«Ενάτη» του Μπετόβεν: To TheTOC.gr στην πρόβα της ΚΟΑ

Λίγο πριν την πανηγυρική συναυλία, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., το TheTOC.gr «συναντά» την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Με την Ωδή στη Χαρά, αλλά χωρίς «επίσημο ένδυμα»

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πανηγυρική συναυλία της Παρασκευής, 28 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που δίνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε με τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, είναι sold out. Το TheTOC.gr «τρύπωσε» στην πρόβα της ΚΟΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να «κλέψει» ένα «κομμάτι» χαράς από το μεγαλειώδες φινάλε της Ωδής στη Χαρά.

Οπως είπε άλλωστε, ο Βασίλης Χριστόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και μαέστρος της συναυλίας, υπενθυμίζοντας τα προφανή «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικές συμφωνίες, είναι Πολιτισμός».

Η Ενάτη Συμφωνία είναι κυρίως γνωστή για το μεγαλειώδες της φινάλε, βασισμένο στην Ωδή στην Χαρά του μεγάλου Γερμανού ποιητή και δραματουργού, Φρήντριχ Σίλλερ

Η παρτιτούρα της Ενάτης – 350 σελίδες (!)

Πόσες πρόβες, πόση προετοιμασία απαιτείται για την εκτέλεση ενός κορυφαίου έργου, όπως η Ενάτη; Και πώς είναι η Ορχήστρα χωρίς επίσημο ένδυμα; Και ο μαέστρος; Και πόσες σελίδες είναι η παρτιτούρα του έργου; Τόμος ολόκληρος: 350 σελίδες!

Το μεγαλειώδες φινάλε

Σύμβολο των υψηλότερων ιδανικών της ανθρωπότητας και της συναδέλφωσης των λαών, η Ενάτη Συμφωνία είναι κυρίως γνωστή για το μεγαλειώδες της φινάλε, βασισμένο στην Ωδή στην Χαρά του μεγάλου Γερμανού ποιητή και δραματουργού, Φρήντριχ Σίλλερ. Η μουσική της συνόδευσε σημαδιακές, «χαρμόσυνες» στιγμές της Ιστορίας και της Τέχνης, αλλά συχνά έγινε αντικείμενο καπήλευσης από ολοκληρωτικά καθεστώτα, που θέλησαν μάταια να οικειοποιηθούν τη δύναμη του οράματός της· όμως, ακριβώς χάρη στην αυθεντική αυτή δύναμη, η Ενάτη φτάνει ως τις μέρες μας ως μία από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας.

Ενάτη του Μπετόβεν

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρρόζο, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ίδρυμα Europamusicale.

Με την ΚΟΑ συμπράττουν για τη συναυλία της 28ης Φεβρουαρίου, λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας - Μυρτώ Παπαθανασίου (υψίφωνος), Ανν-Κατρίν Ναϊντού (μεσόφωνος), Μάρκους Σαίφερ (τενόρος), Ράινχαρντ Χάγκεν (βαρύτονος), αλλά και η εξαιρετική Χορωδία της Συμφωνικής της Βαμβέργης.

Η ΚΟΑ (που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρουσίασε αύξηση των εσόδων από εισιτήρια κατά 90% χωρίς να αυξήσει τις τιμές), είναι μία Ορχήστρα «ζωντανή», παραγωγική, με ένα νεανικό κοινό που την ακολουθεί πιστά, δράση σε πόλεις της περιφέρειας, αλλά και κοινωνικό έργο, όπως συνεργασία με το 18 ΑΝΩ. 

tip Η φωτογραφία με τον τροχό είναι από την εφετινή καμπάνια της ΚΟΑ. Πόσοι άνθρωποι παράγουν μουσική χωρίς να το ξέρουν; Τη σχέση, που ασυναίσθητα έχουμε όλοι με τη μουσική, αποτυπώνει η καμπάνια -κινήσεις που ερήμην τους, θυμίζουν μουσικούς εν δράσει. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook