«Η Ανάκριση» ξανά στην Αθήνα

Το έργο του Γερμανού Πέτερ Βάις για τις ιδέες και τις πράξεις του ναζισμού, την ατομική και κοινωνική ενοχή και ευθύνη, επιστρέφει από 12 Μαρτίου, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»

i-anakrisi-ksana-stin-athina
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται».

Το έργο «Η Ανάκριση» (Die Ermittlung), που ανέβηκε αμέσως μόλις γράφτηκε, το 1965, ταυτόχρονα σε 15 θεατρικές σκηνές στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία και στο Λονδίνο (σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ), είναι ένα δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του 12μελούς θιάσου –μεταξύ άλλων, Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Θόδωρος Γράμψας, Παύλος Ορκόπουλος- «η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας… Θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποιά διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος.»

 

H παράσταση επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», μετά από ένα διάλειμμα 20 ημερών

H παράσταση επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», μετά από ένα διάλειμμα 20 ημερών, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων στην Αθήνα ανοίγει την Τετάρτη 12 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Απριλίου. Η απόδοση και σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Τσακίρη.

Η δίκη της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς και ο Πέτερ Βάις

Ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις, διακεκριμένη προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσίασε το έργο «Η Ανάκριση», αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965).

Ο Βάις έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία προς το Άουσβιτς

Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Η δίκη γνώρισε τεράστια δημοσιότητα και ήδη πριν την απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων στις 19 και 20 Αυγούστου 1965, ο Βάις με βάση τα ντοκουμέντα της δίκης έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία, προς το Άουσβιτς. Να φτάσουμε με τα τρένα στην αποβάθρα, να μπούμε στο στρατόπεδο από την πύλη που είχε την επιγραφή «Η Εργασία Απελευθερώνει», να είμαστε παρόντες στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις στον «Μαύρο Τοίχο» και να φτάσουμε μπροστά στους φούρνους των κρεματορίων, όπου αποτεφρώθηκαν, μόνο στο συγκρότημα στρατοπέδων του Άουσβιτς, περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ' όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέγα πλήθος Εβραίων - ανάμεσά τους και 55 έως 60.000 Έλληνες Εβραίοι -, ένα πλήθος διανοούμενων, ένας τεράστιος αριθμός αιχμάλωτων πολέμου, αντιστασιακοί, τσιγγάνοι και άλλες ομάδες πολιτών που «νόθευαν» το αίμα της αρίας φυλής.

Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση, Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου

Σκηνικά/Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Θόδωρος Γράμψας, Παύλος Ορκόπουλος, Κώστας Μπάρας, Δημήτρης Καλαντζής, Σπύρος Τσεκούρας, Τζένη Κόλλια, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Ευθύμης Ξυπολιτάς

Info: Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, τηλ. 210 36 36 144 – 210 36 25 520

Ticketservices: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 210 72 34 56 7 www.ticketservices.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook