Η μεγαλειώδης, ερωτική ζωγραφική του Γκούσταβ Κλιμτ

Τα πιο διάσημα έργα του αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ που σκανδάλισε την εποχή του. Πέθανε σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου το 1918.

i-megaleiwdis-erwtiki-zwgrafiki-tou-gkoustab-klimt
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γκούσταβ Κλιμτ, ένας από τους πιο ακριβούς και διάσημους ζωγράφους παγκοσμίως,  γεννήθηκε στο Μπάουμγκαρτεν, κοντά στην πόλη της Βιέννης, και ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της Άννα Φίνστερ. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Βιέννης.  Στα κορυφαία και πιο δημοφιλή έργα του ανήκει ο πίνακας Το φιλί (1907/08), που επαινέθηκε από το κοινό και τους κριτικούς και εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Στην ίδια δημιουργική περίοδο του Klimt ανήκει και η Προσωπογραφία της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ I, εξίσου διάσημο έργο καθώς και ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής μετά την πώλησή του, τον Ιούνιο του 2006.

O ερωτισμός που κυριαρχεί στα έργα του προκάλεσε αρκετές φορές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση των πινάκων που φιλοτέχνησε για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το ερωτικό στοιχείο είναι απροκάλυπτο και σε αρκετά από τα σχέδιά του, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως φόρο τιμής «στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων».

Αυτά είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του.

The Old Burgtheater, 1888-1889 - Gustav Klimt
The Old Burgtheater, 1888-1889 - Gustav Klimt

Το Burgtheater της Βιέννης, αντιπροσωπεύει το παλιό θέατρο στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια κυρίως παραστάσεων. Αυτό το παλιό κτίριο την εποχή εκείνη ήταν να κατεδαφιστεί και να ξαναχτιστεί, και η ζωγραφική του Klimt ήταν πολύτιμη σε ότι αφορά τα πρόσωπα, πολλά από τα οποία είναι αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της εποχής. 

Judith
Judith

Ο πίνακας απεικονίζει τον βιβλικό χαρακτήρα  της Ιουδήθ, κρατώντας το κομμένο κεφάλι του Ολοφέρνη. Η Ιουδήθ αποπνέει ένα βλέμμα γεμάτο από ηδονή και διαστροφή. Τα χαρακτηριστικά της μεταμορφώνονται, έτσι ώστε να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό έντασης και αποπλάνησης, κάτι στο οποίο ο Klimt επιτυγχάνει τοποθετώντας τη γυναίκα σε ένα ανέφικτο επίπεδο. Παρά την αλλαγή των χαρακτηριστικών στο πρόσωπο της, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την φίλη και ερωμένη του Klimt,  Adele Bloch-Bauer.

Το φιλί
Το φιλί

Σε ένα τέλειο τετράγωνο, ο καμβάς απεικονίζει ένα ζευγάρι που είναι αγκαλιασμένο, τα σώματά τους περιπλέκονται μέσα από τις περίτεχνες φόρμες. Διακοσμημένο με στιλ που επηρεάζεται από τις δύο γραμμικές δομές του σύγχρονου στιλ αρ νουβό και τις οργανικές μορφές του κινήματος Arts and Crafts.  Ο πίνακας σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Österreichische Galerie Belvedere στο παλάτι Belvedere, στην Βιέννη, και θεωρείται ευρέως ως ένα αριστούργημα της πρώιμης σύγχρονης περιόδου. Είναι ένα σύμβολο για την Βιέννη που αντικατοπτρίζει το βιεννέζικο αρ νουβό, και θεωρείται φυσικά το πιο δημοφιλές έργο του Klimt.

The Tree of Life, 1905
The Tree of Life, 1905

Δεσπόζει σε τοιχογραφία στο Palais Stoclet στις Βρυξέλλες σε κεντρικό σημείο. Το εσωτερικό αυτού του κτηρίου ήταν διακοσμημένο με μαρμάρινη επένδυση και έργα τέχνης. Στον χώρο περιλαμβάνονται ψηφιδωτά διαζώματα από τον Klimt και τοιχογραφίες του Ludwig Heinrich Jungnickel. Ο πίνακας δείχνει διαφορετικές επιρροές να συγκλίνουν μεταξύ τους, από τη βυζαντινή τέχνη του ψηφιδωτού στα ιαπωνικά χαρακτικά. Αλλά το βάρος πέφτει ειδικά στην αιγυπτιακή παράδοση που εκφράζονται από την στάση των στοιχείων και την επανάληψη των διακοσμητικών μοτίβων.

Ζωή και θάνατος
Ζωή και θάνατος

Η ανησυχητική και σκοτεινή εικόνα του θανάτου με τον αργαλειό στα χέρια και την περιπεπλεγμένη ομάδα των ανθρωπίνων οργάνων, όπου το χρώμα ανακτά τη ζωντάνια της διακόσμησης. Η αύξουσα δομή αφηγείται τα βασικά μοτίβα, από τη φιλία για την αγάπη και τη μητρότητα μέχρι την ρωμαλέα σωματική διάπλαση του ανθρώπου που θα εμπνεύσει αργότερα τον Egon Schiele (Ο Σίλε ήταν προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτραίτων του 20ου αιώνα).

Oι παρθένες
Oι παρθένες

Με τη συνήθη απεικόνιση του αριστοκρατίας, ο Klimt κάνει χρήση ερωτικών αλληγοριών, όπως έκανε και στο έργο ‘Ζωή και Θάνατος’. Εδώ η εμπλοκή των γυναικών έχει χάσει κάθε ρεαλισμό, όπως προκύπτει σχεδόν από το γυμνό στα αριστερά, και έτσι απορροφάται από το διακοσμητικό σχέδιο. Η ένωση της ομορφιάς με τέτοιες αφύσικες στάσεις, δείχνει μια νύξη στο εφήμερο της ζωής, μια αντανάκλαση της σύγχρονης κοινωνίας.

portrait of woman
portrait of woman

Με γρήγορο και ζωηρό ύφος, το πορτρέτο διαπνέεται από ένα γαλήνιο πνεύμα, ασυνήθιστο για τον Klimt. Εδώ εκφράζεται η μεταβολή του στο ρεαλισμό του προσώπου με λαμπερά χρώματα, φθάνοντας έτσι ένα εξπρεσιονιστικό ύφος, πολύ κοντά με τις εικόνες του Alexej von Jawlensky. 

 

The Three Ages of Woman
The Three Ages of Woman

Αυτός ο πίνακας κέρδισε το βραβείο στην διεθνή έκθεση τέχνης της Ρώμη το 1911. Ο καμβάς αναμιγνύει μια αίσθηση ακτιβισμού, σκληρών γεωμετρικών σχημάτων και μια απρόσμενη ψυχολογική ενδοσκόπηση στις εκφράσεις των τριών προσώπων. Το δραματικό προαίσθημα θανάτου στην τρίτη ηλικία, η προστατευτική νεαρή γυναίκα, και η γαλήνη του ύπνου από το παιδί.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook