Follow us

Η Αγγελική Κοτταρίδη στο TheTOC.gr

Η «διάδοχος του Μανόλη Ανδρόνικου», αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, που με τις ανακαλύψεις των νέων θησαυρών στη Βεργίνα έγινε πρόσωπο της ημέρας, στο TheTOC.gr -«Να σωθεί για πάντα η μνήμη»

Ειρήνη Ορφανίδου
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Η Αγγελική Κοτταρίδη στο TheTOC.gr

Οι πρώτες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, τα 37 χρόνια ανασκαφών στη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ο Δάσκαλος Μανόλης Ανδρόνικος, οι προσδοκίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, τα ΕΣΠΑ, ο χρόνος έκθεσης των ευρημάτων στο κοινό.

Η Λυδή αρχόντισσα, βασίλισσα των Μακεδόνων... η πολύχρυση Δέσποινα των Αιγών, που θα την "αναστήσουμε" στην καρδιά του καινούριου μουσείου

Και μαζί, οι «επικές» στιγμές των ανασκαφών, οι «προσωπικές» στιγμές των ανασκαφών, η συλλογική μνήμη, ο αγαπημένος της Αφροδίτης, η ανατροπή του νόμου της φθοράς και «μια φορά και έναν καιρό, η Λυδή αρχόντισσα, βασίλισσα των Μακεδόνων…η πολύχρυση Δέσποινα των Αιγών, που θα την "αναστήσουμε" στην καρδιά του καινούργιου μουσείου».

Διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διευθύντρια τεσσάρων μουσείων (Αιγών, Πέλλας, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Βέροιας), υπεύθυνη από το 1991 για τις ανασκαφές και τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των Αιγών, της βασιλικής πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η Αγγελική Κοτταρίδη τιμήθηκε το 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, για το επιστημονικό της έργο.

Όπως λέει TheTOC.gr «από δω και πέρα ξεκινά η συζήτηση».

Πώς υποδέχτηκε η επιστημονική κοινότητα τις ανακοινώσεις σας στο συνέδριο;

«Νομίζω καλά, έχουμε υλικό για συζήτηση.... Οι συνάδελφοι εντυπωσιάστηκαν -είναι εντυπωσιακό ως σύνολο, εννοώ το σύνολο των είκοσι τάφων. Επίσης, είναι σημαντικό, ότι μπορούμε να τους συσχετίζουμε, οπότε, από δω και πέρα, ξεκινά η συζήτηση: Πώς συσχετίζουμε τι και με ποιόν».

Η Αγγελική Κοτταρίδη τιμήθηκε το 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος για το επιστημονικό της έργο

Πόσα χρόνια χρειάστηκαν μέχρι να φτάσετε στην ανακοίνωση;

«Εάν εννοείται τη συγκεκριμένη ανασκαφική περιοχή, είχαμε μία ανασκαφή την περίοδο 1993 - 1996, οπότε και σκάψαμε κάποιους από τους τάφους. Με τους υπόλοιπους ασχοληθήκαμε πρόσφατα, την περίοδο 2012-13. Εάν εννοείτε όμως, πώς ωριμάζουν αυτά τα πράγματα, πότε αρχίζει κάποιος να αντιλαμβάνεται την ιδιοσυστασία ενός τόπου, είμαι εκεί, στις Αιγές, από φοιτήτρια, δηλαδή εδώ και 37 ολόκληρα χρόνια».

Υπήρξατε επί σειρά ετών συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου. Τώρα, με την ανακάλυψη αυτή, σας αποδίδετε ήδη, ο χαρακτηρισμός «διάδοχος του Μανόλη Ανδρόνικου».

«(...) Κοιτάξτε, δεν είναι βασίλειο για να έχουμε διαδοχές. Ο Δάσκαλος ήταν για μένα ένας πολύ αγαπημένος άνθρωπος. Οπωσδήποτε είναι πολύ σημαντικός ο συσχετισμός, σε πολλά επίπεδα, πέραν αυτού όμως, είμαι εκεί επειδή αγαπώ τα αρχαία. Και θα συνεχίσω να τα αγαπώ. Αυτή είναι μια αγάπη πολύ σταθερή στη ζωή μου...»

Η Αγγελική Κοτταρίδη στο TheTOC.gr
Μανόλης Ανδρόνικος- Αγγελική Κοτταρίδη σε ανασκαφή το 1989

Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Υπουργείου Πολιτισμού; Μετά την ανακοίνωση σας.

Τα μνημεία είναι χώροι όπου συμπυκνώνεται η συλλογική μνήμη

«Τι θα ήθελα, εννοείτε... Θα ήθελα το Υπουργείο να στηρίζει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, κυρίως στην περιφέρεια, γιατί μπορούμε να κάνουμε πραγματικά σημαντική δουλειά. Τα έργα ΕΣΠΑ που γίνονται τώρα, μπορούν να προκαλέσουν μία «κοσμογονία». Και στο επίπεδο της επιστήμης, (όπως τώρα, με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία δείχνει ότι δεν είμαστε απλώς διαχειριστές) και στο επίπεδο όμως της διαχείρισης, να κάνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους προσιτούς, που σημαίνει, συστατικά αειφόρου ανάπτυξης για τις περιοχές, (βοηθούν τον τουρισμό, για να το πούμε ανοιχτά), αλλά και σε επίπεδο αυτογνωσίας και συνάφειας των ανθρώπων. Τα μνημεία είναι χώροι όπου συμπυκνώνεται η συλλογική μνήμη. Όταν νιώθουμε ενταγμένοι στη συνέχεια, στο όλον της ανθρώπινης παρουσίας -είναι λίγο φιλοσοφικό, αλλά αυτό είναι- αποκτούμε διαφορετική αντίληψη, ευρύτερη. Το Υπουργείο λοιπόν, μπορεί να στηρίξει τη δουλειά μας. Προσβλέπουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στις Αιγές έχουμε ένα ολόκληρο ανάκτορο να “σηκώσουμε”, το ανάκτορο του Φιλίππου, στο οποίο δουλεύουμε ήδη – οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Πότε τα ευρήματα θα εκτεθούν, θα είναι επισκέψιμα για το κοινό;

Γιατί δυστυχώς αυτοί οι τάφοι είναι κατεστραμμένοι, δεν είναι ολόκληροι και ακέραιοι

«Εάν εννοείτε τα ευρήματα αυτής της ομάδας, ένα μέρος, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να είναι έτοιμο το 2015. Διότι αυτοί οι τάφοι βρέθηκαν στο πλαίσιο ενός έργου που αναδεικνύει το νεκροταφείο των τύμβων σε αρχαιολογικό πάρκο. Ωστόσο, επειδή, είναι πολλά, ετοιμάζουμε μελέτη για τον τρόπο με τον οποίον θα τα διαχειριστούμε: Τι είδους στέγαστρα, τι είδους συντήρηση θα γίνει; Γιατί δυστυχώς, αυτοί οι τάφοι είναι κατεστραμμένοι, δεν είναι ολόκληροι και ακέραιοι (θα ήταν πολύ ωραίο, αλλά δεν είναι είναι), χρειάζονται πολύ συντήρηση και μία “έξυπνη” διαχείριση με στέγαστρα.Όπως σας είπα, ετοιμάζουμε τη μελέτη. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχουμε χρηματοδότηση κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, εννοώ το ΕΣΠΑ μέχρι το 2020, οπότε εάν αυτό πάει καλά, σε τρία -τέσσερα χρόνια, θα είναι επισκέψιμα για το κοινό. Oσον αφορά στα κινητά, μερικά από τα οποία είναι και πάρα πολύ ωραία, αυτά θα μπορούν να εκτεθούν στο Νέο Μουσείο που ετοιμάζουμε στις Αιγές, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015».

Η Αγγελική Κοτταρίδη στο TheTOC.gr - εικόνα 2
Αρχαιολόγοι στις Αιγές

Ενας αρχαιολόγος πεδίου, όπως εσείς, έχει αναμετρηθεί επί δεκαετίες, εκτός των άλλων, με το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το χώμα, τη λάσπη, την προσμονή. Ποια είναι η δική σας «στιγμή του χρόνου», από τη «σκόνη του χρόνου»;

«Υπάρχουν πολλές «επικές» στιγμές, σκέφτομαι όμως να μοιραστώ μαζί σας μια πιο “λυρική”… Μάιος, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στη Βεργίνα, έγραφα για τους έρωτες της Μεγάλης Θεάς στον κήπο του Μουσείου, ήταν, θυμάμαι, πανσέληνος, αηδόνια και μυρωδιά γιασεμιού και τα πάθη του Άδωνη να με βασανίζουν όλη νύχτα…. Κατάφερα παρόλα αυτά να τελειώσω το άρθρο ως τα ξημερώματα, ήπια έναν καφέ και πήγα στην ανασκαφή… Σκάβαμε λίγο πιο πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, εκεί που είναι τώρα πάρκο για τους επισκέπτες… Καθαρίζουμε λοιπόν σιγά-σιγά έναν τάφο του 4ου αι. π.Χ. είμαστε στο επίπεδο ταφής και φαίνονται σιγά-σιγά τα σκουλαρίκια και οι πόρπες της νεκρής, δυό- τρία πήλινα αγγεία και ξαφνικά… το πρόσωπο του Άδωνη! Τρελάθηκα…Ήταν ένα απολύτως σπάνιο μυροδοχείο ανάγλυφο στο σχήμα κεφαλιού με τη μορφή του ωραίου Φρύγα βοσκού … Έτσι μας φανερώθηκε στις Αιγές για πρώτη και μοναδική φορά ο αγαπημένος της Αφροδίτης…»

Ποια η αντίδραση μπροστά στη μεγάλη ανακάλυψη;

«Ευθύνη και υποχρέωση… Να μη γίνει κανένα λάθος, να μη χαθεί κανένα στοιχείο -όσα καταλαβαίνουμε και όσα δεν καταλαβαίνουμε- να ανατραπεί ο νόμος της φθοράς, να σωθεί για πάντα η μνήμη… αυτό μπροστά σε κάθε ανακάλυψη μεγάλη και μικρή, γιατί στην πραγματικότητα για τον αρχαιολόγο δεν πρέπει να υπάρχει ασήμαντο εύρημα…»

Πώς αρχίζει η πιο όμορφη ιστορία που σας έχουν «αφηγηθεί» τα ευρήματα σας;

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια αρχοντοπούλα στη Λυδία μεγαλωμένη στα πούπουλα και στα αρώματα… Τότε ο Μέγας βασιλεύς Δαρείος αποφάσισε να περάσει τον Ελλήσποντο και να κατακτήσει τη γη των Θρακών.. Ο σατράπης Μεγάβαζος, ο πορθητής της Θράκης, βρήκε στον βασιλιά των Μακεδόνων Αμύντα έναν πολύτιμο σύμμαχο και η αρχοντοπούλα μας έφτασε νύφη στις Αιγές φέρνοντας μαζί της τις ιστορίες του Μίδα, τριαντάφυλλα εκατόφυλλα, ένθερμη πίστη στη Μεγάλη Μητέρα…. Πέθανε λίγο πριν την εισβολή του Ξέρξη χωρίς να έχει φτάσει τα σαράντα και άφησε μια κόρη, την πριγκίπισσα Γυγαία που έδωσε με τη σειρά της τον γιο της Αμύντα, έναν Μακεδόνα άρχοντα, στη Μικρά Ασία… Η Λυδή αρχόντισσα, βασίλισσα των Μακεδόνων, κατέβηκε στον Άδη τυλιγμένη στο χρυσάφι και στην πορφύρα, με ρόκα ασημένια και σκήπτρο ιερό κεντημένο με κεχριμπάρια… Αυτή είναι η πολύχρυση “Δέσποινα των Αιγών” που θα την “αναστήσουμε” στην καρδιά του καινούριου μουσείου…»

* Η Αγγελική Κοτταρίδη, εκτός από τη διατριβή της με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία και 122 επιστημονικά άρθρα, μελέτες και παρουσιάσεις, με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αιγές και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα, την τέχνη και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ελληνιστικό κόσμο, τη μαγεία, τον μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και τη σημασία της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πώς η Αθήνα άλλαξε τον τρόπο που τρώει πίτσα

Η πίτσα έχει αλλάξει πίστα στην πόλη, με δύο σημαντικές παραμέτρους να σηματοδοτούν την εποχή της Pizza 2.0.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 20 Δεκ 2025 | 20:19

Πέθανε η σπουδαία αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού

"Ανεκτίμητη και διαρκής η συμβολή της", δήλωσε η Λ. Μενδώνη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Σεπ 2025 | 16:45

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σισμανίδης

Η ανάρτηση στο facebook της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τον Κωνσταντίνο Σισμανίδη

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 19 Σεπ 2025 | 18:40

Εuronews: Ανασκαφές στα Κατεχόμενα για αναζήτηση λειψάνων Ελληνοκυπρίων

Η Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου πραγματοποιεί ανασκαφές στη Γαλάτεια, στην επαρχία Αμμοχώστου, αναζητώντας τα λείψανα ενός ατόμου από τη Γιαλούσα που εξαφανίστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1974

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 11 Σεπ 2025 | 17:57

Τουρκία: Ανασκαφές στην Καισάρεια έφεραν στην επιφάνεια κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατομμυρίων ετών

Οι ανασκαφές στην Καισάρεια έφεραν επίσης στο φως ποικιλία απολιθωμάτων συμπεριλαμβανομένων προϊστορικών καμηλοπαρδάλεων, ελεφάντων, μαμούθ, ρινόκερων

"ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ" 16 Ιουλ 2025 | 23:25

Σπουδαία ανακάλυψη: Ανασκαφές στην Τροία "φωτίζουν" την αλήθεια για τον Τρωικό Πόλεμο [εικόνες]

Σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου, ο πόλεμος ξεκίνησε αφότου ο Πάρης της Τροίας απήγαγε την Ελένη, σύζυγο του Σπαρτιάτη βασιλιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιουλ 2025 | 15:54

ΕΕΤΑΑ: Έρχονται voucher για παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ - Πώς θα κάνετε αίτηση

Εντός Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ καθώς επίσης και για ΚΔΑΠ

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ 25 Ιουν 2025 | 09:13

Η μεγάλη απάτη των 5,7 εκατ. ευρώ με εγκέφαλο έναν λογιστή: Δίκτυο 40 εταιρειών και 122 λογαριασμών

Από το 2020 είχε αποκομίσει 5.700.000 ευρώ από ψευδείς αιτήσεις αποζημίωσης ενοικίου (COVID-19), επιστρεπτέων προκαταβολών, επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και εισφορών ΕΦΚΑ.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 15 Μαϊ 2025 | 12:09

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιoλόγος Γιάννης Τζεδάκις

"Υπηρέτησε πολύπλευρα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", ανέφερε στo συλλυπητήριο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 14 Μαϊ 2025 | 18:58

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης σε ηλικία 71 ετών

Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Βαλαβάνης εντόπισε στον ελαιώνα της Ιτέας τα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ 07 Μαϊ 2025 | 07:55

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε γίνονται οι αιτήσεις για εγγραφές – Ολα τα δικαιολογητικά

Σε πολλούς Δήμους οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει καθώς είναι μια διαδικασία αυτόνομη που διεξάγεται αποκλειστικά με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 14 Απρ 2025 | 12:43

Πιερρακάκης - Παπαθανάσης: Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη οι δυο πυλώνες της οικονομικής πολιτικής

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, η προσπάθεια αφορά στο να μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

31 Μαρ 2025 | 21:41

Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου αρχαιολόγου και πανεπιστημιακού Γιώργου Κορρέ: Αφιερώθηκε στην Πύλο και τη Μεσσηνία

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος και αρχαιολόγος Γιώργιος Κορρές.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Μαρ 2025 | 12:28

Βεργίνα: Εντυπωσιακές εικόνες της τοιχογραφίας με το κυνήγι στον Τάφο του Φιλίππου Β - Αριστούργημα της κλασικής αρχαιότητας

Η πρώτη ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη του σημαντικότερου και μεγαλύτερων διαστάσεων ζωγραφικού έργου του κλασικού κόσμου

04 Μαρ 2025 | 18:32

Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Ακαμάτης

Ο Ιωάννης Ακαμάτης συνέβαλε καθοριστικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2026 | 16:16

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης "έξαλλος" με τον Καποδίστρια του Σμαραγδή: Επίπεδο σχολικής παράστασης και διαστρέβλωση γεγονότων

Το μόνο σχόλιο για την ταινία του Σμαραγδή θα έπρεπε να είναι το χάχανο...γράφει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο ζωγράφος και γλύπτης, Νικόλαος Ζήβας

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 24 Ιαν 2026 | 06:12
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 06:00

Αντώνης Καλογιάννης: "Η φωνή της ψυχής μας" - Μια μουσική βραδιά μνήμης και αγάπης στο Θέατρο Παλλάς

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ερμηνευτής ουσίας – μια φωνή που έδωσε πνοή σε μεγάλες ιδέες, σε στίχους ποιητικούς και σε μουσικές που σφράγισαν εποχές.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ 23 Ιαν 2026 | 17:14

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε μία ξεχωριστή σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών και δημιουργών της νέας γενιάς

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 22 Ιαν 2026 | 17:13

Όσκαρ 2026: Ρεκόρ για τους "Αμαρτωλούς" με 16 υποψηφιότητες - Στην κούρσα και η "Βουγονία" του Λάνθιμου με 4

Και φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στην κούρσα διεκδίκησης των Όσκαρ με την ταινία του "Βουγονία"

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 22 Ιαν 2026 | 15:38

Μάριο Μπανούσι: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού θεάτρου πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε θεάτρου Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα τιμάται ο 27χρονος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα παιδί θαύμα του ελληνικού θέατρου.

22 Ιαν 2026 | 11:20

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκουκαι και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

21 Ιαν 2026 | 17:34

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2026: Ένας ζωντανός θεσμός πολιτισμού, παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας

Μελέτης Ηλίας, Ελένη Φουρέιρα, Μαρίνα Σάττι, STAVENTO, Κατερίνα Λιόλιου, Πάνος Βλάχος, Sidarta και Mente Fuente, Ειρήνη Παπαδοπούλου δίνουν τον φετινό παλμό

ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Ιαν 2026 | 15:29

''Astoria'': Νέα μεγάλη παραγωγή τον Μάρτιο στο θέατρο Παλλάς

Μια μουσική παράσταση που φωτίζει με αλήθεια και συγκίνηση τις ζωές, τα όνειρα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας που προσπαθεί να ριζώσει σε έναν ξένο τόπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 20 Ιαν 2026 | 15:02

"Ελπίδα και Αγάπη": Μουσικό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

30/1 20 Ιαν 2026 | 13:44

Φωνές – 4 Αιώνες: Ένα μουσικό ταξίδι τεσσάρων αιώνων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις αιώνες μουσικής έκφρασης, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 20 Ιαν 2026 | 13:30

Πρεμιέρα για την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" της Φωτεινής Αθερίδου

Μια καταιγίδα σκέψεων, λέξεων, νεύρων και γέλιου. Μια ιστορία που δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ 20/2 20 Ιαν 2026 | 13:25

Τα "Μπουζούκια στην Πίστα" επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η παράσταση που αρέσει. Πειράζει; Ε όχι, δεν πειράζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:24

"Σεσουάρ για Δολοφόνους": Επιστρέφει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Πρεμιέρα για την αγαπημένη διαδραστική και απολαυστική κωμωδία, που απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και θέλουν να παίρνουν… την κατάσταση στα χέρια τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 20 Ιαν 2026 | 13:18

Το Τρίτο Στεφάνι μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης προσέλευσης

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και διασκευή Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη και τολμηρή πρόταση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Ιαν 2026 | 09:39

Ακρόαση για το διάσημο μιούζικαλ "CABARET"

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

17Η ΧΡΟΝΙΑ 20 Ιαν 2026 | 09:25

"Σεσουάρ για δολοφόνους:" Η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", η πανέξυπνη κωμωδία των Μπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, συνεχίζεται για 17η χρονιά στην Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ 19 Ιαν 2026 | 15:18

Ο μύθος του Οιδίποδα από τον Γιώργο Νταλάρα: Η ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής και Κορυφαίος του χορού ερμήνευσε τις μουσικές του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου βασισμένα στον μύθο του Οιδίποδα.

ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 19 Ιαν 2026 | 15:05

Ένα νέο θέατρο στην πλατεία Μαβίλη

Είναι ο πρώτος θεατρικός χώρος που εγκαθίσταται στην πλατεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της πόλη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ 19 Ιαν 2026 | 09:29

Μεγάλη Χίμαιρα: "Είμαι ηθοποιός, όχι πολιτικός", απαντά η Φωτεινή Πελούζο για τις ερωτικές σκηνές

Ξεπέρασαν τις 2.100.000 οι θεάσεις της κορυφαίας διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα" στο ERTFLIX - Οι αντιδράσεις για τις ερωτικές σκηνές.

ΟΔΥΝΗ 17 Ιαν 2026 | 12:42

Συγκίνηση στην κηδεία του Γιάννη Ξυλούρη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο "Ψαρογιάννη"

Η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, στον τόπο που τον γέννησε και τον σφράγισε μουσικά

Η ΚΗΔΕΙΑ 17 Ιαν 2026 | 12:26

Μέλπω Ζαροκώστα: Στο Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός - Η έκκληση της οικογένειας της

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην ηθοποιό θα δοθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 17 Ιαν 2026 | 10:19

Θησείο: H γοητευτική γειτονιά με τη μακρά ιστορία, τους θρύλους και τα ευτράπελα

Σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, το Θησείο είναι γειτονιά πολύβουη και πολύχρωμη

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ 16 Ιαν 2026 | 20:30

Μέλπω Ζαρόκωστα: Ο γάμος στα 19 της, οι δύο σύζυγοι και οι συνεχόμενες μάχες με τον καρκίνο

Η Μέλπω Ζαρόκωστα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου άφησε την τελευταία της πνοή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 16 Ιαν 2026 | 14:16

Μέλπω Ζαρόκωστα: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Την είδηση του θανάτου της Μ. Ζαρόκωστα έκανε γνωστή η ανιψιά της ηθοποιού Νταίζη Γαλιατσάτου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 15 Ιαν 2026 | 15:05

Πέθανε ο Γιάννης Ξυλούρης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για την απώλεια του Ψαρογιάννη

Ο αδερφός του Nίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη, Ψαρογιάννης δημιούργησε νέες συνθέσεις στη κρητική μουσική.- "Μοναδική η τεχνική του στο λαούτο"

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" 15 Ιαν 2026 | 13:40

Η Ελλη Τρίγγου γίνεται η πιο πολυσυζητημένη "Αγία"

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

15 Ιαν 2026 | 13:12

Το άγνωστο αρχείο Μπρεστ αποκαλύπτεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το 2026 αποτελεί ορόσημο στη ζωή της, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 15 Ιαν 2026 | 13:07

"Η μεγάλη χίμαιρα": Το πλοίο "Μαρίνα" βυθίζεται και η μοίρα των ηρώων αλλάζει για πάντα

Το δράμα των ηρώων που έπλασε ο Μ. Καραγάτσης βαθαίνει και μετά από ένα ναυάγιο όλα πρόκειται να αλλάξουν…

15 Ιαν 2026 | 11:25

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days, 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Τέσσερις παραστάσεις και μία βιντεοεγκατάσταση αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης "ODD-Onassis Dance Days", που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σκηνές της Στέγης.

ΤΑΙΝΙΕΣ 15 Ιαν 2026 | 09:31

Πάμε σινεμά: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ φαβορί για Οσκαρ με το "Marty Supreme" και 5 ακόμα πρεμιέρες

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η δραματική κομεντί εποχής "Marty Supreme", με τον, πιο ώριμο από ποτέ, Τιμοτέ Σαλαμέ.

ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 14 Ιαν 2026 | 12:54

Η προσβασιμότητα στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής"

"Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής" μεταφέρει το μήνυμα της προσβασιμότητας, της αλληλεγγύης και της επανάστασης ως συλλογικής πράξης.

14 Ιαν 2026 | 12:33

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί μία σπαρταριστή μαύρη κωμωδία για τον έρωτα, την προδοσία και την… κουζίνα

Η παράσταση "Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" έρχεται να μας προκαλέσει και να μας θυμίσει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται – ενίοτε – και ζεστό.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 14 Ιαν 2026 | 12:17

"Η Ιστορία πάντα παραμονεύει": Νέος κύκλος παραστάσεων για τη "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα

Το εμβληματικό τελευταίο μυθιστόρημα του Τσίρκα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή του Άρη Λάσκου και σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΣΚΟΥ 13 Ιαν 2026 | 13:47

Ο Pan Pan γιόρτασε την διαμαντένια απονομή της "Ανισόπεδης Ντίσκο" και παρουσίασε τo νέο του άλμπουμ

Ο Pan Pan αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους και αγαπητούς εκπρόσωπους της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας.

ΧΟΡΟΣ 13 Ιαν 2026 | 13:02

Τhe great nothing: Το νέο έργο της Αντωνίας Οικονόμου στο Τζάμια Κρύσταλλα

Ένα σπασμένο τρίπτυχο στον χώρο και τον χρόνο -μια απαθανάτιση- όπου το ανοίκειο οικειοποιείται δίχως έκπληξη και η επιθυμία και ο τρόμος συνυπάρχουν.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 13 Ιαν 2026 | 12:58

Η Ντόρα Μπακοπούλου και η Catherine Larsen-Maguire σε σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 για μια συναυλία υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13 Ιαν 2026 | 12:49

Δυο μεγάλες συναυλίες με τον Μανώλη Μητσιά: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Μανώλης Μητσιάς ευτύχησε να ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σχεδόν 100 τραγούδια με στίχους που ο Νίκος Γκάτσος έγραψε ειδικά για τη φωνή του.

14 ΕΩΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 13 Ιαν 2026 | 11:55

Το Grease The Musical έρχεται απευθείας από το Λονδίνο στο Christmas Theater

Επιστρέφει στη θεατρική σκηνή η ιστορία για τον πρώτο έρωτα, τα εφηβικά όνειρα και τον ακαταμάχητο ήχο του rock ’n’ roll

ΕΡΤ 13 Ιαν 2026 | 11:12

Ο εγγονός του ίδιου του Καραγάτση παίζει στη "Μεγάλη Χίμαιρα" - Ποιος είναι και ποιον υποδύεται

Μέρος στη μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ "Μεγάλη Χίμαιρα"- που έχει ταράξει τα τηλεοπτικά νερά- παίρνει ο εγγονός του ίδιου του συγγραφέα του βιβλίου, Μ. Καραγάτση.

SOCIAL MEDIA 13 Ιαν 2026 | 08:28

Γιώργος Λάνθιμος: Οι φωτογραφίες του από τις Χρυσές Σφαίρες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

Ο Γιώργος Λάνθιμος μοιράστηκε με τους followers του στο Instagram στιγμιότυπα από την τελετή, δίνοντας τη δική του "ματιά" στη βραδιά.

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΕΜΣΤ 12 Ιαν 2026 | 15:41

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο ΕΜΣΤ την ερχόμενη άνοιξη

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει τρεις ατομικές εκθέσεις ισάριθμών σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δεν είναι πια στη ζωή.

ΑΠΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12 Ιαν 2026 | 15:31

"Όλα λάθος": Η ξεκαρδιστική κωμωδία κάνει πρεμιέρα στο θέατρο "Αλεξανδράκης"

Η κωμωδία των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields, που έχει κατακτήσει τα βραβεία και τους κριτικούς σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται να "σαρώσει" το κοινό της Αθήνας

12 Ιαν 2026 | 13:41

Takedown (or submissions) της Ελένης Αρβανίτη - antisocial

Εγκαίνια: Tετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026, στις 20:30- Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 2026, Τετάρτη - Σάββατο 20:00 - 22:00

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 13:07

Η πιο ανατρεπτική "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων' επιστρέφει στο Θέατρο Ροές για 4 παραστάσεις

Το έργο αναδύθηκε σε εποχή κομβική κι έχει αφήσει έως και σήμερα το αποτύπωμά του στη συλλογική μνήμη, ως μύθος, που φέρει πολύπλευρες σημασίες.

ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 12 Ιαν 2026 | 12:46

"Το δέντρο που ματώνει": Ενα έργο - γροθιά για την ενδοοικογενειακή βία, στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Μια μικρή κοινωνία που βλέπει, ακούει και γνωρίζει, αλλά σιωπά.

12 Ιαν 2026 | 12:43

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Πέντε ηθοποιοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ τα αγόρια να βρούνε τη θέση τους σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και προσπαθεί να απαλλαγεί από τους παραδοσιακούς κανόνες της πατριαρχίας.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 12 Ιαν 2026 | 12:43

Borodin Quartet: Το ιστορικό Κουαρτέτο επιστρέφει στο Μέγαρο

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 20:30 - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 12 Ιαν 2026 | 12:39

O Γιώργος Παπαγεωργίου αναμετριέται με το εμβληματικό "1984" του Τζ. Οργουελ

Μέσα σ’ έναν τερατώδη κόσμο, πώς γίνεται να μην μετατραπείς σε τέρας;

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 12 Ιαν 2026 | 11:08

Σαν σήμερα γεννιέται η Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας και ο γάμος με τον Καζάκο και μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 12 Ιαν 2026 | 08:29

Καποδίστριας: Πόσο κόστισε και ποια είναι ως τώρα τα έσοδα της ταινίας που σαρώνει στις αίθουσες

Η κινηματογραφική παραγωγή, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Σμαραγδή, έχει "κόψει" 474.815 εισιτήρια από την πρεμιέρα της στις 25 Δεκεμβρίου 2025.

ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ 12 Ιαν 2026 | 07:46

Χρυσές Σφαίρες: Σάρωσε το "One Battle After Another" με τον Ντι Κάπριο, καλύτερος ηθοποιός ο Τιμοτέ Σαλαμέ -Ολοι οι νικητές

Οι νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες στην 83η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, η οποία διεξήχθη στο Μπέβερλι Χιλς.

ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΡΟΚ 11 Ιαν 2026 | 18:40

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Μπομπ Γουέιρ, κιθαρίστας των Grateful Dead

Μπομπ Γουέιρ, ο κιθαρίστας που συνίδρυσε τους Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Σέλεϊ Γουίντερς: Η μεγάλη ηθοποιός, παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και ερωτικής τόλμης

Η ακαταμάχητη ηθοποιός και πάντα ζωηρή στην προσωπική της ζωή, θα συνάψει πραγματικά αμέτρητους ερωτικούς δεσμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 18:23

"Smoke on the Water": Οι ομοιότητες του διασημότερου τραγουδιού των Deep Purple με την τραγωδία στο Κραν Μοντανά

Σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο - Η διαφορά στο περιστατικό που περιγράφει το τραγούδι είναι πως δεν υπήρξαν θύματα

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 31 Δεκ 2025 | 15:33

"Μεγάλη χίμαιρα": Πρωτοχρονιά με τα πρώτα δύο επεισόδια της νέας τεράστιας παραγωγής της ΕΡΤ

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με τη νέα σειρά της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα", τη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ 31 Δεκ 2025 | 12:26

"Ο γάμος, όπως γίνεται συνήθως, είναι ανήθικος": Στο φως οι άγνωστες επιστολές του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου

Το Αρχείο του Γεωργίου Παπανικολάου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδιόγραφες επιστολές ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητές του 20ου αιώνα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 29 Δεκ 2025 | 19:40

"Καποδίστριας": Απανωτά sold out για την ταινία του Σμαραγδή - Οι κριτικοί τη "θάβουν, το κοινό την αποθεώνει

Ο "Καποδίστριας" έχει κόψει ήδη 144.712 εισιτήρια, κάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, των τελευταίων 15 ετών