναμο κέντρο στην πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Οι χορηγίες έχουν καταρρεύσει, η επιχορήγηση του κράτους από 12 εκατομμύρια ευρώ το 2009 είναι στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ το 2014, τα έσοδα που είναι σαφώς μειωμένα λόγω της ύφεσης

Ακόμα λιγότεροι, ωστόσο, θα μπορούσαν να οραματιστούν ότι πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του, το 2009, η απογείωση του Μεγάρου Μουσικής θα οδηγούσε στην κατηφόρα. Σήμερα, το «καράβι» που ξεκίνησε το ταξίδι του με άριστους οιωνούς σε νερά στα οποία δεν είχε φέρει τρικυμία η κρίση μοιάζει να βουλιάζει υπό το βάρος των αβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων: Οι χορηγίες έχουν καταρρεύσει, η επιχορήγηση του κράτους από 12 εκατομμύρια ευρώ το 2009 είναι στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ το 2014, τα έσοδα που είναι σαφώς μειωμένα λόγω της ύφεσης, μα πάνω απ’ όλα οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΟΜΜΑ που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 230 εκατομμυρίων από τα υπέρογκα δάνεια της κατασκευής του, κάνουν το Μέγαρο να εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Το απλήρωτο προσωπικό

Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το προσωπικό του Μεγάρου (με εξαίρεση το δώρο Χριστουγέννων) να είναι ουσιαστικά απλήρωτο από τον Νοέμβριο και όσοι από τους καλλιτέχνες δεν έχουν κάνει επικερδείς συμφωνίες να πληρώνονται από ποσοστά των εισιτηρίων να αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις…

Η αλήθεια είναι ότι στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα οικονομικά ζητήματα του Μεγάρου πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το... τέλος εποχής που η ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Σαν από σατανική σύμπτωση, το μεγάλο ξέσπασμα της κρίσης συνέπεσε με το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη το 2009.

Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΟΜΜΑ που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 230 εκατομμυρίων από τα υπέρογκα δάνεια της κατασκευής του, κάνουν το Μέγαρο να εκπέμπει σήμα κινδύνου

Οι καιροί που τεράστια δάνεια μπορούσαν να στηρίξουν το σημαντικότερο πολιτιστικό project στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί, ήταν πλέον παρελθόν. Με ερωτηματικό παραμένει το αν ο διορατικός Χρήστος Λαμπράκης, άρρωστος τον τελευταίο καιρό, είχε προβλέψει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης πριν φύγει από τη ζωή.

Διαφαίνεται αχτίδα φωτός στο τούνελ; Η πιθανότητα να βρεθεί μια λύση φαίνεται ότι θα παιχτεί σε ένα παιχνίδι δύναμης και γοήτρου μεταξύ του Μεγάρου και του κράτους και σε γύρους διαπραγματεύσεων γύρω από τη ρύθμιση των δανείων. Ουσιαστικά αυτό που διακυβεύεται είναι αν η ευθύνη της διοίκησης του Μεγάρου θα περάσει αποκλειστικά στο κράτος και κατά δεύτερο λόγο αν το Συνεδριακό Κέντρο, η λεγόμενη «νέα πτέρυγα του Μεγάρου» μεταβιβαστεί στο κράτος. Μ’ άλλα λόγια, όπως λένε εκείνοι που το απεύχονται, αν το Μέγαρο θα γίνει μια «ιδιωτικής μορφής ΔΕΚΟ» προκειμένου να επιβιώσει…

Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; «Το λιγότερο ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα λόγω πολύ χαμηλών αποδοχών τα ικανά και έμπειρα στελέχη να αποχωρήσουν - και ήδη έχουν φύγει αρκετοί πολύτιμοι άνθρωποι για τη λειτουργία του Μεγάρου. Το περισσότερο ότι το Μέγαρο θα μπει σε ρότα λειτουργίας Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ότι συνεπάγεται αυτό», αναφέρουν οι κύκλοι των όσων αντιστέκονται σ’ αυτή την προοπτική. Διότι, όπως είναι φυσικό, δύο τάσεις διαμορφώνονται μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις. Εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τον συμβιβασμό, κι εκείνοι που αντιστέκονται. Ποιοι θα επικρατήσουν; Κι εντέλει θα μπορούσε να βρεθεί μια κάποια άλλη, ενδιάμεση, λύση;

Οι «Φίλοι της Μουσικής»

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου τα μέλη των «Φίλων της Μουσικής», του μη κερδοσκοπικού κοινωφελούς φορέα, συνεδρίασαν εκτάκτως (οι συνεδριάσεις τους έχουν ετήσια βάση) για να πάρουν θέση σε σχέση με το νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να περάσει στη Βουλή η κυβέρνηση που να τροποποιεί όλα όσα προέβλεπε η ιδρυτική σύμβαση του Μεγάρου το καλοκαίρι του 1981.

Η σύμβαση προέβλεπε ότι το κράτος και οι «Φίλοι της Μουσικής» θα όριζαν από πέντε μέλη στο 10μελές δ.σ. του ΟΜΜΑ που επί της ουσίας διοικεί το Μέγαρο. Η κυβερνητική πρωτοβουλία επιδιώκει να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της μέσα από την πλειοψηφία των 6 μελών που θα ορίζονται από το κράτος και επιπλέον να «περάσει» στο κράτος το νεότερο κτίριο του Συνεδριακού Κέντρου.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία επιδιώκει να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της μέσα από την πλειοψηφία των 6 μελών που θα ορίζονται από το κράτος

Και το αντάλλαγμα είναι προφανές: η ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων του Μεγάρου. Επειδή, όμως, η ιδρυτική σύμβαση του Μεγάρου έχει κυρωθεί νομοθετικά κι έχει αυξημένη προστασία, το κράτος δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των «Φίλων της Μουσικής».

Στην έκτακτη συνέλευση των «Φίλων» ακούστηκαν αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία των «Φίλων» φαίνεται να συμφωνεί να παραχωρηθεί το νέο κτίριο στο κράτος και το παλιό να μείνει στον ΟΜΜΑ (κάτι που θεωρούν λογικό διότι το παλιό κτίριο δημιουργήθηκε με χρήματα «Φίλων» όπως ο Λάμπρος Ευταξίας αλλά και κρατική βοήθεια) αλλά να διαφωνεί στη διατάραξη της ισορροπίας του 5/5 στο δ.σ. του ΟΜΜΑ.

Κι απ’ ότι φαίνεται ένας νέος γύρος συζητήσεων ξεκινάει, δεδομένου του ότι ως αποτέλεσμα της συνέλευσης ήταν να εξουσιοδοτηθεί το δ.σ. των «Φίλων» να διαπραγματευτεί με το κράτος προς εξεύρεση κάποιας λύσης του προβλήματος.

Υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος, ο οποίος παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει προς «τακτοποίηση» των οικονομικών υποχρεώσεων του Μεγάρου δεν φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα με το κράτος δεδομένου του ότι τα δάνεια δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πόσα είναι τα δάνεια

Και το πρώτο δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων που δόθηκε το 2003 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το δεύτερο δάνειο ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2003 προέβλεπαν (με επιστολές των Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Χριστοδουλάκη το 2003 και Γιώργου Αλογοσκούφη το 2007, αντιστοίχως) ότι αυτά τα δάνεια είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης μεγάλων έργων από το κράτος και ότι σε περίπτωση που το Μέγαρο θα έχει αδυναμία να πληρώσει τις δόσεις τους θα αναλάβει την αποπληρωμή το κράτος χωρίς επιπτώσεις.

Πράγματι, το κράτος άρχισε να πληρώνει το πρώτο δάνειο μέχρι που ξέσπασε η κρίση -συνέβη ενδιαμέσως και ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη- και το 2010 η βοήθεια από το κράτος σταμάτησε. Το Μέγαρο, ωστόσο, είχε να παίρνει επιστροφές ΦΠΑ από την κατασκευή του και μέχρι το 2012 συμψήφιζε αυτό το ποσό με την οφειλή του. Από το καλοκαίρι του 2012, όμως, το κράτος άρχισε να διεκδικεί χρήματα από το Μέγαρο.

Το καλοκαίρι του 2013 το κράτος προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασμών του Μεγάρου. Από τον Ιούλιο του 2013 ξεκίνησαν και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζόμενων

Το καλοκαίρι του 2013 το κράτος προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασμών του Μεγάρου. Από τον Ιούλιο του 2013 ξεκίνησαν και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζόμενων. Βρέθηκε μια λύση μέσα από τις προσπάθειες του Ιωάννη Μάνου αλλά ήταν προσωρινή. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν 2 - 3 μήνες αλλά τα προβλήματα ξαναπαρουσιάστηκαν. Και μπορεί να πληρώθηκαν το δώρο του Δεκεμβρίου, δεν έχουν πληρωθεί, όμως, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όλο τον Δεκέμβριο και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα πληρωθούν ούτε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, μια δωρεά ύψους 100.000 ευρώ που εξασφάλισαν οι άνθρωποι του Μεγάρου από την Alpha Bank τους επιτρέπει να καταβάλουν στους εργαζόμενους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Σ' αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του Μεγάρου να μην ισχύσει ο καταλογισμός νέας δόσης των δανείων (15 Δεκεμβρίου). Να σημειωθεί ότι οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες και κυμαίνονται στα 5 - 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα που το Μέγαρο Μουσικής δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετεί τα δάνειά του, έχει αναλάβει τη σχετική υποχρέωση το κράτος, παρακρατώντας, όμως, τον τελευταίο χρόνο, τα αντίστοιχα ποσά από την ετήσια λειτουργική επιχορήγηση, η οποία θεωρητικά για το 2013 φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και το σύνολο της επιχορήγησης δεν επαρκεί για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, αφού οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι υπερδιπλάσιες: αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και με αυτό το τεράστιο ποσό αποπληρώνονται σχεδόν μόνο τόκοι. Το εναπομένον συνολικό χρέος (κεφάλαιο και τόκοι) φτάνει τα περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το εναπομένον συνολικό χρέος (κεφάλαιο και τόκοι) φτάνει τα περίπου 230 εκατ. ευρώ

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα συνέβη η απόλυση του, επί 23 συναπτά έτη γενικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής, Νίκου Μανωλόπουλου, πολύπειρου στελέχους και στενού συνεργάτη του Χρήστου Λαμπράκη προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Απέναντι στο θόρυβο που προκλήθηκε απ’ όσους εξεπλάγησαν, ο Ιωάννης Μάνος δήλωσε για τον κ. Μανωλόπουλο: «Ως γενικός διευθυντής επιτέλεσε αποτελεσματικό και ουσιαστικό έργο - η δε διαχείρισή του υπήρξε από κάθε άποψη άψογη». Το δ.σ. του ΟΜΜΑ έχει προκηρύξει ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης νέου διευθυντή βάσει συγκεκριμένων προσόντων, αλλά εποπτεία επί των θεμάτων γενικής διεύθυνσης του Οργανισμού ασκεί τώρα ο Γιώργος Δημαράς. Πρόκειται για νομικό ο οποίος είναι γιος του Προέδρου του δ.σ. των «Φίλων της Μουσικής», Πάνου Δημαρά.

Η επιτροπή σωτηρίας

Σε μια νέα προσπάθεια προς ανεύρεση λύσης, το κράτος συνέστησε επιτροπή για τις σχετικές συζητήσεις αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΜΜΑ και των «Φίλων της Μουσικής».

Πρόεδρός της ορίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. Αντικείμενό της να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τις οικονομικές οφειλές του Μεγάρου με όρους ευνοϊκούς και για τις δυο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν οι «Φίλοι» δεν συμφωνήσουν, το κράτος θα δυσκολευτεί να περάσει από τη Βουλή το νόμο τροποποίησης της σύμβασης του 1981. Το κράτος, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσει να πιέζει και η οικονομική ασφυξία του Μεγάρου να εντείνεται. Και η διαφαινόμενη αναβολή, εκτός κι αν οι «Φίλοι» συμφωνήσουν, θα θίξει τους εργαζόμενους, τους καλλιτέχνες και εν τέλει το ίδιο το Μέγαρο, που σε αντίθετη περίπτωση, θα είχε τόσα να προσφέρει στην πολιτιστική, και όχι μόνο, ζωή του τόπου.

Φωτογραφία: Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς στην Αθήνα

Ο "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Αικ στη Στέγη συνεχίζει με επιπλέον παραστάσεις έως 1 Φεβρουαρίου 2026, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να κλείσουν εισιτήριο να ζήσουν αυτή την εκρηκτική παράσταση.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 02 Δεκ 2025 | 22:57

Σαμπρίνα Κάρπεντερ εναντίον Τραμπ: Μην χρησιμοποιείται τη μουσική μου για την απάνθρωπη ατζέντα σας

"Αυτό το βίντεο είναι κακό και αηδιαστικό", έγραψε η 25χρονη - "Μην εμπλέξετε ποτέ εμένα ή τη μουσική μου υπέρ της απάνθρωπης ατζέντα σας", τόνισε

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 02 Δεκ 2025 | 20:24

"Πράσινο φως" για την πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων της Ελλάδας από ESM και EFSF

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε επίσης τη χρήση κεφαλαίων από έναν ειδικό λογαριασμό αποθέματος μετρητών

02 Δεκ 2025 | 10:15

Οι 5+1 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ο Sir Rod Stewart είναι ένας ζωντανός θρύλος

Καθώς η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και ο μοναδικός Sir Rod Stewart ετοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, μπαίνουμε στο κλίμα με μερικά από τα πιο απίθανα facts

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 21 Νοε 2025 | 08:46

Αύξηση δανεισμού και νέα πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων το 2026 - Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά αφενός τις υψηλότερες ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες υπολογίζεται να φθάσουν τα 30,1 δισ. ευρώ

ΘΛΙΨΗ 20 Νοε 2025 | 22:28

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός μπασίστας των Stone Roses, Gary "Mani" Mounfield στα 63 του χρόνια

Ο Mani υπήρξε ο καθοριστικός, εμβληματικός μπασίστας των Stone Roses και στη συνέχεια επί χρόνια μέλος των Primal Scream

73 ΕΤΩΝ 20 Νοε 2025 | 08:08

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοκριτικός Αργύρης Ζήλος - Διαμόρφωσε γενιές ακροατών

Ο Αργύρης Ζήλος για δεκαετίες υπήρξε μια από τις πιο σταθερές και αναγνωρίσιμες φωνές της μουσικής αρθρογραφίας, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα τόσο στον Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Οκτ 2025 | 09:28

Το δημόσιο χρέος επιστρέφει στα προμνημονιακά επίπεδα του 2009 – Τα άμεσα οφέλη και το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής

θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος σε 359 δισ. ευρώ ή 137,6% του ΑΕΠ (μείωση κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2025), όταν ήταν 147,8% του ΑΕΠ το 2010.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2025 | 07:00

Νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από 2,2 δισεκ. ευρώ το 2025 - Το 1/3 θα είναι "Σπίτι μου 2"

Μετριοπαθή αύξηση σε χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων περίπου 20% από πέρυσι, προβλέπουν τώρα τραπεζικά στελέχη.

19 Σεπ 2025 | 07:00

Μία από τις πιο εμβληματικές μπάντες όλων των εποχών έρχεται στην Αθήνα

Με ένα set list που αντλεί από όλα τα εμβληματικά άλμπουμ των πρώτων δεκαετιών της πορείας τους και παρουσιάζοντας το πιο θεαματικό τους show μέχρι σήμερα.

12 Σεπ 2025 | 07:00

Γιώργος Λάνθιμος, Γιάννης Αγγελάκας και Τίλντα Σουίντον σε αθηναϊκό ραντεβού: Τι θα παίξει φέτος στη Στέγη

Η Στέγη ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα που γιορτάζει την οικογένεια και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, συνδυάζοντας θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο και εικαστικές τέχνες σε νέους και υπάρχοντες χώρους της.

17 Αυγ 2025 | 09:00

Εσύ πόσα ξέρεις πραγματικά για τους Motorhead;

Μπορεί να διαλύθηκαν μετά τον θάνατο του Lemmy, όμως τα κατορθώματά τους παραμένουν δαφνοστεφανωμένα, εξακολουθώντας, μάλιστα, να ενώνουν μουσικόφιλους από διάφορους χώρους, οι οποίοι συνήθως δεν τέμνονται. Τώρα, λοιπόν, η στρογγυλή επέτειος από την ίδρυσή τους παρέχει μια καλή ευκαιρία ώστε να ξαναθυμηθούμε τα πιο θεμελιώδη ανάμεσά τους.

9ΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 31 Ιουλ 2025 | 10:14

Φεστιβάλ μουσικής από τον Μεσαίωνα στην Pop και την Avant-garde

Η Καλαμάτα υποδέχεται για 9η συνεχόμενη χρονιά τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, έναν καταξιωμένο θεσμό που έχει καθιερωθεί ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την κλασική μουσική.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ 28 Ιουλ 2025 | 12:58

Μιλένα Αποστολάκη για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Αντί για ρύθμιση, εμπαιγμός

Η κυβέρνηση παίζει με τον χρόνο και τις περιουσίες των δανειοληπτών, λέει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιουλ 2025 | 10:12

Αυξάνονται οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων: Εγκρισιμότητα πάνω από το 70% - 11 συμβουλές για σωστές αγορές

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 110.000 και 120.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό εγκρίσεων νέων αιτήσεων ξεπερνά το 70%.

ΧΟΡΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ 05 Ιουλ 2025 | 10:19

"Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά...": Ταξίδι από την Κόνιτσα στο κέντρο της μουσικής - Από την αυλή της Χάμκως ως τον ουρανό

Υπάρχουν δύο ειδών ταξίδια για να προσδιορίσει ή/και να ανακαλύψει κανείς τον εαυτό, τις ρίζες του και τη θέση του στον κόσμο

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 28 Ιουν 2025 | 15:45

Η λύση Πιερρακάκη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: "Κούρεμα" για 38.000 νοικοκυριά και μετατροπή σε ευρώ

Η ρύθμιση αφορά περίπου 38.000 νοικοκυριά, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο εξεύρεσης της λύσης, δείχνουν ότι περίπου ο ένας στους τρεις έχει εξοφλήσει.

25 Ιουν 2025 | 09:00

Oι δύο συναυλίες που θα ξυπνήσουν τον έφηβο μέσα σου και δεν πρέπει να χάσεις

Ένα διήμερο line-up-φωτιά έρχεται στο ΟΑΚΑ τον Ιούλιο για τη μεγάλη επετειακή έκδοση του φεστιβάλ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιουν 2025 | 08:33

Διαμεσολάβηση στην αγορά στεγαστικών δανείων - Η νέα τάση που ανεβάζει στροφές

Η διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων είναι μία νέα τάση στην ελληνική αγορά την οποία γνωρίζει μόνον το 4%-7% των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Ιουν 2025 | 08:51

Ανοίγει πάλι η κάνουλα των στεγαστικών δανείων - Ποια ακίνητα επιλέγουν να αγοράσουν οι Ελληνες

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται στα 120.000 ευρώ και το ποσοστό εγκρισιμότητας προσεγγίζει το 80%.

ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΣΕ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ 10 Ιουν 2025 | 16:44

Πέθανε στα 82 του ο θρύλος της φανκ μουσικής Sly Stone: Ξεχώρισε για τα κοινωνικά θέματα που έθιγε με τη μουσική του

Ο θρυλικός μουσικός της funk έζησε μια ζωή μέσα από τη μουσική αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα τόσο για την καλλιτεχνική προσφορά του όσοκαι για τα κοινωνικά θέματα που έθιγε

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 08 Ιουν 2025 | 11:04

Αετονύχηδες του διαδικτύου με δόλωμα φθηνά δάνεια, "ξάφριζαν" πολίτες: Ζητούσαν χρήματα ακόμη και όταν τους κατάλαβαν

Τους υπόσχονταν εύκολες λύσεις αλλά τελικά τους άδειαζαν τους λογαριασμούς και όλα αυτά μέσω της εφαρμογής Viber.

01 Ιουν 2025 | 09:00

Ο Monolink φτάνει στο Bolivar για το πιο ατμοσφαιρικό πάρτι του καλοκαιριού

Τον Γερμανό καλλιτέχνη θα πλαισιώσουν ο Maxi Merak, η Evi Sidiropoulou και η Maria Papidaki.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 01 Ιουν 2025 | 08:13

Στεγαστικά δάνεια: Ακόμη χαμηλότερα οι δόσεις από την Πέμπτη 5/6 - Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες

Αθροιστικό όφελος 75 ευρώ τον μήνα για δάνειο 100.000 ευρώ λόγω της 8ης μείωσης επιτοκίου από την ΕΚΤ

ΡΑΠΕΡ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29 Μαϊ 2025 | 07:51

Τα εντυπωσιακά νούμερα πίσω από το μουσικό φαινόμενο ΛΕΞ

Ο ΛΕΞ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, σπάζοντας ρεκόρ και γνωρίζοντας αποθέωση σε κάθε του εμφάνιση.

22 Μαϊ 2025 | 09:00

Υπόκλιση στην Ουκρανή βασίλισσα της progressive house: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Miss Monique

Δέκα πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για τη Miss Monique, η οποία επιστρέφει για ένα εκρηκτικό βράδυ στο "Bolivar" (24/5).

04 Μαϊ 2025 | 09:00

Απλά δε χάνονται: Όλα όσα πρέπει να δεις, να κάνεις και να φας τον Μάιο στην Αθήνα

Η πόλη γεμίζει ζωντάνια και ενέργεια, με εκδηλώσεις που συνδυάζουν μουσική, φαγητό, τέχνη και πολιτισμό, δημιουργώντας την τέλεια ατμόσφαιρα για αξέχαστες εμπειρίες.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Απρ 2025 | 20:57

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος η Ελλάδα να αποπληρώσει δέκα χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου

Ο Κ.ς Πιερρακάκης τόνισε ότι "έχουμε ήδη αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ τρία χρόνια πριν. Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ 18 Απρ 2025 | 09:02

Τι σημαίνει για τους Ελλήνες δανειολήπτες η νέα μείωση των επιτοκίων - Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πώς μεταφράζεται για τους Ελληνες που έχουν πάρει δάνεια η νέα μείωση των επιτοκίων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 11 Απρ 2025 | 22:52

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το πρώτο μνημόνιο δέκα χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο

Οι πληρωμές, οι οποίες θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια πριν από τη λήξη των δανείων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Απρ 2025 | 15:46

"Σπίτι μου ΙΙ": Πάνω από 4.300 δάνεια αξίας 520 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα - Τα στοιχεία ανά Περιφέρεια

Το 45% των ήδη εγκεκριμένων δανείων στο πλαίσιο του "Σπίτι μου ΙΙ" αφορά σε επωφελούμενους έως 37 ετών.

17 Μαρ 2025 | 09:00

Τελευταία ευκαιρία να τους δείτε live: Μία κορυφαία μπάντα μας αποχαιρετά για τα καλά

Οι ήρωες της σκηνής των 80s ετοιμάζονται για τις αποχαιρετιστήριες συναυλίες τους στο "Gagarin" (14, 15, 19, 21, 22/3).

06 Μαρ 2025 | 09:00

Ο Papazó κάνει viral διασκευές απ΄το "Μπαλκόνι" τώρα και στη "Σελήνη"

Ο δημιουργός του viral μουσικού πρότζεκτ "το μπαλκόνι του Papazó" μιλάει στο "α" λίγο πριν την έναρξη του κύκλου εμφανίσεών του "Διακοπές στη Σελήνη" στο "Arch Club" (από 6/3 και για τις Πέμπτες του Μαρτίου).

ΥΠΟΙΚ 01 Μαρ 2025 | 09:46

Νέο πακέτο μέτρων με αύξηση κατώτατου μισθού από 1 Απριλίου, αγροτικά χρέη και "πάγωμα" προσωπικής διαφοράς

Οι πρώτες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην διευρυμένη ατζέντα στοχευμένων μέτρων που έχει καταστρώσει και υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών

ΗΠΑ 26 Φεβ 2025 | 20:23

Ο Μασκ αποψιλώνει το δημόσιο αλλά πήρε 38 δισ. από κρατικές επιχορηγήσεις - Αποκάλυψη της Washington Post

Ο Ίλον Μασκ έχει πάρει τουλάχιστον 38 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω κυβερνητικών συμβολαίων, επιδοτήσεων και δανείων, γεγονός που τον βοήθησε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

22 Φεβ 2025 | 09:00

Τα events που θα μας βάλουν στο κλίμα της Αποκριάς

Προτάσεις για πάρτι, open-air δρώμενα, μασκαρέματα και συναυλίες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 15 Φεβ 2025 | 12:51

Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων για την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα: Ποιους αφορά - Οι διαδικασίες - Χρηστικός οδηγός

Το νέο Ταμείο απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.

13 Φεβ 2025 | 09:00

Ο σπουδαίος βιολονίστας Julian Rachlin "συναντά" τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος Λιθουανός βιολονίστας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύουν έργα του Παπαδημητρίου, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πρεμιέρας της "Συμφωνίας αρ. 1" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 06 Φεβ 2025 | 15:30

Ο διάσημος πιανίστας και μαέστρος Ντανιέλ Μπάρενμπoιμ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον

Ο Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ αποχώρησε τον Ιανουάριο 2023 για λόγους υγείας από την διεύθυνση της Οπερας του Βερολίνου

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 04 Φεβ 2025 | 11:16

Πώς θα αγοράσετε σπίτι αν σας… κόβει το "Σπίτι μου 2": Το plan B με τα στεγαστικά και ο γρίφος των επιτοκίων

Το ότι τα δάνεια του προγράμματος "Σπίτι μου 2" μονοπωλούν αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν στεγαστικά δάνεια.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ 26 Ιαν 2025 | 10:41

Πώς θα αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας κερδίζοντας έως και 9.000 ευρώ από τόκους

Σηκώνεται η αυλαία για τα άτοκα δάνεια του προγράμματος "αναβαθμίζω το σπίτι μου".

26 Ιαν 2025 | 09:00

Πόσα γνωρίζεις αλήθεια για τους Green Day;

Παίξε το παιχνίδι ερωτήσεων του "α" και ανακάλυψε τα πιο διασκεδαστικά facts για το απόλυτο pop punk φαινόμενο.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 22 Ιαν 2025 | 18:02

Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Επίκαιρη ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 19 Ιαν 2025 | 13:29
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 17 Ιαν 2025 | 16:09

Δείτε αναλυτικά τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες στα δάνεια για το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2"

Αναλυτικά, το ύψος των επιτοκίων που προσφέρει η κάθε τράπεζα για τα δάνεια στο πρόγραμμα "Σπίτι μου 2"

09 Ιαν 2025 | 09:00

Η Λίνα Νικολακοπούλου για τον ΛΕΞ, τον "Καιρό των Τσιγγάνων" και τα 35 χρόνια του "Παραδέχτηκα" που γιορτάζει στο Παλλάς

Παραμένει ενεργή στην υπόθεση τραγούδι, έχει άποψη για όσα συμβαίνουν, αλλά και ιστορίες να θυμάται από την καθοριστική της συνεργασία με τον Goran Bregović, 35 χρόνια πριν. Τις οποίες και μας ξετύλιξε πρόθυμα, καθώς ετοιμάζεται να τα γιορτάσει, με μια μεγάλη συναυλία στο "Παλλάς" (13/1).

25 Δεκ 2024 | 09:00

Ρεβεγιόν με Άννα Βίσση, Κωνσταντίνο Αργυρό, Φουρέιρα, και πολλούς ακόμα!

Τα προγράμματα που ήδη τρέχουν στα κέντρα όπου "χτυπά" η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης της Αθήνας σπεύδουν να προσθέσουν εξτρά ημερομηνίες, καθώς γνωρίζουν ότι οι Έλληνες το έχουμε "παράδοση" να γιορτάζουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με έξοδο σε αγαπημένους καλλιτέχνες.

24 Δεκ 2024 | 09:00

Το "Υπάρχω" φέρνει ξανά το λαϊκό τραγούδι στο κινηματογραφικό προσκήνιο

Η βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη είναι πάνω απ’ όλα ένας φόρος τιμής στη μουσική και το σινεμά του παρελθόντος.

23 Δεκ 2024 | 09:00

Τι χριστουγεννιάτικες συναυλίες θα δούμε στην Αθήνα;

Έφτασε, λοιπόν, η περίοδος που η πόλη φοράει τα χειμερινά της στολίδια, ώστε να γιορτάσει τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την έλευση ενός Νέου Έτους. Παράλληλα, βέβαια –όπως κάθε χρονιά– ανεβαίνει και ο δημιουργικός "πυρετός" στους χώρους εκείνους που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν κάτι σπέσιαλ στο κοινό, με τον σχεδιασμό τους να ξετυλίγεται πλούσιος.

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ" 18 Δεκ 2024 | 07:25

Ποιοι θα λάβουν άτοκα δάνεια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους: Τα κριτήρια και ο αυστηρός κανόνας

Μηδενικό επιτόκιο για δάνεια 5000 - 25.000 ευρώ. Από 3 έως 7 έτη η περίοδος αποπληρωμής. Ποιοι χάνουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ 17 Δεκ 2024 | 08:59

Συστήνεται φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών - Θα μένουν στο (πρώην) σπίτι τους με ενοίκιο

Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων αποτελεί έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που έρχεται να στηρίξει δανειολήπτες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Δεκ 2025 | 09:32

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ηθοποιοί τα Χριστούγεννα - Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ηθοποιοί στα θέατρα στις 27 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία σειρά από αιτήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Δεκ 2025 | 08:25

Η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη στο TheTOC: "Το κράτος μας είναι ανάπηρο και όχι οι Κωφοί"

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μιλά στο TheTOC για την παράσταση "Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού", τη νοηματική γλώσσα και την αδυναμία της κοινωνίας να ακούσει τη διαφορετικότητα.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 13 Δεκ 2025 | 10:50

Φώτης Κόντογλου, ένας εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

Ο Κόντογλου είναι μία δυσανάγνωστη ανήσυχη προσωπικότητα. Κοσμοπολίτης, χιουμορίστας από τη μία, κλειστός, μονοκόμματος, απότομος από την άλλη.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 12 Δεκ 2025 | 16:50

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παιδικό παραμύθι γίνεται μιούζικαλ

Ένα μιούζικαλ με πολύ τραγούδι, γέλιο, συναίσθημα και χριστουγεννιάτικη μαγεία, που μας θυμίζει πως: "Όταν μοιράζεσαι την αγάπη, ο κόσμος γελά ξανά!"

ΦΙΑΤ 12 Δεκ 2025 | 11:08

12 τελευταίες παραστάσεις για το θεατρικό φαινόμενο με Μαρκουλάκη και Τρικαλιώτη

Δωδεκα τελευταίες παραστάσεις για την ανατρεπτική βιωματική θεατρική εμπειρία "ΟΛΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ" στον πρώην βιομηχανικό χώρο της ΦΙΑΤ.

ΘΕΑΤΡΟ 104 12 Δεκ 2025 | 11:00

Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Από τις 12 Ιανουαρίου και μόνο για 10 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Θέατρο 104.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Δεκ 2025 | 10:50

ΕΡΤ: Σε αίθουσα Γιώργου Παπαστεφάνου μετονομάζεται η ταινιοθήκη της ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τίμησε η ΕΡΤ με αφορμή τη δωρεά του συνόλου της δισκογραφικής του συλλογής και βιβλιοθήκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ CLOUD 9 12 Δεκ 2025 | 10:47

Το Nice n Easy Piraeus Tower παρουσιάζει τον Δημήτρη Χριστοφορίδη με τη νέα του παράσταση

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επιστρέφει φέτος με τη νέα του stand-up comedy παράσταση "Λέω να πάρω Κάκτο".

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 12 Δεκ 2025 | 10:39

"Το Όνειρο Ενός Γελοίου": Παράταση για τη sold out μυσταγωγία της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Η θερμή υποδοχή του κοινού στις πρώτες sold out παραστάσεις του "Ονείρου ενός Γελοίου" ανέδειξε εκ νέου τη δυναμική του έργου και τη μυσταγωγική σκηνική του δύναμη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 11 Δεκ 2025 | 17:10

Νατάσσα Μποφίλιου: "Ας αφήσουμε τα τραγούδια και τη μουσική να μιλήσουν γιατί μιλούν καλύτερα" [Βίντεο]

Μετά την παρέμβαση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δεν επέτρεψε τη χρήση του έργου του, η περιοδεία αναμορφώθηκε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 11 Δεκ 2025 | 16:12

Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Bleu" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ενώ ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 11 Δεκ 2025 | 15:35

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Υπογράφει τους στίχους του νέου άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα

Ο κορυφαίος στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού, o Λευτέρης Παπαδόπουλος, γράφει τους στίχους για τα νέα τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα

11 Δεκ 2025 | 07:38

Πρεμιέρες στα σινεμά: Μια διαφορετική ματιά στη μητρότητα, στην οικογένεια, στην αγάπη και στα Χριστούγεννα

Φεστιβαλικές δημιουργίες και δυο ταινίες τρόμου, που αναμένεται να τραβήξουν το δικό τους κοινό, κάνουν πρεμιέρα δυο εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10 Δεκ 2025 | 23:42

Αυτό είναι το φαγητό που μπήκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO

Χαμηλού κόστους και χορταστικό, καθώς φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα, το πιάτο που ξεχώρισε η UNESCO

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ROM-COM 10 Δεκ 2025 | 15:44

Θλίψη για τη Βρετανίδα συγγραφέα Σόφι Κινσέλα: Πέθανε σε ηλικία 55 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου

Η οικονομική ρεπόρτερ που στα 24 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα και έγινε η βασίλισσα του rom-com με εκατομμύρια πωλήσεις - Πέθανε από καρκίνο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 12:26

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Christmas market, Santa run, συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια

Εκδηλώσεις και δράσεις για κάθε ηλικία, που θα απλώνονται στις γωνιές της πόλης, προγραμμάτισε ο Δήμος Αθηναίων για την εορταστική περίοδο και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

10 Δεκ 2025 | 11:47

Ξεκίνησε με sold out το "In Motion" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και για όλη την οικογένεια

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 10 Δεκ 2025 | 11:42

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου, γίνεται η πιο χριστουγεννιάτικη ιστορία

Μια αστεία, διαδραστική, ευφάνταστη και μαγική παράσταση για όλη την οικογένεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 10 Δεκ 2025 | 11:34

Τα Xριστουγεννιάτικα Ζαμομίνια και η μυστηριώδης εξαφάνιση του Αη Βασίλη, στο θέατρο Πορεία

Τα Ζαμομίνια, αυτή η υπέροχη μουσική ομάδα, έχει βρει τη θεατρική της στέγη στο Πορεία.

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 10 Δεκ 2025 | 11:27

Στην UNESCO το σπαθόλαδο Δράμας - Το θαυματουργό λαδάκι για το δέρμα, παλιό γιατροσόφι

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή τριών νέων στοιχείων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

09 Δεκ 2025 | 15:09

Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι

Μουσική διεύθυνση: Emiliano Gonzalez Toro - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια μυσταγωγική εμπειρία στο Μέγαρο

09 Δεκ 2025 | 14:48

Μέγαρο Μουσικής: Ουρανία Γκάσιου - Ελένη Κεβεντσίδου - 2 Οργανίστες - 4 Χέρια Στη μνήμη του Νίκολας Κύναστον

Μια μοναδική σύμπραξη στο εκκλησιαστικό όργανο προς τιμήν του Νίκολας Κύναστον - Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 09 Δεκ 2025 | 08:45

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Το περιοδικό Time τον ανακήρυξε "Καλλιτέχνη της Χρονιάς"

Καλλιτέχνη της Χρονιάς για το 2025 ανακήρυξε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το περιοδικό "Time".

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ 08 Δεκ 2025 | 18:31

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες: "Φιγουράρει" η Bugonia του Λάνθιμου

Η BUGONIA του Λάνθιμου φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της χρονιάς - Ποιες υποψηφιότες είναι φαβορί

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 08 Δεκ 2025 | 16:51

Το ''Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" βασισμένο στο βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά για λίγες ακόμα παραστάσεις

Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές γεμάτες επιτυχίες, εξαιρετικές κριτικές και θερμή ανταπόκριση από το κοινό, το έργο ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Θέατρο Αλκμήνη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 10:58

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ για το "Wisdom of Happiness" και τον Δαλάι Λάμα: Συμπόνια και προσφορά κλειδί για τη "γαλήνη του μυαλού"

Από τότε που συνάντησε τον Δαλάι Λάμα, ο Γκιρ είναι ένθερμος ακτιβιστής για την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ 07 Δεκ 2025 | 10:46
ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΙ 05 Δεκ 2025 | 20:23

Εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε τη λύση ενός αινίγματος: Ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ από αγαλματίδια υπηρετών

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 05 Δεκ 2025 | 12:24

Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η παγκόσμια περιοδεία τους, με αλλαγή ονόματος - Η νέα αφίσα και η ανακοίνωση

Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης ανακοίνωσαν εκ νέου την παγκόσμια περιοδεία τους, για την οποία έγινε τεράστια συζήτηση και προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις.

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 05 Δεκ 2025 | 10:41

Μαρία Κάλλας: Αναβάλλεται η προβολή της ταινίας παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι, στο Θέατρο Παλλάς

Αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας, η προβολή της ταινίας "Maria Callas Monica Bellucci: An Encounter / Μαρία Κάλλας - Μόνικα Μπελούτσι: Μια συνάντηση", παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι στο Παλλάς.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 04 Δεκ 2025 | 15:59

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Steve Cropper

Μυθική φυσιογνωμία της Stax Records, ο Steve Cropper έφυγε από τη ζωή στα 84 του

04 Δεκ 2025 | 14:30

"Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα μάς καλεί σε ένα ταξίδι όπου οι ευχές παίρνουν ζωή και το παραμύθι αρχίζει ξανά – εδώ, στο Μέγαρο, από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2026.

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 04 Δεκ 2025 | 14:10

"Ο Μότσαρτ και η μαγεία των Χριστουγέννων" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με τη μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, η Ορχήστρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαχρονικά αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου με αγαπημένες μελωδίες των Χριστουγέννων.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 04 Δεκ 2025 | 10:58

"Το ημερολόγιο ενός τρελού": Η σπουδαία παράσταση του Στάθη Λιβαθινού επιστρέφει για 2η χρονιά

Το συγκλονιστικό πρωτοπρόσωπο αφήγημα του σπουδαίου Ρώσσου λογοτέχνη, παρουσιάζεται για 2η σεζόν και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε μια εντελώς νέα θεατρική προσέγγιση.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 04 Δεκ 2025 | 10:30
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 03 Δεκ 2025 | 17:57

Κατεβάζουν αυλαία τα θέατρα στις 5 Δεκεμβρίου λόγω απεργίας των ηθοποιών - Ποιες παραστάσεις αναβάλλονται

Οι ηθοποιοί υπογραμμίζουν πως "δεν ανεχόμαστε άλλο να κάνουμε μήνες πρόβες χωρίς να τις πληρωνόμαστε και να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομα μας"

ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 03 Δεκ 2025 | 16:27

Ίδρυμα Ευγενίδου: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου - Στο πλαίσιο αυτής, θα βραβευθεί για το έργο του το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ 03 Δεκ 2025 | 11:09

Ξεχωριστά προγράμματα από την ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάζει ξεχωριστά προγράμματα, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Δεκ 2025 | 23:47

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στηρίζει τον γιο του Μάνου Χατζιδάκι: Αγνόησαν προκλητικά τη βούλησή του - Τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό

"Θα μπορούσαν οι παραγωγοί να προχωρήσουν διαφορετικά τις συναυλίες τους", έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος, παίρνοντας θέση στη διαμάχη που ξέσπασε

02 Δεκ 2025 | 17:03

"Μια βραδιά στη Λιλιπούπολη" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Οι "Μουσικοί Περίπατοι" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θυμούνται και ξαναζωντανεύουν τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή τού Τρίτου Προγράμματος "Εδώ Λιλιπούπολη".

«ΠΑΙΞΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΠΑΛΑ» 02 Δεκ 2025 | 16:43

O Σταμάτης Κραουνάκης γράφει για τον Γιώργο Νταλάρα - To νέο ζεϊμπέκικο εμπνευσμένο από τη ζωή του ερμηνευτή

Ο Σταμάτης Κραουνάκης εμπνέεται από τη ζωή και την πορεία του Γιώργου Νταλάρα και γράφει ένα νέο ζεϊμπέκικο με τίτλο "Παίξε ρε φίλε μπάλα"

ΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ 02 Δεκ 2025 | 15:01

Μέγαρο Μουσικής: Les Arts Florissants: Ορατόριο των Χριστουγέννων - Η Θεία γέννηση μέσα από τη μουσική του Μπαχ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης - Η προπώληση έχει αρχίσει

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ 02 Δεκ 2025 | 14:59

Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου για την περιοδεία Μποφίλου - Χαρούλη - Το "μπλόκο" από τον γιο του Χατζιδάκι

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη αυριανή συνέντευξη Τύπου για το συναυλιακό project - Θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου στο Άμστερνταμ.

02 Δεκ 2025 | 10:15

Οι 5+1 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ο Sir Rod Stewart είναι ένας ζωντανός θρύλος

Καθώς η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και ο μοναδικός Sir Rod Stewart ετοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, μπαίνουμε στο κλίμα με μερικά από τα πιο απίθανα facts

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ 02 Δεκ 2025 | 10:02

Επιζών από το ναυάγιο της Πύλου παρέλαβε το βραβείο Δραματουργίας "Κάρολος Κουν" - Το έργο είναι εμπνευσμένο από εκεί

Στο έργο του Θανάση Τριαρίδη με τίτλο "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου" απονεμήθηκε το βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου των Βραβείων "Κάρολος Κουν".