Η DOCUMENTA 14 συστήνεται στους Αθηναίους

Η κορυφαία διοργάνωση του Κάσελ φιλοξενείται στην Αθήνα και ξεκινά τις δράσεις της στο πάρκο Ελευθερίας

i-documenta-14-sustinetai-stous-athinaious
SHARE THIS
0
SHARES

Σε λίγες μέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, με επίκεντρο το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας που παραχωρήθηκε από τον δήμο για έναν χρόνο στη διοργάνωση, δίνοντας την ευκαιρία μια πρώτης επαφής της διεθνούς έκθεσης με το ελληνικό κοινό..

Η έκθεση εγκαινιάζεται την άνοιξη του 2017 στην Αθήνα (από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου), η οποία γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία της documenta που συν-φιλοξενεί τη διοργάνωση μαζί με τη γερμανική πόλη του Κάσελ (από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου).

 

Η documenta που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής και η συμφωνία για την από κοινού φιλοξενία ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο, από τους δημάρχους Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και Κάσελ κ. Bertram Hilgen.

Σε ένα χώρο γεμάτο ισχυρούς συμβολισμούς, στο Πάρκο Ελευθερίας, στο κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ, σε ένα χώρο που διαμόρφωσε ο εικαστικός Ανδρέας Αγγελιδάκης με κύβους και ορθογώνια παραλληλεπίπεδα από μαλακό υλικό, ντυμένα με πλαστικό προσομοίωση των τσιμεντένιων επιφανειών όταν φεύγουν τα καλούπια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ντοκουμέντα Άνταμ Σίμτσικ εστίασε όχι μόνο στον πολιτικό χαρακτήρα της έκθεσης αλλά και στην αμοιβαιότητα που πρέπει να αναπτυχθεί ανάμεσα οικοδεσποτών και φιλοξενούμενων, μέσα σε αυτό το κτίριο που ανοίγει για συζητήσεις και εργαστήρια κατά κύριο λόγο και όχι για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

Η πρώτη δημόσια Πράξη της Ντοκουμέντα, που αναζητά στην Αθήνα την ισορροπία ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πολιτικά πολιτιστικά και κοινωνικά πόλεις όπως είναι η Αθήνα και το Κάσελ είναι η υπεράσπιση μέσω του διαλόγου της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενάντια στις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και στη βία του κράτους. Ο επιμελητής του προγράμματος δημοσίων δράσεων, Πολ Πρεκιάντο, τόνισε ότι ο χώρος από όπου ξεκινά το πρόγραμμα των δημοσίων δράσεων της documenta 14 δεν είναι ούτε εκθεσιακός χώρος, ούτε χώρος διασκέψεων. «Είναι η θέση για το “Κοινοβούλιο των Σωμάτων”, μία πειραματική και κρίσιμη δημόσια σφαίρα, καθώς φαίνεται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί υποχωρούν.

 

Ως κονίστρα του πειραματισμού στη Δημόσια σφαίρα επελέγη το παλιό ΕΑΤ-ΕΣΑ, ένα ερείπιο της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο θα αλλάζει μορφή σε κάθε εκδήλωση.  Στο δεκαήμερο γνωριμίας με την Ντοκουμέντα θα περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συζητήσεις, περφόρμανς, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, προβολές και παρουσιάσεις. Έως τα εγκαίνια της έκθεσης documenta 14 στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 2017, το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, θα μεταμορφωθεί σε έναν πειραματικό δημόσιο χώρο, συστήνοντας στο κοινό ένα πλήθος από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, θεωρητικούς, ιστορικούς και επιμελητές.

 

Η Ντοκουμέντα προσκάλεσε σε αυτή την πρώτη της πράξη 45 συμμετέχοντες να «ασκήσουν την ελευθερία» μέσα σε αυτό το κτίριο, που, στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, χρησιμοποιούνταν ως έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. «Αντιλαμβανόμαστε την ελευθερία», λένε, «όπως ο Φουκώ– όχι ως ατομική ιδιοκτησία ούτε ως φυσικό δικαίωμα, αλλά ως πρακτική. Αφηνόμαστε στο ρεύμα της Ιστορίας. Υπάρχει ένας χώρος. Υπάρχουν κάποια σώματα. Υπάρχουν κάποιες φωνές. Τι σημαίνει να είμαστε μαζί, εδώ, τώρα; Τι μπορεί να γίνει; Ποιος και τι γίνεται ορατό; Ποιες φωνές μπορούν να ακουστούν και ποιες παραμένουν σιωπηλές; Πώς μπορεί να αναδιοργανωθεί η δημόσια σφαίρα»; Το κοινό όπως τονίζουν οι διοργανωτές δε θα είναι ούτε αισθητικός επισκέπτης, ούτε νεοφιλελεύθερος καταναλωτής.

Οι 34 Ασκήσεις Ελευθερίας έχουν στόχο να συνθέσουν μια queer αντιαποικιακή ευρωπαϊκή συμφωνία με αφετηρία τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, εμπλέκοντας στον διάλογο και φέρνοντας στο προσκήνιο  αντιφρονούσες, ετερογενείς και αποσιωπημένες αφηγήσεις. Αρχίζουμε φέρνοντας κοντά την παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον αντι-αποικιοκρατικό αγώνα για εθνική κυριαρχία των αυτόχθονων πληθυσμών στην Ευρώπη. Η φωνή του Antonio Negri –ενός από τους ιδρυτές του κινήματος Potere Operaio (Εργατική Εξουσία), το 1969, και μέλος της ιταλικής Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία)– συναντά τη φωνή του Niillas Somby, ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία των Σάμι, στον βορρά της Νορβηγίας.

Μέσα στην εγκατάσταση του Ανδρέα Αγγελιδάκη DEMOS που δημιουργεί ένα χώρο, σαν μια προγραμματιζόμενη συσκευή, με την οποία θα υπάρξει η διαπραγμάτευση της σχέσης μεταξύ σκηνής και κοινού, μεταξύ ερμηνευτή και συμμετέχοντα, μεταξύ δημοκρατίας και ελευθερίας θα συμμετάσχουν από τον Antonio Negri, θεωρητικό και πρωταγωνιστή της ιταλικής Αριστεράς τη δεκαετία του 70, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Κώστα Κορνέτη μέχρι τη μουσικοθεατρική ομάδα Πράσινες Σκύλες και τη συνθέτρια ερωτικών τραγουδιών «Πράσινη Λεσβία».

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες:

Αδέσποτες Σκύλες, AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), Ανδρέας Αγγελιδάκης, Άννα Αποστολλέλη, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Hawzhin Azeez, Άντζελα Μπρούσκου, Rüzgâr Buşki, Clémentine Deliss, Linnea Dick, Maria F. Dolores, Θέατρο Δωματίου, Bonita Ely, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Daniel García Andújar, Macarena Gómez-Barris, Στάθης Γουργουρής, Irena Haiduk, Jack Halberstam, Candice Hopkins, Regina José Galindo, Αρχηγός Robert Joseph, Νέλλη Καμπούρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Sevval Kılıç, Κατερίνα Λαμπρινού, Quinn Latimer, Πράσινη Λεσβία, Ana Longoni, MiniMaximum ImproVision, Naeem Mohaiemen, , Gizem Oruç, Νένη Πανουργιά, Άννα Παπαέτη, Jørgen Flindt Pedersen, Paul B. Preciado, Judith Revel, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γεωργία Σαγρή, Niillas Somby, Annie Sprinkle και Beth Stephens, Erik Stephensen, Adam Szymczyk, Diana Taylor, Πρόδρομος Τσινικόρης, Μαργαρίτα Τσώμου, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιωάννα Βόγλη, Τίνα Βορεάδη, Παντελής Βούλγαρης, Sergio Zevallos.

 

Περισσότερες πληροφορίες και διεύθυνση:

documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

11521 Αθήνα

Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

4-24 Σεπτεμβρίου ανοικτά από τις 7 μ.μ.

Από 1η Οκτωβρίου ανοικτά Τρίτη-Σάββατο, 5-10 μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook