ΕΜΣΤ: Το άλλο...γιοφύρι της Αρτας. Γιορτή με απορίες και απουσίες.

Σε άλλο...γιοφύρι Αρτας έχει εξελιχθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Εν μέσω καυτών ερωτημάτων για το άνοιγμά του έγινε γιορτή με κυβερνητικούς φορείς απόντες.

emst-to-allogiofuri-tis-artas-giorti-me-apories-kai-apousies
|
SHARE THIS
0
SHARES

     ΄Ελαμψαν δια της απουσίας τους οι κυβερνητικοί φορείς στη γιορτή που διοργάνωσε σήμερα το μεσημέρι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εν μέσω καυτών ερωτημάτων για το άνοιγμά του και της θύελλας που προκάλεσε η πρόσφατη ακύρωση -για το 2015- της δωρεάς 3 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το μουσείο. 

   Γιατί απουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού στη γιορτή; Και γιατί παραπέμφθηκε για την επόμενη χρονιά από το Συμβούλιο Μουσείων η μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη για το ΕΜΣΤ - σημειωτέον, προαπαιτούμενο να ανοίξει; «Ροκανίζει», άραγε,  χρόνο μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2016 που λήγει η θητεία της κυρίας Κοσκινά το υπουργείο και ο κ. Α. Μπαλτάς, ο οποίος φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή της ιδρυτικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ,  Άννας Καφέτση; 

      Το μείζον ζήτημα του ανοίγματος του Μουσείου (που έχει γίνει κάτι σαν το γιοφύρι της Αρτας) δημιούργησε βομβαρδισμό ερωτήσεων στη νυν διευθύντριά του, Κατερίνα Κοσκινά, η οποία έδωσε κάποιες απαντήσεις ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν είναι συνέντευξη τύπου. 

   Τι είπε η κυρία Κοσκινά; ΄Οτι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκρεμοτήτων που αφορούν το Μουσείο έχουν «κλείσει» και ότι έχει απομείνει θα «κλείσει» εντός του 2015. Τι μένει, λοιπόν, για να ανοίξει το Μουσείο ; «Τα θέματα που αφορούν στην Πολιτεία». Και πότε θα ανοίξει, λοιπόν; «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να ανοίξει το Μουσείο. Τώρα το πότε θα ανοίξει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...», λέει στο TheTOC. 

   Και ως προς τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου που ακυρώθηκε λόγω μη υλοποίησης προαπαιτουμένων για να δοθεί; Καταρχάς, η κ. Κοσκινά αποκάλυψε ότι η εν λόγω δωρεά  είχε λήξει από τις 28 Απριλίου Απριλίου, αλλά δεν αποσύρθηκε καθώς είχε υπάρξει μια σιωπηρή παράταση για την περίπτωση που το ΕΜΣΤ κατάφερνε ως το τέλος του χρόνου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, κάτι το οποίο τελικά όπως διαπιστώθηκε δεν επετεύχθη.

 Θα γίνει εκ νέου αίτηση για δωρεά το 2016; Η κυρία Κοσκινά μας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα αίτηση προς το Ιδρυμα Νιάρχου για δωρεά αν δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί. 

   Η ίδια, επίσης, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την παράταση της θητείας της Αν θα καλύψει, δηλαδή, τετραετία από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της (πέρσι τέτοια εποχή), όπως η ίδια υποστηρίζει, ενώ το υπουργείο θεωρεί πως εκτελεί τη θητεία της προηγούμενης διευθύντριας Αννας Καφέτση, που λήγει στο τέλος αυτού του έτους. Σημειώνεται ότι στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει και η, επί 14 χρόνια, διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ΄Αννα Καφέτση, που απομακρύνθηκε κατά πολλούς με άδικο και άκομψο τρόπο από τη θέση της επί υπουργείας Κ. Τασούλα. 

 

   

   

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook