Η Αθήνα χρεοκόπησε την documenta 14;

Λίγο πριν κατεβάσει ρολά η documenta 14 οι αποκαλύψεις για «χρεοκοπία» δίνουν άλλη διάσταση στη διεθνή διοργάνωση

i-athina-xreokopise-tin-documenta-14
SHARE THIS
0
SHARES

Ο διευθυντής της documenta 14, Ανταμ Σίμτσεκ έφερε τη διεθνώς διάσημη έκθεση στο χείλος της χρεοκοπίας, δεδομένου του ότι η documenta πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά υπερβαίνοντας το budjet της, ξεκινά μεγάλο άρθρο του artnet news δίνοντας μια νέα διάσταση στην έκθεση και χρεώνοντας τη ρίζα του οικονομικού προβλήματος της documenta 14 στην Αθήνα που, ως γνωστόν, μοιράστηκε για πρώτη φορά τη διοργάνωση με τη γενέτειρα πόλη της, το Κάσελ.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα HNA, που έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα, το έλλειμμα της documenta 14 φτάνει περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ   (8,3 εκατομμύρια δολάρια).

  Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δημαρχείου της πόλης του Κάσελ, ο δήμαρχος και το ΔΣ της εταιρείας που «τρέχει» την περίφημη έκθεση επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, καθώς επίσης και το ότι η πόλη του Κάσελ και το κρατίδιο της Εσσης «εγγυήθηκαν το ότι θα υπάρχει ρευστότητα» - χωρίς, όμως, να αναφέρονται ποσά δανείου. 

  «Το ΔΣ αναγνωρίζει τη  τεράστια σημασία της documenta 14 για την πόλη του Κάσελ», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση. «Η documenta 14 συνδέεται με το Κάσελ και θέλουμε να συνεχίσει να φέρνει παγκόσμιας κλάσης σύγχρονη τέχνη στην πόλη».  

  Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πως σπαταλήθηκε το μυθώδες ποσό των 37 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ' όλα αυτά, πολλές πηγές αναφέρουν ότι η ρίζα του προβλήματος ήταν η Αθήνα με το ελληνικό σκέλος της documenta 14 να κοστίζει περισσότερο απ' ότι αναμενόταν. 

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα εισιτήρια δεν κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό όριο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Ανταμ Σιμτσικ, ανέβασε τον πρoϋπολογισμό της έκθεσης στα ύψη αποφασίζοντας να τη «μοιράσει» σε δυο πόλεις την ώρα που ο chief executive Annette Kulenkampff, έκανε λίγα για να σταματήσει τη ροπή του προαναφερθέντος στο ... ξόδεμα χρημάτων, αναφέρεται στο άρθρο.

  Μια ροπή που φαίνεται να ενίσχυσε, πάντα σύμφωνα με τον ξένο τύπο, ο πρώην δήμαρχος του Κάσελ, Bertram Hilgen, που βρέθηκε στο ΔΣ των Συμβούλων της διοργάνωσης σε μια προσπάθεια να προστατέψει το όνομά του. Τώρα έγκειται στο διάδοχό του, Geselle, και τα άλλα μέλη του συμβουλίου να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ και να βρουν μια λύση στα οικονομικά προβλήματα της διοργάνωσης, καταλήγει το ρεπορτάζ.  

  Θα ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση η νέα συνάντηση του ΔΣ που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα; Αναμένονται απαντήσεις.  

(Στην κεντρική φωτογραφία: Από τη συνέντευξη τύπου της documenta 14 στο Μέγαρο Μουσικής. Δεύτερος από δεξιά ο Ανταμ Σιμτσικ), 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook