Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός τέχνης Χρήστος Ιωακειμίδης

Συνδιαμόρφωσε ορισμένες από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης

efuge-apo-ti-zwi-o-istorikos-texnis-xristos-iwakeimidis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιμελητές εκθέσεων, ο ιστορικός τέχνης Χρήστος Ιωακειμίδης.

Ο Χρήστος Ιωακειμίδης έζησε και εργάσθηκε στη Γερμανία όπου συνδιαμόρφωσε ορισμένες από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης, καρπό της συνεργασίας του με καλλιτέχνες όπως ο Γιόζεφ Μπόϋς.

Με το έργο του αποτύπωσε ιστορικά εικαστικά ρεύματα που ορίζουν το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό στίγμα της εποχής μας. Οι μεγάλες εικαστικές διοργανώσεις που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε βασίστηκαν στην πρωτοπόρα θεωρητική και επιμελητική του αντίληψη. Ανάμεσά τους ιστορικές εκθέσεις - τομές στο εξωτερικό. Το "ZEITGEIST" στο Martin-Gropius-Bau, Βερολίνο 1982/83,  την "Γερμανική Τέχνη στον 20ο Αιώνα" στην Royal Academy of Arts, Λονδίνο, 1985/86, το "METROPOLIS" ΣΤΟ Martin-Gropius-Bau, Βερολίνο 1991,  την "Αμερικανική Τέχνη στον 20ο Αιώνα" στο Βερολίνο κ.ά. Το 1985 ιδρύθηκε η "Zeitgeist Society για την Προώθηση των Τεχνών στο Βερολίνο" στο μουσείο Martin-Gropius-Bau. της οποίας υπήρξε γενικός γραμματέας.

Ο Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σε ηλικία 20 ετών μετέβη στη Γερμανία και σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Στουτγάρδη και ιστορία της τέχνης και πολιτιστική κοινωνιολογία στη Χαϊδελβέργη. Από το 1958 ζούσε  στο Βερολίνο. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα διοργάνωσε το Outlook, μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού για τρεις μήνες. Υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο Ιωακειμίδης   παρουσίασε 85 σημαντικούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, με νέες παραγωγές και έργα in situ που εκτέθηκαν σε τρεις χώρους, καλύπτοντας 5.000 τετραγωνικά.  Ήταν μια έκθεση -σταθμός για την σύγχρονη ελληνική τέχνη που συνοδεύτηκε από το σκάνδαλο της λογοκρισίας που άσκησε το Υπουργείο Πολιτισμού στον πίνακα του Τιερί ντε Κορντιέ. Για την υπόθεση αυτή ο  Χρήστος Ιωακειμίδης δικάστηκε και αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια.   

Το 2011 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.  Η Σύγκλητος της Σχολής αποφάσισε να τιμήσει τον Χ.  Ιωακειμίδη για την εξαίρετη και διακεκριμένη προσφορά του στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Δώρισε τη μεγάλη βιβλιοθήκη του στη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών, στην οποία υπάρχει πτέρυγα με το όνομά του. Άφησε πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο σε θέματα που σχετίζονται με την τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει και ζούσε στην Κυψέλη.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook