Η ολοκαίνουργια Δραματική Σχολή του Εθνικού, δωρεά Ι. Λάτση, άνοιξε πύλες

Ηταν μια οικογενειακή θεατρική βραδιά γεμάτη αληθινή χαρά και βαθιά συγκίνηση. Μια βραδιά που επισφράγισε την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου.

i-olokainourgia-dramatiki-sxoli-tou-ethnikou-dwrea-i-latsi-anoikse-pules
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ηταν μια χαμηλότονη βραδιά χωρίς πολλά φλας και τυμπανοκρουσίες, αλλά γεμάτη αληθινή χαρά και βαθιά συγκίνηση.

Ηταν η βραδιά της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου όπου όλοι όσοι βρέθηκαν στο «Σχολείον» στην οδό Πειραιώς 52 είχαν να μοιραστούν μια κοινή σκέψη: Οτι ένα μεγάλο όνειρο, ένα όνειρο ζωής, μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα.

Ο εμβληματικός χώρος που ίδρυσε η Ειρήνη Παππά - και λόγω πολλών χρόνων αχρηστίας είχε χαρακτηριστεί ως η «κοιμωμένη της οδού Πειραιώς» - αναγεννήθηκε μέσα από δωρεά του Ιδρύματος Λάτση και της Μαριάννας Λάτση - αφιέρωμα στο έργο και τη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου. Το Ιδρυμα ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού για χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Δραματικής του Σχολής εκεί και της εγκατάστασης στον ίδιο χώρο του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου. 

Και την Παρασκευή, σ' αυτό τον μοναδικό και φορτισμένο με συμβολισμούς χώρο, έγινε αγιασμός και μια μικρή γιορτινή συγκέντρωση για επισφραγίσει και επίσημα το ξεκίνημα της λειτουργίας του. Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.  

«Δεν έχουμε πληρώσει εισιτήριο. Να καθίσουμε;»

Μ' αυτά τα λόγια το Στάθης Λιβαθινός βρέθηκε κοντά στους σπουδαστές στο Αμφιθέατρο του «Σχολείον» για να τους συστήσει τη Μαριάννα Λάτση, τον άνθρωπο πίσω από αυτή τη μεγάλη στιγμή (στιγμιότυπο στην κεντρική φωτογραφία)

«Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι», τους είπε. «Σήμερα είμαστε μάρτυρες σε κάτι που δεν συμβαίνει πολλές φορές. Ξέρετε πολύ καλά τι προηγήθηκε για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Σ' ένα χώρο με υποδομή που θα ζήλευαν πολλοί αντίστοιχοί του... Είναι τιμή μας να έχουμε κοντά μας έναν αγαπημένο άνθρωπο, τη Μαριάννα Λάτση που μας έκανε ένα δώρο. Με σεμνότητα και μεγαλείο πραγματοποίησε ένα μεγάλο μας όνειρο»

Ο Στάθης Λιβαθινός μνημόνευσε τη συνεργασία του με τον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου, «έναν  άνθρωπο με πολλές, φιλόδοξες ιδέες και παιδική καρδιά». ΄Οπως ανέφερε: «Μοιραστήκαμε πολλά και νιώθω τυχερός που βρέθηκα κοντά του. Πέρασαν πολλά χρόνια. Εκτοτε κύλησε το νερό στ' αυλάκι κι αυτό το ΚΑΤΙ συνέβη. Θέλω να ευχαριστήσω κι εσάς, το εξαίρετο team του Ιδρύματος Λάτση που δουλέψατε για να γίνει η μετεγκατάσταση». Και κατέληξε:  

«Αυτό δεν είναι μια πράξη χορηγίας, είναι δωρεά. Με τη δωρεά μόνο δίνεις, δεν παίρνεις, κι αυτό είναι σπουδαίο». 

Με τη σειρά της η Μαριάννα Λάτση ανέφερε απευθυνόμενη στους σπουδαστές: «Είμαι ευτυχής κι ενθουσιασμένη μ' αυτό που είδα. Κι εσείς τυχεροί που θα ζείτε εδώ - διότι βασικά εδώ θα ζείτε». Η κυρία Λάτση μίλησε για ένα «χώρο μαγικό» κι εξέφρασε τη συγκίνησή της που απευθυνόταν «στο μέλλον του θεάτρου». Και συμπλήρωσε: «Στο μόνο που θα διαφωνήσω με τον Στάθη Λιβαθινό είναι σ' αυτό που είπε ότι το Ιδρυμα δεν "παίρνει" τίποτα. Να ξέρετε ότι κι εγώ κι όσοι θα σας δουν θα πάρουν πάρα πολλά από εσάς...» Η κυρία Λάτση αναφέρθηκε στις μέρες που έζησε από πιο κοντά το Εθνικό θέατρο λόγω του Νίκου Κούρκουλου, κι αφού ευχαρίστησε κι εκείνη με τη σειρά της τους ανθρώπους του Ιδρύματος που εργάστηκαν για να γίνουν όλα «πολύ όμορφα και γρήγορα», κατέληξε: «Βρίσκεστε εδώ διότι ο Θεός σας έχει προικίσει με ταλέντο... Σας εύχομαι να πετυχαίνετε τους στόχους σας και να είστε πάντα καλά». 

Προηγήθηκε ξενάγηση της Μαριάννας Λάτση στους χώρους του «Σχολείον» από το Στάθη Λιβαθινό. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ανέλαβε τη χρηματοδότηση όλων των μελετών, καθώς και των εργασιών για τη δημιουργία τριών μεγάλων αιθουσών διδασκαλίας, εκ των οποίων η μία είναι αίθουσα χορού, ενός χώρου ο οποίος χρησιμοποιείται σα βιβλιοθήκη και ενός χώρου που φιλοξενεί τη Γραμματεία της Σχολής.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Λάτση είναι η δημιουργία ενός κόμβου εκπαίδευσης και δημιουργίας σ' έναν χώρο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των τωρινών και μελλοντικών σπουδαστών της θεατρικής τέχνης. Από τα τέλη Οκτωβρίου του 2017 ο χώρος φιλοξενεί τους νέους σπουδαστές που αποτελούν και την «ψυχή» του. 

Η Μαριάννα Λάτση με τον Στάθη Λιβαθινό και τον Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση
Η Μαριάννα Λάτση με τον Στάθη Λιβαθινό και τον Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση

 

(Από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Διονύσης Φωτόπουλος, Μαριάννα Λάτση, Στάθης Λιβαθινός, Αλκης Κούρκουλος
(Από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Διονύσης Φωτόπουλος, Μαριάννα Λάτση, Στάθης Λιβαθινός, Αλκης Κούρκουλος

 

Η στιγμή του αγιασμού στους νέους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Η στιγμή του αγιασμού στους νέους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

 

Μαριάννα Λάτση, Αλκης Κούρκουλος
Μαριάννα Λάτση, Αλκης Κούρκουλος

 

Η αφιερωματική πλακέτα στο «Σχολείον»
Η αφιερωματική πλακέτα στο «Σχολείον»

https://www.n-t.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook