Documenta 14: Πρεμιέρα για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο ... Κάσελ

Επιτέλους! Η συλλογή του πολύπαθου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παραδίδεται στο κοινό, πλην όμως, όχι στην Αθήνα αλλά στο Κάσελ. Μάθετε γιατί

documenta-14-premiera-gia-to-ethniko-mouseio-sugxronis-texnis-sto--kasel
SHARE THIS
0
SHARES

Το παλαιότερο Μουσείο στην ηπειρωτική Ευρώπη, το χτισμένο το 1779 Fridericianum, φέρει από την Τρίτη 7 Μαρτίου στην όψη της κεντρικής εισόδου του το δίχρωμο λευκοκίτρονο μπάνερ «Athen-Kassel». Βεβαίως όχι τυχαία. Η διεθνής έκθεση documenta 14 που βρίσκεται στην αιχμή της σύγχρονης τέχνης διοργανώνεται ως γνωστόν για πρώτη φορά - όχι μόνο στο Κάσελ, αλλά - από κοινού στην Αθήνα και στο Κάσελ, επανεξετάζοντας τη θέση αυτού του θεσμού κι αντιστρέφοντας τον συνηθισμένο μέχρι τώρα ρόλο του οικοδεσπότη μ' αυτόν του φιλοξενούμενου. Κι η προοπτική δεν είναι άλλη απ΄αυτής ενός αμοιβαίου «μαθήματος από την Αθήνα».  

Ο λόγος για μια διοργάνωση που προσδίδει διεθνή αναγνωρισιμότητα στην ελληνική τέχνη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεδομένου του ότι μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ θα παρουσιαστεί στο Κάσελ. Η διοργάνωση - που συνολικά διαρκεί 163 μέρες (έχει χαρακτηριστεί ως το «Μουσείο των 100 ημερών») ξεκινά στην Αθήνα στις 8 Απριλίου και διαρκεί έως τις 16 Ιουλίου, ενώ στο Κάσελ εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου και λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου.  Η documenta 14 θα φιλοξενηθεί στο ΕΜΣΤ το οποίο και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της διοργάνωσης. Με τη σειρά της η documenta 14 θα φιλοξενήσει τμήμα της μουσειολογικής μελέτης της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ με έργα από την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη στο Fridericianum του Κάσελ, πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του στην Αθήνα. 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Fridericianum του Κάσελ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας (ΕΜΣΤ) και η documenta 14 παρουσίασαν τις πτυχές της συνεργασίας τους στις πόλεις όπου εδρεύουν τα δύο ιδρύματα. Η Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) και ο Adam Szymczyk (Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14) ανακοίνωσαν ότι στον πυρήνα αυτής της συνεργασίας βρίσκεται ένας κοινός προβληματισμός: Πώς μπορούν η τέχνη και οι θεσμοί της να επιτελέσουν το δημόσιο και κοινωφελές έργο τους;

Μπορεί η μεταφορά ελληνικών έργων στο Κάσελ να γίνει σχετικά εύκολα, η πρεμιέρα τους, όμως, στο χώρο που στεγάζεται το ΕΜΣΤ, στο πρώην εργαστάσιο Φιξ δεν παρουσιάζει ανάλογες ευκολίες. Κι αυτό διότι η μουσειακή μελέτη απαιτεί ακόμα μια σειρά από υπογραφές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την έγκριση του Συμβουλίου Επικρατείας, τη δημοσίευση ΦΕΚ που θα έχει ως συνέπεια την κύρηξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού κι επιστημονικών συνεργατών σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που εκκρεμεί. Στο Κάσελ, λοιπόν, θα δούμε αυτό που περιέγραψε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ ως «μέρος της μουσειολογικής μελέτης που κατατέθηκε στο ΥΠΠΟ τον Απρίλιο του 2016», όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 200 έργα από 70 και πλέον καλλιτέχνες. Η έκθεση του ΕΜΣΤ στο Fridericianum του Κάσελ κατά τη διάρκεια της documenta 14 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η συλλογή του μουσείου παρουσιάζεται στη Γερμανία. 

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, η documenta καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το τι σημαίνει δημόσιο προϊόν στις μέρες μας, σε όλα τα επίπεδα – καλλιτεχνικό, πολιτικό και οικονομικό. 

Η παρουσίαση των έργων της documenta 14, ωστόσο, δεν θα παραμείνει μόνο στο ΕΜΣΤ. Θα απλωθεί σ΄ όλο το μήκος και πλάτος του κτηρίου αποτελώντας ένα υπόδειγμα για τις υπόλοιπες συνεργασίες με δημόσια ιδρύματα της ελληνικής πρωτεύουσας όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, εκεί όπου τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκαινιάστηκε η Βουλή των Σωμάτων –το Πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων της documenta 14– καθώς και εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπενάκη, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, αρχεία, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και χώροι που αντιπροσωπεύουν την εμπειρία της κουλτούρας του δρόμου.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook