Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» επιστρέφει

Έρχεται να συνδυάσει το «κλασσικό» με το «μεταμοντέρνο», το «περιθωριακό» με το «pop», το «ιερό» με το «βέβηλο».

i-xameni-lewforos-tou-ellinikou-sinema-epistrefei
SHARE THIS
0
SHARES

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), επιστρέφει από την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28), για την δεύτερη, ακόμα πιο δυναμική και πολυσυλλεκτική, έκδοσή της.

Με υπότιτλο «Α' και Β' εξώστης» έρχεται να συνδυάσει το «κλασσικό» με το «μεταμοντέρνο», το «περιθωριακό» με το «pop», το «ιερό» με το «βέβηλο». Τις συστάσεις των ταινιών στο κοινό αναλαμβάνουν και φέτος σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς.

Στην φετινή μεταμεσονύχτια πρεμιέρα της «Λεωφόρου», υπό τον γενικό τίτλο «Γράμματα Ερωτικά» θα προβληθεί η ταινία «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου (Αργυρή Άρκτος και Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 1963, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Κριτικών Σκηνοθεσίας, Κριτικών Σεναρίου και Τιμητική Διάκριση Ερμηνείας στην 4η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1963), ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν, «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου (Βραβεία Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Σεναρίου από τους κριτικούς στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966), η «Ανοιχτή Επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο 1968) και το «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού (Τιμητική Διάκριση στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966, Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υβέρ 1967).

Την πρώτη θα συστήσει στο κοινό ο Χρήστος Μασσαλάς, ενώ τις τρεις επόμενες, η Αρασέλη Λαιμού και ο Γιώργος Φουρτούνης.

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα «κλασικά και καταραμένα» ελληνικά φιλμ από το παρελθόν, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες, Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, ξαναγράφουν ιστορία στον κινηματογράφο Άστορ, σε 35mm και ειδικά αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου

Παρουσίαση: Χρήστος Μασσαλάς

00.30 Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου

Πάρτυ έναρξης με DJ set από τους Felizol vs The Boy vs Νίκος Πάστρας

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου

Παρουσίαση: Αρασέλη Λαιμού & Γιώργος Φουρτούνης

19:00 Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου

20:45 Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου

22:30 Μέχρι το Πλοίο του Αλέξη Δαμιανού

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook